14-15 танка на НАТО ще дойдат у нас през 2015 г.

Няма нищо притеснително в ученията на Алианса, увери Ненчев
Обновена: 11 фев 2015 11:14 | 11 фев 2015 11:13, Анисия Иванова
88
14-15 танка на НАТО ще дойдат у нас през 2015 г.
Архив: Булфото

Министърът на отбраната Николай Ненчев категорично заяви, че няма нищо обезпокоително в ученията на НАТО на наша територия. Пред БНТ той обясни, че за разлика от Русия, НАТО не прави внезапни учения.

„Има заявени общо 14-15 танка, които да дойдат в страната ни, в рамките на 2015 година“, съобщи Ненчев.

Още по темата
Планирани са различни учения и тренировки. Вероятно пет или шест танка ще бъдат тук през март или април, а през септември-октомври ще пристигнат още една част, обясни той.

По отношение на координационния център на НАТО у нас той обясни, че ще бъде разположен в София и ще се състои от 40 служители, като 20 от тях ще бъдат български офицери, а другите 20 ще са от страните-членки. Ненчев допълни, че те ще бъдат подбирани в зависимост от техните задължения. По-голямата част от финансирането ще е за сметка на съюзниците, а България ще си поеме финансовия ангажимент към 20-те офицери.

На въпрос какво ще направи страната ни, ако НАТО поиска България да участва във военен конфликт заради ситуацията в Украйна, министърът заяви, че има установени процедури за такова участие, което изглежда малко вероятно. Ако НАТО поиска такова нещо от дадена държава, трябва да се произнесат политическите партии, Народното събрание, президентът, разясни Ненчев, като допълни, че към нас не е постъпвало подобно искане.

Според министъра, ако страната ни не изпълнява ангажиментите си към НАТО, бихме могли спокойно да отпаднем от организацията като пълноправен член. Той припомни, че България вече не е изпълнила един от ангажиментите си  относно повишаването на бюджета за въоръжените сили.

“Аз вярвам в здравия разум на европейските институции”, заяви той. Според него европейските лидери търсят мирно решение за конфликта в Украйна и това се е доказало по един изключително красноречив начин на срещата на върха на НАТО на 5 февруари. Ненчев успокои българските граждани, че вероятността да се намери мирен изход от тази ситуация е много голям.

Министърът категорично заяви, че в българската армия няма мобилизация. Миналата седмица лидерът на" Атака" Волен Сидеров заяви, че в страната ни се провежда мобилизация, а България се подготвя да се включи във войната Русия – Украйна.

Според Ненчев твърденията на Сидеров не са верни и лидерът на “Атака” всява несигурност, а този вид говорене е много опасно, защото насажда омраза и страх у хората. По негово мнение тази истерия цели да дестабилизира политическия живот в страната.

“Няма никакви ядрени площадки, никакви центрове, никакви щабове, никакви украински войници и техника”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
Русский преди 9 години
До о23о Пробвай се ***, пробвай се :)
38
3
 
4
 
! Отговори
до 45 от Българка преди 9 години
Много е ясно, че съм истинска Българка и за Ваше сведение не искам чужд ботуш да ме гази. Видно от неграмотно написания Ви пост, че Вие не сте Българин или Българка. Простете, но е много жалко.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da az iskam ruski butu6 da me ma4ka ne iskam kravari na na6ata teritoriq te nqmat ni6to ob6to s nas van na natovskite podlogi na soros ot bg.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
14-15 танка! Все едно са детски играчки! И един танк е достатъчен да да се убият доста хора! "Една ядрена бомба е достатъчна да ти съсипе деня".
35
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е всички допотопни руски въоръжения да се изхвърля за претопяване и да се въоръжим със съвременно американски оръжия!
34
1
 
3
 
! Отговори
до о23о преди 9 години
Уважаеми господине или госпожо, прочетете си отново поста и се замислете какво сте написал/а/. Позор е, че в страната ни виреят такива индивиди като Вас. Срамувам се, че ходите по свещената ни земя.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смешници. Добре че Путин не се връзва на болните им мозъци.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
36/Странджа-Ако не е била руската мечка, и до ден днеше още 500 години щеше да се клатиш феса и да се навеждаш на задна скорост на турския султан. Народ, който никога не е извоювал сам свободата си, той никога няма дая оцени и ще си остане вечен роб. *** жалък.
31
2
 
12
 
! Отговори
Българка преди 9 години
Прочетох само заглавието и искам да кажа, че мене никой не ме е питал дали искам натовски танкове в Родината ми, за която са се сражавали дедите ми и са оставили костите си по бойните полета. Вън НАТО от България! Не искам война! Винаги с Германия и НИКОГА срещу Русия!
30
0
 
10
 
! Отговори
Циган апел преди 9 години
Братя и сести българе, доде времето и ние, ромите, да ви се отблагодарим, дето надбавки, помощи и пенции даже толкоз време ни давате, ток и вода ни плащате. Не бойте се братя и сестри, ние, ромите сме с вас. Сал два катуна тряват и за да два деня от нато-танк нема да остане и спомен. ***, разфасоваме, претопяваме и освобождаваме братята си българе!
29
3
 
12
 
! Отговори
искаме мир преди 9 години
Искаме мир, а не Нато!
28
0
 
5
 
! Отговори
acceleron преди 9 години
До РайнаТо си е за притеснение....
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Българските политици" въвличат БГ във война.
26
0
 
12
 
! Отговори
Райна преди 9 години
Бе няма-няма, ама аз си се притеснявам. Да не стане като с ония френските десантчници ли бяха, дето си правиха учения мирно и тихо, пък отхесоха една гора бой от местните аграри, че тогаз и НАТО като се набурсучи.... съвсем ще я оплескаме.
25
0
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
Рано сте употребили допинг
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога ще дойдат,за да могат всички продажници да ги посрещнат както подобава !?
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не вярвам,че ще докарат танкове за играчки на децата от дет.градини защото тъка ни уверяваха малко преди седмица? Щ бъде само един център от щабаджии за които сега ще искаме увеличаване на военния бюджет.. *** не виждат че народа измира от глад, младежите скитът не мили ни драги из извратената европа "безработицата "намалява....
22
16
 
4
 
! Отговори
о23о преди 9 години
Русофилчетатаааааа ! Мисля , че настъпи момента да се изнасяте към източния роден фронт, че скоро е ви слагаме бесилките тука.
21
0
 
6
 
! Отговори
Vlado преди 9 години
И за да останат тук тези танкове...ще ни ги подарят просто или "продадат"
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците казаха - 175 танка, които ще ОСТАНАТ. И ще са северната част на страната.А Даниел Митов призан че ще имаме 75-76-77 учения на година.Аериканците говорят, че бълагрия е една от шестта държави на фронтовата линия !щом сме Фронт, какви са тия 77 учения на година със 175 танка по северната ни граница!