Новият дълг може да бъде намален, ако няма бюджетни дефицити!

Непопулярните решения изтощават всяко управление, призна Горанов
Обновена: 18 фев 2015 17:35 | 18 фев 2015 16:43, Надежда Бочева
125
Новият дълг може да бъде намален, ако няма бюджетни дефицити!
Снимка: БТА

Ако не искаме да теглим нов дълг, не трябва да имаме дефицит. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира пред журналисти планирания нов заем от 8 млрд. евро, за което е необходимо парламентът да ратифицира подписания от правителството договор за дилърство със Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG.

Горанов заяви, че планираният дълг може да бъде намален с 2 млрд. евро, ако от 2015 до 2017 г. страната избегне планираните дефицити.

Още по темата
Финансовият министър обясни, че договорът с консултантите се случва, за да се избегне рискът при евентуално разформироване на парламента страната да не може да си покрива задълженията, което би ни вкарало в "гръцки сценарий".

"С лека ръка говорим за дефицита, а колко остър става дебатът, когато трябва да го покрием. При липса на други инструменти, а те са основно приватизация, единственият вариант правителствата да финансират превишението на разходите над приходите е поемането на дълг. Затова е важен дебатът. Всички политически партии се убеждават, че не може с лека ръка да се правят бюджети на дефицит. Тази цена се плаща от всички нас. Дефицитите се финансират с дългове, които задължават бъдещите поколения“, коментира Горанов.

Той допълни, че по ратификацията на споразумението за 8 млрд. евро дебатът в рамките на управляващото мнозинство продължава, а лично той няма притеснение от инструмента, който е предложил.

Финансовият министър допълни: „Когато знаем, че следващите години ще имаме дефицит и огромни падежи на дългове, има две стратегии: можем всяка година да сключваме подобен агентски договор и да повдигаме темата дали държавата ще може да си покрива сметките. Тези 6 млрд., които ще падежират от 1 януари 2015 г. до 31 декември 2017 г., влизат в обхвата на тригодишното бюджетно планиране и е задължително да имаме визия как ще покриваме тези си задължения“.

По думите му, ако има някакъв политически катаклизъм и отново управлението бъде възложено на президента, има реален риск да не можем да финансираме текущите си задължения. Той обясни, че този риск се управлява с предложението му за рамков договор с банки партньори, което дава възможност да се поема дълг до 2017 г. в рамките на предвидените лимити.

Горанов определи като нездравословни спекулации твърденията на опозицията, че е нарушена Конституцията, като се поема 8 млрд. евро дълг. Горанов също така допълни, че поеманите от БСП и ДПС дефицити не са отговаряли на целите на обществото. АБВ нямат точна формула за ребалансиране на бюджета и неувеличаване на дефицита, каза той по повод днешния дебат в парламента.

„Тези 8 млрд. евро може да бъдат намалени на 6 млрд. евро, ако балансираме бюджетите от 2015 до 2017 г. Само че дефицитите не са причина, а са следствие от политиките по отношение на данъците, събираемостта и разходите, заложени в Закона за бюджета“, допълни Горанов.

"Всяко намаление на дефицита ще дойде по линия подобряване на събираемостта. Разходната част на бюджета е фиксирана“, допълни министърът.

Той декларира готовност да предлага мерки откъде дефицитът да се намалява, за да не се трупа допълнителен дълг. „Каквото и да направим, ще е грешно да оставим държавата и обществото без възможност да финансират поетите вече дългове“, предупреди той.

Горанов настоя, че ако страната не си плаща сметката, ще изпадне в гръцки сценарий. „Нашите южни съседи се лашкат между прагматичното управление и популизма. Аз не съм оптимист, че отказът от спазване на правила ще даде резултат. Предлагам в България да не правим дебата си за финансите по този начин“, каза Горанов.

Финансовият министър посочи още, че непопулярните решения изтощават всяко управление и е политически наивитет, ако партньорите на управлението са очаквали само позитиви.

Ако не искаме да имаме дълг, не трябва да имаме дефицит. Ако не искаме да имаме дефицит, трябва да харчим по-малко или да увеличим данъчната тежест, обясни още финансов министър. Според него има резерви при събираемостта и в разходната част.

По новия дълг сметките са коректни и точни, настоя той в отговор на въпрос.

Тъй като договорът за новия дълг предвижда максималният срок за връщане да е 30 години, а лихвата е до 10%, Горанов посочи, че при подобни случаи от 2002 до 2014 г. при емитирането на дълг е имало лихви в тези граници, а през 2013 г. е сключен договор с Дойче Банк без посочен лихвен процент в ратифицираните договори.

30-те години пък по думите му са шанс да изберем най-добрия срок на дълга, за да не се натрупат емисии и падежи в кратък период.

Горанов подчерта, че ако договорът бъде ратифициран, това не задължава държавата да тегли заем, ако намери друг ресурс.

Той за пореден път коментира, че при избора на подуправител на БНБ с ресор банков надзор ГЕРБ няма да позволят други партии да извлекат дивиденти за тяхна сметка заради кандидатурата на Димитър Костов, въпреки че управляващите отчитат професионалните му качества. Така стана ясно, че до есента този избор може да не бъде направен.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
16 млрд и лихва 10 % :) нема такава наглост, и как ще намалиш дефицита в бъдеще при такъв дълг и такива лихвени плащания,реално ако се пусне такъв дълг, само лихвените плащания по него за година ще са по 1,6 млрд лева
80
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иска 16,после щом писка раята пада на 14,накрая и на 8 милиарда ще клекне то е ясно.Метода е мутренски.Замахва с бухалката и не те удря,защото себил смилил и ти определя таксата-рекет.Готов си да плащаш колкото каже само да не те удря,ама той си те удря по другия начин...
79
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЗИ Е ПО-ОТВРАТИТЕЛЕН И ОТ ДЯНКОВ !
78
4
 
18
 
! Отговори
16 милиарда лева преди 9 години
Гербавите ще вкарат тия 16 милиарда лева, от заема, в някоя банка като КТБ, и след това ще ги откраднат.
77
3
 
12
 
! Отговори
... преди 9 години
На този Горанов, ДПС ли му казва какво да прави?...
76
2
 
15
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
ВИЕ СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ СИ ИЗБИРАТЕ УПРАВЛЯВАЩИ! КАКВО ИЗЛИЗА СЛЕД 25 Г. НЕГОДНО И ПРЕСТЪПНО УПРАВЛЕНИЕ? ПАРИ НЯМА,ЗА ПРИВАТИЗИРАНЕ ПОЧТИ НИЩО,ВСИЧКО Е ОКРАДЕНО.ПРОИЗВОДСТВО НУЛЕВО,НИКАКВО ЖИВОТНОВЪДСТВО,НИКАКВА ПРОМИШЛЕНОСТ. СЪС ЗАЕМИ НЕ СЕ ЖИВЕЕ,ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩАТ И В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ ДВОИНО. СТАВАМЕ ЗАВИСИМИ ОТ КРЕДИТОРИ,А И БЕЗ ТОВА СМЕ КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА. ИЗХОД НИКАКЪВ С ТЕЗИ УПРАВЛЯВАЩИ.
75
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 81Правилно.Който се интересува да види снимките от 1997 год.,Ще види заедно ,Костов (СДС), Доган (ДПС), Каракачанов (ВМРО), Анастасия Мозер (Земеделци ) ..
74
3
 
14
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 9 години
ОСТАВКАГолямото ужилване трябва да спре!ОСТАВКА
73
2
 
13
 
! Отговори
Виждач преди 9 години
До какви лихви"В БНБ седи резерв от Евра срещу които БНБ печати левчета."А ЗАЩО ТЕГЛИМ НОВ ЗАЕМ С ЛИХВА, ЩОМ В БНБ СЕДИ РЕЗЕРВ :)))))))))))))))))))ВИЖ, НЕ Е ПРОБЛЕМА ЧЕ СИ ***, ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ИМАШ САМОЧУВСТВИЕ! А ВСЕКИ *** СЪС САМОЧУВСТВИЕ Е ОВЦА, А ОВЦЕТЕ ГИ СТРИЖАТ, ДОЯТ И КОЛЯТ.ВИДЯ ЛИ КАКЪВ КОМПЛИМЕНТ СИ НАПРАВИ, КАТО НАПИСА ЧЕ НЕ СИ НАЙ-ПРОСТИЯ :))))))))
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помощи от ЕС и САЩ- да, заеми - не.
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До икономистДа нямаше хляб защото зърното бе в частните силози които бяха собственост на СЕДЕСАРИ . А СДС се стремеше към властта защото идваше приватизация и трябваше да се направи прави от "правилните"хора. Вторият ешелон на БКП. А сега ни управлява трети ешелон на БКП . А да не забравя през 1997 год.на трибуните бяха заедно СДС и ДПС.Костов се скара с ДПС заради Девин,ама това е друг разговор.
70
2
 
4
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Има ли любов на този свят?Ако има,за какво ни е тази проклета политика?Ами мисля че има любов и то красива!Да,бе!
69
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
to neznam druga darjava da vzema zaem kolkoto van6niq i dalg ,baxsi,da go platqli stariq i kvo dali 6te go platqt dali nqma ma i dvata ima 7 liliona prostaci deto 6te o pla6tat
68
6
 
3
 
! Отговори
какви лихви преди 9 години
До ВиждачТи не си виждач,а кьорчо.Какви лихви плащаш не ми е ясно,вероятно си откачил от някой заем и дрънкаш глупости.Естествено,че не съм най-умен,но не съм и *** какъвто ме изкарваш.Когато се въведе борда се зададе курс към Марката и после се превалутира в Евро.В БНБ седи резерв от Евра срещу които БНБ печати левчета.Повече от колкото сатам няма право да печати спрямо курса
67
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МАха се Плоският данък за фирмите и се Копира корпоративния данък на Германия!О, чудо в хазната влизат 30-35 милярда ? без лихви и комисионни!Е мутрите няма да държат на паркинга в Цюрих най-новото Бентли, за да ходят на ски от летището,Но пък ще се раздвижи Бг икономика!
66
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСИЧКИ СА ЕДНАКВИ НЕ САМО ГЕРБ АМИ ВСИЧКИ СА АБСОЛЮТНО ЕДНАКВИ . ВЛЕЗАТ ЛИ ВЪВ ВЛАСТТЗА 4 ГОДИНИ ИЗЛИЗАТ МИЛИОНЕРИ А НАРОДА УМИРА ПРАВ !
65
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
5-6 милиарда лева още не се събрани от КТБ нито се правят опити да се съберат от крадците и банкерите. ВЕИ източват НЕК с нови дългове за сметка на държавата,
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИСТИНАТАПрав си! Този на снимката бе зам.министър на Орешарски при правителството на Станишев, зам.министър на Дянков. Та наистина си е "наше"момче.
63
9
 
6
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Като чета другарите червени *** как преливат от мозък се питам : - защо при управлението на БСП-ДС държавата фалира два пъти. Забравихте ли , че при Луканов и Жан Виденов нямаше хляб по магазините . Хора с малки деца се чудеха как да ги изхранват и това в 20 век . Айде махайте се от България и заминавайте в Северна Корея .
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До финансистТи си финансист толкова колкото аз съм Обама. Но явно издаваш мечтата си да грабиш поне колкото комунистите.