ЕК ще ни подкрепи за газовия хъб, уверена е Петкова

С него България и европейската общност ще имат сигурни доставки, смята тя
Обновена: 9 фев 2015 09:56 | 9 фев 2015 09:56, Камелия Цветанова
74
ЕК ще ни подкрепи за газовия хъб, уверена е Петкова
Снимка: Булфото, архив

България ще търси подкрепа за построяването на газов хъб в страната по време на международен енергиен форум в София, а според министъра на енергетиката Теменужка Петкова шансовете ни да получим одобрение за реализирането на идеята са големи.

Още по темата
Основна тема на разговорите днес ще бъде изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. Във форума ще участват заместник-председателят на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз, Марош Шефчович, комисарят за енергетиката и климатични промени Мигел Ариас Канете, както и представители на страните от Централна и Югоизточна Европа.

“Аз смятам, че самият факт, че първото заседание на тази група на високо равнище, свързана с изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, заседава в София, е достатъчно показателен и показва по безспорен начин, че Европейската комисия подкрепя такава една наша идея и стои твърдо зад българското правителство”, коментира тази сутрин Петкова по БНТ.

Министърът обясни, че на днешната среща ще бъдат обсъдени редица въпроси със сигурността на доставките включително и темата, свързана с предложението на българското правителство за изграждането на газов хъб на територията на България.

„Срещата е много сериозна, тъй като и предизвикателствата пред Европейския съюз, свързани със сигурността на доставките, са наистина сериозни“, каза тя.

Според Петкова ние ще успеем да изложим тезата си и да се представи предложението за изграждане на газов хъб на територията на България, защото всички предпоставки за това са налице.

Като плюсове в полза на нашето предложение тя посочи географското положение на страната и добре ситуираната газова инфраструктура у нас.

Министърът обясни, че газовият хъб представлява газопроводи, които са предназначени да доставят газ и да го трансферират до точките, където има необходимост от това.

За да се случи газовият хъб, е нужно да има и хранилище, а ние имаме такова в Чирен, обясни още Петкова.

Според нея първото, което ще спечели както България, така и европейската общност от изграждането му, е сигурност на газовите доставки.

„Най-голямото предизвикателство, което стои пред нас като европейска общност и най-голямата победа ще бъде именно сигурността на доставките чрез диверсификация както на източниците, така и на маршрутите”, каза тя.

По думите й източниците на доставките могат да се различни.

"Много се разчита на доставките от Азербайджан, сериозен е напредъкът ни и по изграждането на интерконекторни връзки с Гърция, Румъния. Работим и със Сърбия и Турция", обясни енергийният министър.

Петкова каза, че България има много добра газова инфраструктура, близо 2000 км газопроводи, но ще се наложи рехабилитация, както и да бъдат построени още 845 км нови газопроводи и още две компресорни станции.

Тя обаче отказа да се ангажира с прогнозна сума за стойността на газовия хъб, както и дали България ще търси финансова помощ от страна на ЕС за изграждането му.

Относно двойните сметки за ток министърът коментира, че проблемите както във Варна, така и във Велико Търново са идентични.

Проверката е показала, че има несъответствие в часовниковите механизми на електромерите, като е налице разлика от половин час.

Експертите са установили, че потребителите на “Енерго-про” не получават фактура за дължимата от тях сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
22
 
! Отговори
Овеч преди 9 години
разбира се че ще ни подкрепят,но на куково лято!
25
2
 
27
 
! Отговори
прост човек преди 9 години
Хъба е резервоар ,от който ще се разпределя газ . Впросът е кой ще го пълни тоз резервоар и от къде? Все едно да направим банка и да казваме че ще дава кредити , но да нямаме парите за банката.
24
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коя е тази Теменужка, кой в енергийните среди знае за нея? Та тя заедно с друг гигант на мисълта ББ ще строят нещо на средата на нищото. Нещастна държава.
23
3
 
21
 
! Отговори
Герчо Стоянов Геров преди 9 години
Камелия, ето твая шутка! Виж колко е велик българският народ,който в такива случаи,които ти коментираш, е казал; ГЛАДНАТА КОКОШКА ВИНАГИ ПРОСО СЪНУВА! А бойковци сега сънуват ,,ХЪБ,,. Преведено това означава ,,малко кранче,,, но и то ако турците и гърците ни го дадат и то за пари колкото те поискат.
22
3
 
41
 
! Отговори
#$& преди 9 години
т. нар. Хъб в същност ще бъде в Гърция поради простата причина, че няма какво да разпределя тук! Дори и да направим това излишно съоръжение, пак ще бъде включено към газа, който идва от Русия през Турция.. Така ще се оскъпи цената. Нещастна история.:-(
21
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой около България има ГАЗ , та Петкова ще. Строи Газов Хъб ? Изброи всички съседни държави ...
20
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
истината е че до две три години щатите заливат европа с газ и питин губи пазарииииии
19
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откъде газ за хъба? Или викаш ние да си го построим пък дано някой се сети после да ни даде и газ. След всичко, което четем, че били казали политиците ни изводът е един: те или ни мислят за ***, или те самите са такива.
18
2
 
21
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Заради безродни политици и битка КОЙ да лапне кокала за сметка на милиони други това е положението и така ще бъде.
17
1
 
25
 
! Отговори
не разбирам преди 9 години
То хъб ще си направим....А газ откъде ще му намерим?
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама без газ не става
15
2
 
31
 
! Отговори
отчаян преди 9 години
комшиите имат политически лидери , а ние - тикви!жална ни майка!
14
3
 
24
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
То , ЕК може и да ви подкрепи ,но Русия няма да ни подкреп -защото й омръзна ромските номера на българската управляваша класа у нас ,сутрината се строи ЮП ,ВЕЧЕРАТА НЕ СЕ СТРОИ . Те финансират целият проект и дават ни 5 000 работни места ,2 милиарда евро инвестиции , 11% отстъпка от газта ,нашиете взимат- "плащат" на вересия трети месец газта за сметка на ЮП и само главното никога нямаше да ни атакуват дори и да имаме НАТО,а и в бъдеще щях ме да се "пазарим" за газта със силен коз -ЮП.
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената на газа ,накрая да не стане колкото петрола! Борисов е способен на тия неща или да обвърже България с неизгодни договори ,като някои предходни псевдо премиери мошенници
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През Стара Планина ще минават ли Тръби ?Как ще стане Гъсция- България - Румъния , дето Плевнята ни обясняваше за диверсификация ?
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви са тия километри - Газови Гръби бе душице ??Ще търсите пари ?Много тръба , много нещо - Турция , Гърция ,Румъния ,Сърбия .. Главите им се въртят от деверсификация ?
10
3
 
29
 
! Отговори
Морския преди 9 години
Изтървахме питомното(юп) за да гоними сега дивото(хъбове).Аз друго се чудя- като дойде тръбата от Турция до турско-гръцката граница , пак ли същите условия ще има към нея за да строят през гръцка територия както към нас за южен поток.Щото газа идва от едно и също място и продавач , ама влиза от друго място в ЕС.И май аршина пак ще се окаже двоен и българите ще сме прецакани отново , но пък гордо ще се пъчим че ни потупват по рамото от ЕС и с пръст в уста и мънкане от политиците ни след време.
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
газов хъб1.Размени местата на думите2.Вземи последната буква от втората дума и я постави между двете думи (буквичката е "В")3.Разбери какво те чака бедни ми рибарю
8
3
 
42
 
! Отговори
СМЕТКА БЕЗ КРЪЧМАРЯ преди 9 години
А газа ще стигне до ГЪРЦИЯ. Там ще е газововия хъб - така каза ПУТИН. Нашите НАДУПЕНИ ПОЛИТИЦИ да се поучат от ГЪРЦИТЕ как си гледат националния интерес, а не да скачат като маймуни при всяко подсвиркване от ФАШИНГТОН
7
2
 
34
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
До 123 ***, ти нищо не разбираш.Щом тази Теменужка Минзохарова ти го казва ,то значи ще има газов хъбАма ,т'ва откъде ще вземе газ се е най-малката подробност.Ей, сега идва м.март.И като бликне един газ от Черно море ,зячпачи,туристи,поклонници. и т.н.Поне с един месец ще изпревари новия сезон на гларусите.Да знаеш от бай Вълчо, че т'ва ,,тайфуните с нежни имена/ТЕМЕНУЖКИ,ГЕРБЕРИ,ЛАЛЕТА,ЦИКЛАМИ И.ТН ,, по Богомил Райнов са се пръкнали от гербарджийтеЗатова щом изпием виното на барикадите