БСП към МС: Нямате съгласие за новия дълг, изтеглете го!

Миков: Защо сега не се коментира опасността от дългова спирала
Обновена: 13 фев 2015 13:28 | 13 фев 2015 11:58,
46
БСП към МС: Нямате съгласие за новия дълг, изтеглете го!
Лидерът на БСП Михаил Миков. Снимка: Булфото

БСП призова правителството да оттегли внесения в парламента проект за нов дълг от 16 млрд. лв. В декларация от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Михаил Миков обясни, че договорите за заема са подписани без предварително съгласие от парламента, а това противоречи на Конституцията.

Лидерът на БСП обясни още, че и външната и бюджетната комисия в парламента ясно са отказали тегленето на новия заем, въпреки корекциите, дошли после от мнозинството.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, вчера бюджетната комисия прие на косъм тегленето на дълга след като беше отказано да бъде зачетен задочен вот на депутат от БСП. Външната комисия пък първо отхвърли взимането на заема, но след корекция на ръководството й стана ясно, че има патриот, гласувал, без да е присъствал.

„БСП настоява кабинетът да оттегли внесения законопроект, да представи пред Народното събрание намеренията си за външни заеми и да обоснове конкретната необходимост за тях“, каза Миков от трибуната на парламента. Той обясни, че всичко друго е нарушение не само на конституцията, но и на закова за бюджета за тази година.

Лидерът на БСП обвини кабинета, че не е постигнал предварително съгласие за огромния дълг. „А на 6 февруари са подписани договорите за дилърство и за агентство и актът за поемане на задълженията. „“Това е сторено без мандат на Народното събрание, в нарушение на конституцията. Вчера две комисии отказаха и не подкрепиха това тежко бреме за българския данъкоплатец въпреки гимнастиките по признаване и непризнаване на гласове“, каза още Миков.

Соцлидерът обяви и че се получава парадоксалната ситуация, че българските банки са свръхликвидни, а ние ще плащаме лихви до 10 процента. „При условие че основният лихвен процент на ЕЦБ е половин процент, кое налага това? Няма да коментирам, че лихвата, при която беше записан последният външен дълг, е 3,05%. Откъде дойде тази разлика от 7 процента или по-скоро къде ще отиде?“, попита Миков.

Той припомни на ГЕРБ и РБ реакцията им на намерението на кабинета „Орешарски“ да изтегли дълг от 1 млрд. по време на мандата на предишното правителство. „Спомнете си и белия автобус, и обсадата на парламента и ветото на президента“, призова Миков и попита защо сега не се коментира опасността от дългова спирала.

Лидерът на БСП припомни и цитат от президента от мотивите му за ветото върху тегленето на дълг от кабинета „Орешарски“ - „Безотговорно е спрямо нас и бъдещите поколения“. Миков обвини държавния глава, че сега мълчи и поиска кабинетът да представи пред депутатите и средносрочната програма за издаване на облигации, на която се базира сегашното правителство за теглене на дълга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На НЕПУКИСТ му пишат коментарите в американското посолство.Както и на всички гербери.
11
1
 
11
 
! Отговори
666 преди 9 години
До DUBLINНа Запад, казваш, се вземат заеми и, казваш, това е правилното решение?!? Хм... Обаче, кой решава, как се изразходва този заем. Щото съм чувал - саааамо съм чувал - че се прави под строгия контрол и нареждане на СБ и МВФ. С техни консултанти, анализатори, компании, които изпълняват препоръките - за наша сметка. И, разбира се, със съгласието на правителството. Което пък си прибира комисионната от заема. Нали така?! Правилно решение!
10
8
 
19
 
! Отговори
морски преди 9 години
В неделя от 12ч. пред президентството ще има протест срещу натовските бази у нас и нато центъра в София.Нека е и срещу теглените заеми от герб.
9
30
 
3
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Хубаво е човек да чете преди да говори. Но това правило рядко се спазва от БСП. Става въпрос за програма за издаване на облигации за срок от 25 години. Всички облигации не могат да бъдат издадени тази година, има си лимит приет с бюджета, а лихвата от 10% е максимална. Който малко разбира, ще знае че тази лихва не се определя от парламента, а от пазара. Какъв е нейният % зависи пряко от рейтинга на държавата, а той е пряка функция от това, което надроби БСП-ДПС-Атака миналата година.
8
26
 
6
 
! Отговори
DUBLIN преди 9 години
Добре де-когато през първият си мандат Борисов не вземаше/и не искаше/ да взема заеми и Дянков стягаше колана,беше рев и сълзи.Сега когато се взема заем/което е и правилното решение,погледнете какво правят на Запад/ пак рев и сълзи-е ...питам аз ,кога и как може да се угоди на този КОМУНИСТИЧЕСКИ манталитет в Корумпестан?
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Миков ми е нелицеприятен. И той е от отвратителните. Но че никой не е питал И за този заем си е така. Вместо да се плюете по форумите, кой е гербер, и кой комунист, се замислете, че НИКОЙ не работи за вашия интерес, хора! Това е ключовият момент. Всичко останало е прах.
6
0
 
35
 
! Отговори
ПРОЦЕДУРНО ПИТАНЕ преди 9 години
НЯКОЙ ЩЕ ВЪРНЕ ЛИ ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ КТБ?
5
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А вие като теглихте милярдите миналата година не се очакваше да ги плащат нашите деца, тогава се очакваше да се самоизплащат, може би? Всичките сте един дол нещастници!
4
19
 
8
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Авторитет нямаш Мокофф, изчезвайте цялата партия вдън земя! 500 милиона дадохте за чешмички, паркове и стадиони в села с по 30 човека и то от кредит! И тези пари ще ги плащат децата ни Микофф ама тогава не ти пукаше, пукаше ти за фирмите на ДПС. ***!
3
21
 
9
 
! Отговори
лекар-психолог преди 9 години
В България само БКП-БСП имат право на всичко. Да теглят милиарди лв. заеми , да обират и фалират банки , да повишават популистки пенсиите с 4.50 лв. на месец или 15 стотинки на ден , да крадат 50 години от енергетиката , да си убиват собствения Министър председател- Луканов и т.н.
2
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
prav e Misho vodkata tegleneto na zaemi e zapazena marka za komunistite
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно но кой чува?