Стрелката сочи стабилност, похвали се Дончев

Вместо да се развиваме, много често бяхме в ситуация да спасяваме
Обновена: 13 фев 2015 11:50 | 13 фев 2015 11:14, Веселина Йорданова
24
Стрелката сочи стабилност, похвали се Дончев
Томислав Дончев. Снимка: Булфото

Правителството работи като действащ механизъм, а не като сбор от политически сили, оцени вицепремиерът Томислав Дончев работата в първите три месеца на кабинета.

Той посочи, че управляващите не само са се справяли с рутинни задачи, но се е налагало да действат в критични ситуация, включително във външнополитически план, както и по кризи, „предизвикани от човешката глупост“.

Предимството на коалиционния формат е, че един проблем може да се разгледа от различни гледни точки и това е шанс да се намери по-добро решение, смята Дончев.

По думите му много трудно се започват реформи в режим на нестабилност, но е факт, че всяка реформа предизвиква трусове.

Най-голямо предизвикателство е намирането на баланса между необходимостта от стабилност и стартирането на реформи. През тези три месеца не си позволихме да залитнем в нито една посока, но стрелката по-често сочеше в посока стабилност, коментира той.

Според вицепремиера в редица сфери – здравеопазване, държавна администрация, правосъдие, реформите имат и лице и посока. Дончев обаче подчерта, че не само това са сферите, в които има необходимост от реформи.

„Вместо да се развиваме, много често бяхме в ситуация да спасяваме, което не е добър старт – в енергетиката, публичните финанси, цялата система на еврофондове“, каза той.

Още по темата
Дончев заяви, че в първите 100 дни са били възстановени инвестициите в тежка инфраструктура, започнати са и нов тип инвестиции чрез програмата за саниране.

Според него е необходимо цялостно подобряване на бизнес средата и редуциране на административната тежест.

Възстановеното доверие на ключовите ни европейски партньори е факт и се доказва всеки ден. Вместо да следва една или друга препоръка, държавата вече е в състояние да формира позиция, използвайки нормалния институционален ред, смята Дончев.

По думите му през 2015 година обемът европейски пари може да достигне една пета от всички публични разходи, което ще я направи рекордна година спрямо всички предишни. Това е възможност, която никой няма право да пропусне, настоя той.

Дончев призова всичко казано да не се приема като претенция „сами да си поставяме оценка“. Оценките ги поставя големият учител – българският народ, и само той казва кой да премине в следващия клас, заяви той.

Според вицепремиера, ако някой политик е загубил възможността да ходи по тротоара и да пазарува в магазина, е загубил обратна връзка с хората.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова пък посочи, че по-важно от даването на оценки е каква работа се върши. Според Бъчварова премиерът Бойко Борисов е този, който може да оцени работата на министрите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Наи добре е човек когато се хвали и сам си прави оценки за работата.Много работа свършили и стабилноста е въстановена с 8 милиарда евро в заем.Мани го Ореха.като не може да се хвали да си оди у дому.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дончев, покриването на "стари дългове" е меко казано лъжа. Когато има такива се предвиждат съответни плащания в бюджета за всяка една година.Това не са летящи калинки, та да ги видите в 12 без 5. Освен това като говорите за стари дългове е редно да кажете какви са, кой ги е направил и за какво, как са обслужвани, кой не си е свършил работата, та да се налага галоп в последния момент и т.н. Все неща,които упорито се опитвате да скриете. Защо ли?!!!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стрелката сочи юг - Гърция. Не ми се хвали колко сте направили.Аз реформи не виждам. Виждам само теглене на заеми за покриване на стари такива. Ако има икономика няма да се теглят заеми.Не заблуждавайте. Чудя се защо народа не ви е помел още, а ви слуша глупостите..Инвестиции чрез програмата за саниране -инвестиции чрез програмата за крадене.
19
1
 
10
 
! Отговори
Ала-Бала преди 9 години
Стабилни са само рушветите на герберистите. Не се мислете за вечни, че преди 2 дена Господ ви напомни, че сте смъртни...
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
стабилна е доходността на жена ти/любовницата ти от обществени поръчки в Габрово- като направа разписанието на градския транспорт в Габрово- само за 60000, тя ли е най-кадърната и можещата ?????
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Дончев непрекъснато си противоречи, както и повечето кадри на ГЕРБ. Биеха се в гърдите, че върнали еврофондовете и щяло да настане рай с тези пари в България. Сега се оказа, че били нужни още 16 милиарда лева. Нали спаси фондовете бе Дончев или това е само да се намираш на приказка.
16
2
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
Личи ти колко си "работещ". По цял ден да четеш кой какво е написал.Значи не мърдаш от сайтовете,работяго!
15
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Най-стабилен е мъртвецът в ковчега. По-стабилно няма накъде!
14
1
 
6
 
! Отговори
Неморално е преди 9 години
До Работещ българинНито ще плащам сметки на монополите на правителството, нито имам намерение да го правя. Това не отговаря на морала! Неморално е да плащаш на крадци.Какво правят те с моите плащания? Я полисли? Нито един лев не ми е върнат обратно от моите плащания нито като доход за пенсия, нито като доход за лечение, нито като нищо. Как така ще им плащам? Да не съм без мозък?
13
9
 
3
 
! Отговори
Работещ българин преди 9 години
До драскачите по-долу, ако работехте наполовина от времето което прекарвате псувайки по сайтовете щяхте да имате пари и да можете да си плащате сметките. За да имаш пари трябва да работиш иначе не става. Айде сега продължавайте да се оплаквате от това колко сте бедни.
12
1
 
6
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
ТОЯ СЪС СИГУРНОСТ СЕ ПРИТИСНЯВА КАТО ЛЪЖЕ НАГЛО,НО СЛЕД КАТО СИ Е ПРОДАЛ ЧЕСТА И ДОСТОИНСТВОТО ТАКА ЩЕ ГОВОРИ, ЧИСТИ ЛЪЖИ.
11
1
 
10
 
! Отговори
Експериментът преди 9 години
Стрелката сочи Гледайте Украйна, мислете за България! Защото България беше експериментът на САЩ, а Украйна е развитият модел върху експеримента България.Това, което САЩ експериментираха в България и дава резултат вече 25 години, САЩ приложиха и в Украйна. Корумпирани до мозъка на костите си, напълно безпомощни в своята некомпетентност правителства и парламент, унищожаване на икономиката, затъване в дългове, мизерия, енергийна бедност и задлъжнялост, етническа омраза, медийни лъжи и манипулации
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При 8 милиарда прясно напечатании еврака дето ще теглят никой няма да направи кьорава реформа.Заради географското ни положение и предстоящата война последното нещо което иска ЕС е да се тръби че България отдавна е фалирала.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стрелката сочи мизерия и безизходица.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По правилно е Квазимодото да каже, стрелката сочи стабилна нестабилност.
7
2
 
11
 
! Отговори
Pole преди 9 години
Стрелката сочи - ОМРАЗА И ПРЕЗРЕНИЕ.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стабилност има само във вашите кухи кратуни ! ние обикновените хора пак страдаме от вашата алчност и глупост !
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СТРЕЛКАТА СОЧИ КАТО НА 80 ГОДИШЕН СТАРЕЦ ИНСТРУМЕНТА.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тебе ли да вярвам или на 16-те милиарда?
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези днес са се наговорили цял ден да си се хвалят сами. Алоо, хвалбите ги оставете на народа. Че оттам няма такива знаци