Eнергетиката е във финансов колапс, призна Петкова

"Нямаме друг полезен ход освен предприемането на спешни мерки"
Обновена: 22 фев 2015 10:53 | 22 фев 2015 10:53,
134
Eнергетиката е във финансов колапс, призна Петкова
Снимка: БТА

Българската енергетика е във финансов колапс и без адекватни и непопулярни действия, състоянието на енергийния сектор ще се влоши и секторът ще колабира, а от там и икономиката. Нямаме друг полезен ход освен предприемането на спешни мерки. Това аяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването Неделя 150 по БНР.

Още по темата
Именно, за да се стабилизира секторът, спешно поканихме представителите на двете американски централи в Маришкия басейн (ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3") и подписахме меморандум за разбирателство за това, че дългосрочните договори трябва да се предотговорят по отношение на цената за мощност, така че тя да се намали и така общият микс да се намали и НЕК да спре да изкупува електрическа енергия и да плаща по цена, която е по-висока от таци, на която продава на регулирания пазар. До края на мрт условията ще бъдат предоговорени, каза Петкова.

Ще търсим и вариант за изплащане на просрочените задължения на НЕК към двете централи, които са малко над 600 милиона лева. Наред с това НЕК дължи и 1,2 милиарда на производителите на електрическа енергия – ВЕИ-та, когенерации, заводски централи, ТЕЦ-ове.

Петкова уточни, че НЕК не може сама да се справи с покриването на тези задължения. ПРеди всичко обаче ще се работи за покриване на дефицитите.

На въпрос дали ако бъде изтеглен външен дълг от 8 милиарда евро, те ще се използват за покриване на дефицитите в сектора, Петкова каза, че има уверение от финансовия министър Владислав Горанов, че е нужно кредитиране за сектора, което обаче ще се покрива с текущи средства. „Ще се мисли за керидитиране на енергетиката, но първо трябва да запушим дупките в сектора”, заяви Петкова.

Друга важна мярка, която предприехме, са промените в Закона за енергетиката, каза още Пекова. Тя посочи, че всяка от промените е насочена към свиване на дефицита в НЕК. И напомни, че предлагат от енергийния микс да бъдат извадени топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високоефективен начин, а ако това стане ефектът ще бъде около 150 милиона лева на година.

За новата анкетна комисия в парламента, която трябва да изясни състоянието на енергетиката, Петкова коментира, че комисията ще е много полезна за изясняване на истината в сектора и ще навлезе навътре в проблемите.

Имаме за цел до края на годината да либерализираме сектора, каза още енергийният министър. Първо трябва да направим българска нергийна борса, да изберем платформата, а после може и да се мисли за регионална, каза още тя. Важно е да има конкуренция и нещата да са поставени на пазарен принцип, смята Теменужка Петкова.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
13
 
! Отговори
55 преди 9 години
ТОВА ЛИ Е СПЕЦИАЛИСТИКАТА ОТ НАЙ-ТЕЖКИЯ СЕКТОР....ЕХ КАЛИНКИ...ВЪРШАТ РАБОТА КАТО НЕ ПРАВЯТ НИЩО Е ВАЖНО ВИНАГИ ДА СА ПОСЛУШАНКИ
63
1
 
15
 
! Отговори
777777777777 преди 9 години
Преди тока беше ЕДНА СТОТИНКА Сега е ДВАДЕСЕТ Трябва да стане ЕДИН ЛЕВ СИГУРНО Къде е Левски да види за какво се е борил
62
3
 
9
 
! Отговори
7 преди 9 години
вдигнете цената на тока бре тиквеници - матриала пак ще ви избере
61
2
 
22
 
! Отговори
1-n преди 9 години
много сте крадците на клона и се чупи...вашта мама *** крадлива...!
60
2
 
21
 
! Отговори
iv преди 9 години
Всичко е режисирано много отдавна да се фалира НЕК.Виште собствениците на вит-та,все айдуциии.
59
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политиците крадат, народът плаща. Осъдете някой от Иван Костов до Хидролога на Републиката някой, да знаем, че повече няма да се повтори!
58
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
веско,а от какво ще печелят тарикатите.?Нали разбра , че никой и уста не товаря за разследваме срещу Костов , сключил неизгодния Договорът в последният момент се заинтересува или кой и защо разрешиха безогледно строителство за огромни мощности , продавани на безумно високи цени и още и още.....
57
3
 
14
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
От това което чета не енергетиката а НЕК е във фалит. Като е така да отива в несъстоятелност. С това ще се погасят всички незаконни и кожодерси договори. После е ясно марици и т.п непазарни кръвопийци фалират системата се изчиства и се рестартира. Пазарна икономика - поели са пазарен риск.
56
2
 
19
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Защо да сме задължени да купуваме скъп ток
55
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези май забравиха защо беше свален Тиквуна.
54
2
 
17
 
! Отговори
Доблестно преди 9 години
Ако имате поне малко достойнство , след огромните лъжи за Руската зависимост , спрете АЕЦ Козлодуй , преминете на американски ток и на ток от криминалните фотоволтаици , ветрогенератори , частни вецове , за да ви възнагради народа с любов , с много любов , заради голямата ви доблест и честност.
53
0
 
10
 
! Отговори
Под спешни мерки преди 9 години
се разбира повишаване на цената на тока, незабавно, със 100%, идват великденските промоции на почивки за далечни и екзотични дестинации! Децата и жената реват, любовниците също, трябват кинти...енергийната мафия ще си почива!
52
2
 
13
 
! Отговори
аз преди 9 години
Под реформа разбирайте безкрайно вдигане на цените за битовите потребители с оправданието, че няма начин. Вече оправданието с Европа не върви защото там тока поевтинява
51
1
 
18
 
! Отговори
Гларус преди 9 години
Както общо взето се казва. Всичко общо вече е взето. Правите се на ощипани, но енергетиката е в колапс не от вчера. Вие господа от ГЕРБ подписахте едни от най-заробващите договори именно в тази област. Сега тези фотоволтаици си ги блъскайте в главаите или направете фотоволтаичен хъб. Хахаха. Не че Румен Овч. и шайка са по-малко виновни, но вие знаехте и крадяхте задружно.
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
цвето музиката май пак ще започне.
49
1
 
8
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Тва Бойковците само признават!Ами оправете го бе!
48
2
 
21
 
! Отговори
георги преди 9 години
Сега като чета.. Майната и на енергетиката. Българщината е в колапс. Народа затъпява. В малките градове се раждат и женят предимно ***... Много е зле. В софия се концентрира елита на българия и все още се оплакват само за дреболии. До 10год. ще се напълни и там с *** и тогава ще се събудят управляващите. България ВЕЧЕ е държава на ***. Преди 15год. не вярвах че ще стане така ама вече е факт. *** не са малцинство вече
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАЛИНКА-МАЛИНКА,КАЛИНКА ,МОЯ!
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вкарайте Р.Овч. и компания веднага в затвора. А вместо това, вие го каните по разни телевизии да дава акъл. Боже господи, най-големия крадец от енергитиката и той ще поучава. Какво очаквате да ви каже? Разбира се че ще нагтопи другите. И говори само глупости. Като го видя на някой канал, ми се доповръща и веднага го сменям. А къде се подвизава сега този хитрец? Май за награда го пратиха в Нефтохим. И там да оправи нещата, той вече има опит в съсипването на производства. Гнусно ми е от него!
45
3
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 56Лека поправка- след наложената ни хамериканска демокрация преди 25 години, сега всичко е в колапс в тази държава! Даже и човешките ценности у българина, а това е най-пагубното!