НС удължи мандата на шефа на НЗОК до избора на нов

Мандатът на Румяна Тодорова изтече на 12 февруари
Обновена: 20 фев 2015 09:36 | 20 фев 2015 09:36,
4
НС удължи мандата на шефа на НЗОК до избора на нов
Снимка: Булфото

Парламентът удължи мандата на директора на Здравната каса Румяна Тодорова. Депутатите приеха решение, с което я оставят на поста, докато не бъде избран нов шеф на НЗОК.

Мандатът на Тодорова изтече на 12 февруари. Парламентът вече прие процедурни правила за избора на нов шеф на Касата, но според депутатите това ще стане най-рано след месец.

Още по темата
Още преди дни БСП предупреди, че през това време няма кой да подписва разплащания на изпълнители на медицинска помощ, на пациенти, които се нуждаят от скъпоструващи лекарства, на онкоболните, които трябва да прекъсват лечението си.

Днес точката за удължаване на мандата на Тодорова влезе извънредно като първа точка в дневния ред на депутатите. Мотивът е да се реши проблемът с легитимността на ръководството, обясни председателят на парламента Цецка Цачева.

Днес БСП попита какво се е променило през последните 24 часа, че управляващите са разбрали, че има проблем. Емил Райнов от групата на социалистите припомни, че още миналата седмица Румяна Тодорова е изпратила две писма, с които е предупредила, че са възможни проблеми. Управляващите обаче казали, че няма проблем.

"Сигурно ли сме, че с това решение сме юридически точни“, попита Райнов. Той припомни, че в решението е записано, че мандатът се удължава от момента на приемане на решението от парламента, а то е осем дни след като правомощията на Тодорова са прекратени.

"Това е сериозно, ежемесечните плащания на Касата са по 200 милиона, тя има десетки хиляди партньори, достатъчно е един да оспорва“, каза Райнов. Съпартиецът му Филип Попов пък попита дали решенията на Надзорния съвет ще са легитимни.

Шефката на парламента Цецка Цачева обясни, че подписаният от Румяна Тодорова договор след избора й през 2013 година съдържа клауза, че тя ще изпълнява функциите до избора на нов директор. Тя обясни, че до вчера от Надзорния съвет на Касата са твърдели, че няма проблем с изтичането на мандата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: НСНЗОКРумяна Тодорова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 3Какво ви е виновна шефката на НОЗК? Народното събрание трябваше да избере нов шеф до края на януари.А има виновни това се ГЕРБ не могат да се разберат.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И защо това е топ новина? Боли ме шпагата за некъв чиновник...
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че ще го удължат - един месец болните да не могат да си вземат лекарствата, ще има и смъртни случаи, от тма и гарантирано правителството пада с най-големия скандал и бунт в историята. Ясно беше, че не могат да си го позволят