Около един милион лева дължат болниците на НАП

Проверките на данъчните няма да забавят парите от НЗОК, увери зам.-министър
2
Около един милион лева дължат болниците на НАП
Снимка: Булфото, архив

Всички болници в страната дължат общо около 1 млн. лв. на Националната агенция за приходите /НАП/, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски, цитиран от БТА.

Още по темата
Персенски присъства на подписването на договор за високотехнологично оборудване на Специализираната болница за активно лечение по онкология.

Той беше помолен да коментира решение на Министерски съвет от края на миналата година, според чието тълкуване договорните партньори на Националната здравносигурителна каса, имащи приход над 100 хил. лв. на година от Касата, няма да получат плащанията си, ако дължат пари на НАП.

Всяко юридическо лице има право да сключи договор с НАП за разсрочване на задълженията си, посочи Персенски и увери, че проверките на задълженията няма да доведат до забавяне на плащанията към здравните заведения. На 25-то число на месеца вече ще се знае дали болниците или други лечебни заведения дължат здравни осигуровки за персонала си, допълни той. Персенски посочи, че 8 областни болници нямат задължения нито към НАП, нито към доставчици.

В отгвор на въпрос за евентуална смяна на директори на болници, Персенски каза, че в момента екип на Министерството на здравеопазването прави проверки в лечебните заведения каква част от приходите им през миналата година е била използвана за лечение на пациентите.

По думите му през 2014 год. харченето е било безконтролно и се оказало, че голяма част от разходите на болниците не са били свързани с прякото лечение на пациенти.

Той посочи, че в една болница са били изхарчени над 20 хил. лв. за купуване на картини.

Персенски подчерта, че този директор със сигурност няма да остане на заемания от него пост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
тц,тц,тц преди 9 години
какво дребнотемие! 1000 болници дължали средно по 1000 лв. Страхотен проблем!