Промените за детските надбавки са насочени срещу ромите

ДРОМ: Те са противоконституционни, нямат икономическа логика
28
Промените за детските надбавки са насочени срещу ромите
Снимка: Булфото, архив

Промените в Закона за семейните помощи за деца, представи от социалния министър Ивайло Калфин, са пряко насочени към ромите, което ги прави противоконституционни. Това се посочва в позиция на лидера на партия ДРОМ Илия Илиев, който е депутат от ДПС.

Още по темата
Според него измененията касаят най-бедната и социално изостанала прослойка на обществото.

В упоменатите мотиви няма никаква икономическа логика, която да бъде в помощ на бюджета или с очакване за  по-висока социална перспектива. Напротив, да лишиш най-бедната социална прослойка на обществото от минималните и единствени 35 лева детски надбавки, е предпоставка за значително увеличаване броя на младите хора, които биха напуснали страната, отивайки в други страни с далеч по-насърчаваща социална политика като Германия, Дания, Великобритания, смята Илиев.

Според него искането на Калфин детските надбавки да се прекратяват, когато момиче под 18 години стане родител, е дискриминационно, противоконституционно и в противоречие с европейската политика, конвенцията за защита на малцинствата и европейската харта за правата на човека.

“Няма логика социалната система на една европейска държава да дискриминира определена част от обществото“, посочва още лидерът на ДРОМ.

Той отбелязва още, че според статистиката за  2013-2014 година регистрираните майки под 16 години са 1132 , тези от 16 до 18 години са 3832.

Според него това показва, че броят на малолетните майки в страната не е никак голям и не е притеснителен за цялостната социална политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
49
 
! Отговори
erhe преди 9 години
Някъде в нормативния акт споменато ли е, че това действие е насочено срещу ромите ???