Eнергетиката е във финансов колапс, призна Петкова

"Нямаме друг полезен ход освен предприемането на спешни мерки"
Обновена: 22 фев 2015 10:53 | 22 фев 2015 10:53,
134
Eнергетиката е във финансов колапс, призна Петкова
Снимка: БТА

Българската енергетика е във финансов колапс и без адекватни и непопулярни действия, състоянието на енергийния сектор ще се влоши и секторът ще колабира, а от там и икономиката. Нямаме друг полезен ход освен предприемането на спешни мерки. Това аяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването Неделя 150 по БНР.

Още по темата
Именно, за да се стабилизира секторът, спешно поканихме представителите на двете американски централи в Маришкия басейн (ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3") и подписахме меморандум за разбирателство за това, че дългосрочните договори трябва да се предотговорят по отношение на цената за мощност, така че тя да се намали и така общият микс да се намали и НЕК да спре да изкупува електрическа енергия и да плаща по цена, която е по-висока от таци, на която продава на регулирания пазар. До края на мрт условията ще бъдат предоговорени, каза Петкова.

Ще търсим и вариант за изплащане на просрочените задължения на НЕК към двете централи, които са малко над 600 милиона лева. Наред с това НЕК дължи и 1,2 милиарда на производителите на електрическа енергия – ВЕИ-та, когенерации, заводски централи, ТЕЦ-ове.

Петкова уточни, че НЕК не може сама да се справи с покриването на тези задължения. ПРеди всичко обаче ще се работи за покриване на дефицитите.

На въпрос дали ако бъде изтеглен външен дълг от 8 милиарда евро, те ще се използват за покриване на дефицитите в сектора, Петкова каза, че има уверение от финансовия министър Владислав Горанов, че е нужно кредитиране за сектора, което обаче ще се покрива с текущи средства. „Ще се мисли за керидитиране на енергетиката, но първо трябва да запушим дупките в сектора”, заяви Петкова.

Друга важна мярка, която предприехме, са промените в Закона за енергетиката, каза още Пекова. Тя посочи, че всяка от промените е насочена към свиване на дефицита в НЕК. И напомни, че предлагат от енергийния микс да бъдат извадени топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високоефективен начин, а ако това стане ефектът ще бъде около 150 милиона лева на година.

За новата анкетна комисия в парламента, която трябва да изясни състоянието на енергетиката, Петкова коментира, че комисията ще е много полезна за изясняване на истината в сектора и ще навлезе навътре в проблемите.

Имаме за цел до края на годината да либерализираме сектора, каза още енергийният министър. Първо трябва да направим българска нергийна борса, да изберем платформата, а после може и да се мисли за регионална, каза още тя. Важно е да има конкуренция и нещата да са поставени на пазарен принцип, смята Теменужка Петкова.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
3
 
! Отговори
алуу, говеда преди 9 години
Забравихте ли ,че офчия румен и любовницата му *** нинова открадноха 300 000 000 лева от енергетиката чрез щевейцарската им фирмичка ?За всичко имате отговор, но ви крадат, стрижат и доят от както мандражжите станаха министри...
83
0
 
3
 
! Отговори
az преди 9 години
Tova posluchno pravitelstvo izpalnava vsichko na tapacite zad okeana.tova e genocid spramo naroda ni.na *** vsichko e bez pari a nie i decata ni che plachame.chetete"plana ran at" BB go izpalnava tochka po tochka.da se mahat inachi Balgaria zagiva
82
1
 
8
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
ДО 1987Г ЕНЕРГЕТОКАТА В БЪЛГАРИЯ БЕ НА ПЕЧАЛБА. КАКВО СЕ ПРОМЕНИ ТА СЕГА Е В КОЛАБС?ЕНЕРГОИСТОЧНИЦИТЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ,ПОТРЕБЛЕНИЕТО Е НАМАЛЯЛО НА ПОЛОВИНА ИМАИКИ В ПРЕДВИТ ЧЕ ДЕСЕТКИТЕ КОМБИНАТИ,СТОТИЦИТЕ ЗАВОДИ,ХИЛЯДИТЕ ФАБРИКИ СА УНИЩОЖЕНИ В ПОСЛЕДНИТЕ 25Г. И НЕ КОНСУМИРАТ ЕНЕРГИЯ.ЕДИНСТВЕНО РАЗЛИКАТА Е ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ДОИДОХА С ПОМОЩА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ЧУЖДИ И МНОГО КРАДКИВИ Е.Р.П.. ХА СЕГА БЪЛГАРИ ПРЕЦЕНЕТЕ ЗАЩО ЕНЕРГЕТИКАТА Е В КОЛАБС?
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заплати получават ли енергетиците? Нали са в колапс! Съкратени има ли? Щото при дребните и средните, съкращенията и намаленията на заплатите, на четири часа са веднага. Защо енергетиците са на пълен щат? Защо са им огромни заплатите? Защо не си търсите парите, от Ахвед Хулиган? Оставка.
80
1
 
14
 
! Отговори
ТОКО-ПЛАТЕЦ преди 9 години
БЕЗ ПРЕМАХВАНЕ НА КОСМИЧЕСКИТЕ ИЗКУПНИ ЦЕНИ ЗА ТОКА НА ВЕИ МАФИЯТА,НЕ САМО НЕК, НО И БГ ЩЕ ФАЛИРАТ И ПРЕСТАНАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствения полезен ход е фалит или закриване на ВЕИ и американските марици и строеж на АЕЦ Белене и Южен поток за евтин ток и газ с които икономиката да дръпне.
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е добре де, ще изтеглите заем, ще откраднете парите и нищо. А и да дадете нещо за енергетиката все тая! Всичко е проядено от корупция, всичко е заразено и най - добре е България да се рестартира и започваме отново. Иначе нямаме свободен ход-мафията е държавата. Виновни няма, икономика няма, всичко оглозгано и разпродадено, бедността се увеличава,страната се обезлюдява...Петият свят в Европа!И как ще оправите нещата при положение, че и вие сте част от проблема????
77
0
 
1
 
! Отговори
tulumbichka - lale преди 9 години
***, ima namek za speshna ulichna bg demokratsia kato predi 2 godini ?! :)))
76
2
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааа... преди 9 години
НЕМА ПОБЛЕМИ ,БЕ...ВИКАЙТЕ ОВч.ия ДА ВИ Я ОПРАВИ ...ХА,ХА,ХААААААААААА.....ХЕМ ЩЕ МУ ПЛАТИТЕ , КАТО НА "СВОЙ ЧОВЕК"---ЗА ДА СИ КАРА ОТПУСКАТА В БРАЗИЛИЯ!ЩО ДА НЕ МУ ПЛАТИТЕ ,БЕ ....???НАРОДА ДАВААААААААААА..!!!
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има достатъчно материал за следствено дело за колапса на енергетиката,но още не е създаден оня съд за мафията.В Румъния казват, че вече имало такъв съд.Плевнелиев ходил там и му дали един наръчник,който ще предаде за разтълкуване на следващия президент,а той на следващия докато има давност за престъпленията на енерго-депутато мафиозо.Така е в Евро-България.
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали ББ сложи за шеф на ДКЕВР продавачката на цигари в интернет /дето не се разбра дали я санкционираха за нарушението/ Юлиана Иванова без образование. Какво се чудят и маят. Как с такива кадри ще върви нещо. Не може да се назначават само калинки и да не се стигне до фалит.
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей,Цацаров,къде се покри.Виж следственно причинната връзка за колапса на енергетиката.КОЙ е сключвал заробващи договори,какви комисионни са вземали "знатните" енергетици,кои лобита от мафия-политици ни надробиха тая каша,какво е имотното и финансово благосъстояние на тия мафиоти. Хайде поразмърдай те се,чака ви много работа. Или не ви разрешават да работите по казуса???
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По отношение на санирането на панелките пак не е нормално,аз да плащам за услугата на другите.Ще се санира ОК ,има необходимост. Да се санират с евро пари,но след като има икономии от ел.енергия,собствениците следва да им се отдържа услугата от разликата.След няколко години те ще почувстват финансовата ефективност от санирането. А Европарите нали знаете,че са наши пари от вноските ни в ЕС.Безплатен обяд няма.
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По времето на Жан Виденов комунистите направиха хиперинфлация.В тоя период нулираха спестяванията на хората,а дадоха преди това "лоши" кредити на номенклатурите.Те привъртяха тия пари в долари,след което някои върнаха жълти стотинки.Сега сме във валутен борд.Такава схема е невъзможна.Следващия удар се подготвя по друга схема,защото *** искат още и още да ни ограбят.ЕС от 25 години пледират да си оправим съдебната система ,но мафията не иска да чуе,защото трябва да влезе в панделата.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най голямата крадла в енергетиката СВЕТЛА ТОДОРОВА
69
0
 
9
 
! Отговори
info преди 9 години
"Някой трябва да каже открито, че за нашите не толкова богати държави зелената енергия е прекалено скъпа. Без Русия Европа няма да има конкурентни цени в енергетиката. Трябва да премахнем съществуващите табута. Цената на енергетиката трябва да бъде най-важната ни задача". Това каза Орбан по време на визитата си в полската столица Варшава.
68
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откакто икономисти, а не инженери се заеха с енергетиката тя загива.
67
1
 
14
 
! Отговори
Джото преди 9 години
Огледайте се и вижте какви коли се карат какви палати са около нас и ще разберете колко се краде и колко влиза в хазната???
66
1
 
10
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
До 25 стигатНе отговарям на лъжи, но ти заслужаваш.Лъжа е че на времето всички са крали.Тогава имаше партийни резиденции, ловни хижи и магазини на безбожно ниски цени за партийни величия. Тези от резиденциите приватизираха всичко. Едни се нарекоха социалисти, другите седесари, третите ДПСари. Всички бяха от ДС антибългари -русофили. Стандарта на българите беше приравнен с този на *** -за съжаление.
65
1
 
11
 
! Отговори
ТАЗИ преди 9 години
Тази откъде излезе