14-15 танка на НАТО ще дойдат у нас през 2015 г.

Няма нищо притеснително в ученията на Алианса, увери Ненчев
Обновена: 11 фев 2015 11:14 | 11 фев 2015 11:13, Анисия Иванова
88
14-15 танка на НАТО ще дойдат у нас през 2015 г.
Архив: Булфото

Министърът на отбраната Николай Ненчев категорично заяви, че няма нищо обезпокоително в ученията на НАТО на наша територия. Пред БНТ той обясни, че за разлика от Русия, НАТО не прави внезапни учения.

„Има заявени общо 14-15 танка, които да дойдат в страната ни, в рамките на 2015 година“, съобщи Ненчев.

Още по темата
Планирани са различни учения и тренировки. Вероятно пет или шест танка ще бъдат тук през март или април, а през септември-октомври ще пристигнат още една част, обясни той.

По отношение на координационния център на НАТО у нас той обясни, че ще бъде разположен в София и ще се състои от 40 служители, като 20 от тях ще бъдат български офицери, а другите 20 ще са от страните-членки. Ненчев допълни, че те ще бъдат подбирани в зависимост от техните задължения. По-голямата част от финансирането ще е за сметка на съюзниците, а България ще си поеме финансовия ангажимент към 20-те офицери.

На въпрос какво ще направи страната ни, ако НАТО поиска България да участва във военен конфликт заради ситуацията в Украйна, министърът заяви, че има установени процедури за такова участие, което изглежда малко вероятно. Ако НАТО поиска такова нещо от дадена държава, трябва да се произнесат политическите партии, Народното събрание, президентът, разясни Ненчев, като допълни, че към нас не е постъпвало подобно искане.

Според министъра, ако страната ни не изпълнява ангажиментите си към НАТО, бихме могли спокойно да отпаднем от организацията като пълноправен член. Той припомни, че България вече не е изпълнила един от ангажиментите си  относно повишаването на бюджета за въоръжените сили.

“Аз вярвам в здравия разум на европейските институции”, заяви той. Според него европейските лидери търсят мирно решение за конфликта в Украйна и това се е доказало по един изключително красноречив начин на срещата на върха на НАТО на 5 февруари. Ненчев успокои българските граждани, че вероятността да се намери мирен изход от тази ситуация е много голям.

Министърът категорично заяви, че в българската армия няма мобилизация. Миналата седмица лидерът на" Атака" Волен Сидеров заяви, че в страната ни се провежда мобилизация, а България се подготвя да се включи във войната Русия – Украйна.

Според Ненчев твърденията на Сидеров не са верни и лидерът на “Атака” всява несигурност, а този вид говорене е много опасно, защото насажда омраза и страх у хората. По негово мнение тази истерия цели да дестабилизира политическия живот в страната.

“Няма никакви ядрени площадки, никакви центрове, никакви щабове, никакви украински войници и техника”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
ветеран преди 9 години
Танковете са за полигон Ново село ,там ще се обучават либийски войници и няма как да ги правят танкисти на руски т72.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме натовска държава. Имаме танкове. За какво ще идват. Нека ни подарят 15 танка и 16 самолета, ако са загрижени за сигурността ни.
57
0
 
2
 
! Отговори
Хистори ченъл преди 9 години
Президентът Петър Младенов е искал да каже: По-добре танковете на НАТО да дойдат през 2015 година. Неразбран остана, имаше протести, Евгени Михайлов не би протестирал срещу думите му.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президентът Петър Младенов подаде оставката за думите "По добре танковете да дойдат". Къде е режисьорчето Евгени Михайлов да протестира и да иска оставки ????
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО не прави изненадващи учения защото воюва - днес на широк фронт в половин Африка -утре може и в Европа ,това е най добрият бизнес
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da se nadame 4e romskite specialisti ot Stolipinovo ste posrestnat po podobavast nacin metalnata pomost
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уважаеми Господин Министър, колко точно танкове ще дойдат в България - 14 или 15? Ако Вие не знаете точната бройка е много жалко или ни го казвате така, защото се срамувате или притеснявате? Бъдете разумни господа управляващи, ние Ви поставихме там да сте слуги на народа и да браните интересите му, а не да работите за чужди каузи.
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-хубаво ще е да отпаднем! Чудесно ще бъде! Вън НАТО от България!
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е за сериозни протести!
50
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 62А ти къде искаш да е военното учение на НАТО на Червения Площад ли ?Ние сме член на НАТО и тук ще си се проведе учението.
49
1
 
11
 
! Отговори
Стефчов преди 9 години
До Анонимен 57Туркофилите са национални предатели вече 600 години.Това е проблем 1 за България.!
48
5
 
5
 
! Отговори
до 62 преди 9 години
Ква госпожица си ти бе ушанке ,още не са те викали а ти хленчиш..чекай поне ако те мобилизират па тогава кърши китки и риви !
47
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има, имаааааааа, много даже има притеснително в учения на Алианса. Защо точно при нас ще си провеждат ученията? Не правете народа на толкова будала. Всичко разбираме, но за жалост друг взема решенията за съдбата ни вместо самите ние. Господа политици, не се навеждайте прекалено, за да не пострадаме всички вкупом.
46
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние да не сме вчерашни, щабове, танкове, повиквателни, но нищо не става! Не искаме война, още по-малко война с Русия!
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Видяхме фо руското оръжие в Ирак, само след седмица ставаше единствено за скрап!Най вечче Миговете!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
toia sas siniata vrza na 4erveni zviozdo4ki se e oblekal kato Poroshenko, prili4a na Poroshenko i ste hi hvarli u voina kakto Poroshenko ot Urina sas stolica Kinef go napravi
43
3
 
5
 
! Отговори
BG преди 9 години
След тази новина г-н Волен Сидеров трескаво тренира как ще се прави на китаец на Тянънмън пред хамеканските танкове :))))Ама, дай боже командира им да излезе по - светен човек и да даде газ, че България най - накрая да се отърве от тоя *** :)))
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ли почнахте да триете неприятните за русия коментари?
41
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофилите са нацонални предатели и вече 100 г. са проблем Ном 1 за България!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
14-15 e ravno na edno?Edin tank? i s tva 4e se trepeno s moskoveco, ami oni ako doodat po trima na tank i ni podberat s toio edin tanka -za deka sme be?sigor 1415 tanka e vernata cifra- tova vece e sila s koiato Budioni ot Bankia moe i da se izrep4i na tur4uliata i da ogane trabata prez Suhodol