Калфин готов с пенсионните промени до април

Според него няма основание да се облагат пенсиите
22 фев 2015 11:22,
16
Калфин готов с пенсионните промени до април
Снимка: БТА, архив

Най-късно през април законодателните предложения по промени в пенсионната система ще са в парламента. Това каза в предаването „Неделя 150” по БНР вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Още по темата
Калфин посочи, че във вторник следващата седмица идеите на Комисията за финансов надзор за промени за пенсионните дружества, които бяха обсъдени в бюджетната комисия в НС, ще бъдат представени в Съвета по пансионната реформа към Министерството на труда и социалната политика, а до края на март вече ще бъде формиран цялостният пакет по предложенията за промени на пенсионната система за години напред.

Относно предложението на КФН за създаването на Гаранционен фонд, който да покрива нетния размер на осигурителните вноски в пенсионните фондове, вицепремиерът каза, че едва ли ще има съгласие от фондовете ако тези средства покриват невнесени вноски от работодателите, защото за невнесените вноски отговорност носи
Националната агенция за приходите, която трябва да ги осигури внесе във фондовете.

Няма основание да се увеличава облагането на доходи от пенсии, особено ако и пенсия, и заплата взети заедно, дават ниски доходи. Така Калфин коментира предложението на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) за въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери.

Той посочи, че в България в годините е имало различни практики в тази посока, включително и практика, когато един пенсионер работи, да губи пенсията си. Имало е и законодателни промени, отменяни от Конституционния съд, с идеята този, който взима високи доходи и от пенсии, и от заплата, да бъде облаган повече, така че ще се обсъди допълнително, категоричен бе социалният министър.

Още по темата четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Toja kato besche vanschen Minister ne napravi nischto sa vanschno ta Sega schte napravi kumumisti Kalfin si gleda sebe si toi napravi li neschto sa lubovnizata mu Sekretarka ot vanschno vesela pobola se gorkata Jena s na Kalfin mu dreme
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 2Kакви органи още ли се заблуждавате ,държава няма съдебна система няма,(затова са саморазправите и убийствата) затова избягаха множеството млади и кадърни "българи",няма образование,а само дипломирани граждани,това пък е причината да няма сериозни инвестиции,без които няма и вноски за ПЕНСИИ
12
0
 
7
 
! Отговори
сам преди 9 години
Направете мъжете да се пенсионират на 102 а жените на 99 ивсичките ви проблеми ще ги решите много бързо Ще има обаче 5 пенсионера за които пак трябва да помислите НО ще е все пак по лесно
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При 300 лева пенсия реално е 240, защото 20% автоматично се връща в бюджета с ДДС .това са 120 евро като говорим за средна пенсия в държавата, а това е много срамно, защото за една държава се съди по отношението към малките деца хората в неравностойно положение и пенсионерите!
10
0
 
5
 
! Отговори
той преди 9 години
Вземаш лихва 100 лева за 100хилади и ти вземат 10 лева данък Страшна държава няма що
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога най после в тази държава ще се върне прогресивния подоходен данък и богати ще престанат да минават тънко? Докога цялата тежест ще се носи от най бедните ??? Хазната бира празна!! А богатите защо не плащат справедлив дял от доходите си, както е по цял свят, дори и в любимите ви американски щати?!!
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А са ми барнали пенсията,а съм минал у сивио сектор! За работодатело 100 кинта спестени,а на мен 100 кинта повече над заплатата!А да видиме кой е по-на сметка?
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 9 години
Тези които са ми сложили минуси,могат ли да ме убедят в обратното?На някой не му се работело за 500 или за 360 лв.?! Ами намерете си по-добре платена работа или се квалифицирайте допълнително!Работодателите ги лъжели и ги осугурявали не на реалните суми? Ами що мълчите бе,има достатъчно органи за контрол!Социализма свърши драги!Ако сами не се погрижите за себе си,значи толкова можете! Никой не е длажен да се грижи за вас!
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пенсиите са функция от осигурителните вноски,а е всеобщо известен факт че вноските не достигат,внасят се не върху реалния доход,а върху много по-нисък такъв,изплащат се инвалидни пенсии от НОИ,за социалните не съм сигурен,но и това е достатъчно.Изводът е един,държавата да се вземе в ръци и да потърси това,което и се полага и дължи в реален и пълен размер!Който има стаж по-малко от 10 г.никаква пенсия поради старост.Който крие и не плаща в пълен размер-затвор. Иначе изчезваме бавно,но сигурно!
5
2
 
19
 
! Отговори
info. преди 9 години
Калфин готов с реформирането(закриването)на пенсионерите до априлKалфин!ТИ КАК МИСЛИШ,ДАЛИ ЩЕ ТИ ПОЗВОЛИМ ДА УБИЕШ РОДИТЕЛИТЕ НИ,А!!!!!!
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 8 години в ЕС България остава с най-ниски пенсии в съюза. 70? е минималната пенсия (толкова колкото в Украйна). Не просто най-ниска в ЕС, но и една от най-ниските на целия континет следваща държави като Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина.Въпреки това *** продължават да възхваляват Европа и да обвиняват Русия 25 години след разпадането на СССР. Зомбита.
3
0
 
5
 
! Отговори
mare преди 9 години
pensionnite pari sa oblagani s danak po mnogo pati i v razlichni trezori - tova e nevidimo za potrebitelite, poneje pensionnata darjavna kasa umishleno ne dava mesechni i godishni otcheti s informatsia na potrebitelite si.
2
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трудно ще му е на Калфин!Българинът е мързелив,работодателите алчни и крадливи!
1
0
 
23
 
! Отговори
sirp преди 9 години
20%DDS malko danak li im se vijda na teroristite ot bg central admin?!