От 200 000 българи в Украйна 20 получили призовки

Няма непропорционалност при мобилизацията в Украйна, увери Климкин
Обновена: 16 фев 2015 17:52 | 16 фев 2015 12:31, Елка Василева
111
От 200 000 българи в Украйна 20 получили призовки
Павло Климкин и Даниел Митов. Снимка: БТА

Само 20 украински граждани от български произход при българска общност от над 200 000 души в Украйна са получили призовки при последната вълна на мобилизация. Това заяви украинският външен министър Павло Климкин след срещата си с външния ни министър Даниел Митов.

Не може да става дума за никаква непропорционалност при мобилизацията в Украйна, заяви Климкин. Той каза, че например в руските медии неведнъж се са се появявали спекулации относно непропорционална мобилизация, които касаят не само украинци от български произход, но и други национални малцинства.

Още по темата

Всичко, което се случва в Украйна, борбата за нашата независимост и свобода, за европейските ценности, никога не се случва и няма да се случва по национален признак, ние сме единни в нашата борба за единна, демократична и европейска Украйна, отбеляза Климкин.

Климкин е уверил министър Митов, че към нашите сънародници в Украйна няма да бъде прилаган стандарт, различен от високите критерии за добро третиране на малцинствата, стана ясно и от думите на нашия министър.

Украинският външен министър оцени като извънредно напрегната ситуацията в Донбас. Климкин декларира, че  Киев спазва Минските договорености и режима за прекратяване на огъня. Министърът обаче посочи, че за последното денонощие въоръжените сили на Украйна са били подложени 112 пъти на обстрел от „терористите“ от Донецк и Луганск.

Климкин благодари за постоянната подкрепа от страна на България на териториалната цялост и суверенитет на Украйна.

България ще изпрати хуманитарна помощ от храни и медикаменти за Донбас, посочи още министър Митов.

Той изтъкна също така, че страната ни е готова да предложи експертна помощ за провеждане на реформи в Украйна предвид нейната европейска перспектива.

Министър Митов е препотвърдил позицията на нашата страна в подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и за мирното уреждане на конфликта в Източна Украйна. Митов отново е изразил подкрепа за европейската и евроатлантическата ориентация на Украйна.

Всички гледаме с надежда към резултатите от подписаното в Минск споразумение, радвам се и съм обнадежден от мнението на моя колега, че това споразумение дава шанс за първи стъпки по отношение на деескалацията на конфликта, отбеляза Митов и допълни, че най-важното е спазването на примирието.

След съвместната пресконференция на Митов и Климкин в присъствието на министъра на културата Вежди Рашидов се състоя церемония по връщане на украинската страна на две икони, културна ценност, незаконно изнесени от Украйна. С този акт България изпълнява своите задължения  като страна по  Конвенцията за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности.

Вижте повече по темата във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
9
 
! Отговори
четящ преди 9 години
Никой човек, който е с главата си няма да иска да се бие на страната на Киевската хунта! Унищожиха държавата си, въпрос на време е Новорусия да бъде призната, те вече никога не могат да бъдат една държава....
18
0
 
3
 
! Отговори
дам преди 9 години
Тази статмистика е супер зле .имало било 200 хиляди българи , да ама не ...ти ако се чувстваш българин и на мястото където си отишъл да живееш от година се води война , би се върнал в Родината си , но не са го направили и 100 човека , значи не е чувстват България като своя Родина .
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
интересно, когато Милошевич мобилизираше българи, другарите си траеха :) а сега ореваха държавата
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При 200 000 етнически българи, ако бяха повече от 20 все някой щеше да надуе гайдата в интернет или в новините. ....Такива няма, значи като цяло руските медий пак пропагандират простотиите си ;)
15
5
 
22
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Хохолските лъжи край нямат!То само убитите войници българи са повече!А по 20 повиквателни се пращат само в едно село(вярно голямо).Колко успяват да мобилизират,то е отделна работа.Колкото до нашите политици-да се очаква от тях да защитят българи в чужбина е признак на наивност!
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Степенуване в българсият език: ***, ***, националист
13
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 14защото в българската политика има продажни слуги на кремъл като Ал. Стамболийски, Жоро Тарабата/Димитров/ и съвременните им варианти СидерУглу и ПърванУглу
12
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари, ... всяка дума която ползвате е с руски произход. Всяка фраза която пишете е чута от руската пропаганда ... , но вие сте "български" патриоти :)
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До генрал ТошевГенерале защо така след блестящите ти победи изгубихме Южна Добруджа, Беломорието, Западните покрайнини и още и още...
10
2
 
21
 
! Отговори
сова преди 9 години
Министър Митов предложи експертна помощ за реформите в Украйна?!?! ако реформите са като в България тежко и им горко на украинците. Пък няма и да се стигне до там. Янките още миналата година почнаха реформите в Украйна и затова спонсорират войната. Трябва им много Донбас.Там са богатствата на Украйна.
9
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари, ... само минуси не вършат работа.Тe и хората в Крим, и в Донбас, и в Луганск (също като вас) не спират Първи Канал на съветската телевизия ...пък вижте какво стана !
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От тия двете кончити -еврейчето Климкин и нашето зализано педи Диди Митов,кой ли ще играе мъжа в емейството,явно ще има разправия ,защото май всеки от тях ще се натиска да е дамата с жартериите и прашките в поза партер.
7
18
 
3
 
! Отговори
генрал Тошев преди 9 години
Там им е грешката на украйнците, ако бяха мобилизирали повече българи, сега щяха да имат обща граница с Грузия и Азербейджан
6
7
 
29
 
! Отговори
9К51_Град преди 9 години
Бандеровеца лъже на 100%, много повече българи са привикани, друг е въпроса колко са се отзовали, много украинци в това число и от българския етнос се спасяват при "агресора" Русия... пък и някой лев/рубла/ може да изкарат в Русия ...
5
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** балкански живее в измисления свят на съветската пропаганда и ще се събуди, чак като западaт руските градове.
4
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари, ... ако путин нападне България кой ще ни защитава и кой ще получава призовките - Турците ли ?
3
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
две *** миризливи кашерни фашкии
2
6
 
8
 
! Отговори
Украинец преди 9 години
Ако от 200000 са мобилизирани 20- 0.01% то наистина има непропорционалност. Значи се мобилизират предимно украинци и от другите малцинства.Защо е тази дискриминация?
1
10
 
30
 
! Отговори
дипломат преди 9 години
НАГЛИ ЛЪЖИ !