Eнергетиката е във финансов колапс, призна Петкова

"Нямаме друг полезен ход освен предприемането на спешни мерки"
Обновена: 22 фев 2015 10:53 | 22 фев 2015 10:53,
134
Eнергетиката е във финансов колапс, призна Петкова
Снимка: БТА

Българската енергетика е във финансов колапс и без адекватни и непопулярни действия, състоянието на енергийния сектор ще се влоши и секторът ще колабира, а от там и икономиката. Нямаме друг полезен ход освен предприемането на спешни мерки. Това аяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването Неделя 150 по БНР.

Още по темата
Именно, за да се стабилизира секторът, спешно поканихме представителите на двете американски централи в Маришкия басейн (ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3") и подписахме меморандум за разбирателство за това, че дългосрочните договори трябва да се предотговорят по отношение на цената за мощност, така че тя да се намали и така общият микс да се намали и НЕК да спре да изкупува електрическа енергия и да плаща по цена, която е по-висока от таци, на която продава на регулирания пазар. До края на мрт условията ще бъдат предоговорени, каза Петкова.

Ще търсим и вариант за изплащане на просрочените задължения на НЕК към двете централи, които са малко над 600 милиона лева. Наред с това НЕК дължи и 1,2 милиарда на производителите на електрическа енергия – ВЕИ-та, когенерации, заводски централи, ТЕЦ-ове.

Петкова уточни, че НЕК не може сама да се справи с покриването на тези задължения. ПРеди всичко обаче ще се работи за покриване на дефицитите.

На въпрос дали ако бъде изтеглен външен дълг от 8 милиарда евро, те ще се използват за покриване на дефицитите в сектора, Петкова каза, че има уверение от финансовия министър Владислав Горанов, че е нужно кредитиране за сектора, което обаче ще се покрива с текущи средства. „Ще се мисли за керидитиране на енергетиката, но първо трябва да запушим дупките в сектора”, заяви Петкова.

Друга важна мярка, която предприехме, са промените в Закона за енергетиката, каза още Пекова. Тя посочи, че всяка от промените е насочена към свиване на дефицита в НЕК. И напомни, че предлагат от енергийния микс да бъдат извадени топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високоефективен начин, а ако това стане ефектът ще бъде около 150 милиона лева на година.

За новата анкетна комисия в парламента, която трябва да изясни състоянието на енергетиката, Петкова коментира, че комисията ще е много полезна за изясняване на истината в сектора и ще навлезе навътре в проблемите.

Имаме за цел до края на годината да либерализираме сектора, каза още енергийният министър. Първо трябва да направим българска нергийна борса, да изберем платформата, а после може и да се мисли за регионална, каза още тя. Важно е да има конкуренция и нещата да са поставени на пазарен принцип, смята Теменужка Петкова.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
29
 
! Отговори
gandi.daow преди 9 години
Защо е в колапс? Кой я източи тая пуста енергетика?
3
3
 
34
 
! Отговори
Аман преди 9 години
Как няма да е в финансов колапс като точно вие *** приехте няколко Гигавата ВЕИ-та.
2
4
 
42
 
! Отговори
rumen преди 9 години
Енергетиката е вьв финансов колабс ?-Важно е Американските Марици да са на печалба ,а продажните бьлгарски евроамерикански мекерета още са на свобода.
1
3
 
41
 
! Отговори
bravo преди 9 години
6 месеца и съсипахте НЕК. Нищо не предоговорихте, нищо не реформирахте.Пак ще дигате цената на тока! Изедници!