Ако не се намерят още пари за отбрана, съкращават 4600 души

Може да се наложи намаляване на числеността на армията, каза Ненчев
Обновена: 23 фев 2015 20:50 | 23 фев 2015 17:16, Камелия Цветанова
164
Ако не се намерят още пари за отбрана, съкращават 4600 души
Снимка: Булфото, архив

Ако бюджетът за отбрана не бъде актуализиран и се запази намалението на разходите за персонал, ще се наложи в МО да бъдат освободени допълнително около 4600 военнослужещи и цивилни, каза министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БТА.

Още по темата
По думите му намалението със 77 млн. лева на разходите за персонал не би могло да бъде компенсирано само от структурите, които са извън Българската армия, и това означава, че при тези обстоятелства неминуемо би се наложило съкращаване на числеността на армията.

Ненчев призна, че досега не е споменавал за съкращения на военнослужещи, а само в администрацията.

Въпреки това той беше категоричен, че ще се търсят всякакви възможности числеността на армията да не се намалява повече.

Разходите на МО за 2015 г. са намалени с приблизително 86 млн. лева спрямо същите за 2014 година.

Със Закона за държавния бюджет за 2015 г. бюджетът на МО за текущата година е в размер на 978 млн. лева, като според прогнозата същият се запазва и през 2016 и 2017 година.

Към 31 декември 2014 г. МО има задължения в размер на около 119 млн. лева. От тях на ВМА от 130 млн. лева задълженията са намалени на 103 млн. лева.


По отношение на администрацията Ненчев коментира, че постепенно в годините МО се е превърнало в тежка административна машина. Министърът отчете, че има много дублиращи се структури, а като основен проблем посочи лошата по думите му практика пенсионирани военни да заемат цивилни длъжности вместо на тях да се назначават по-млади хора.

Предвижда се намаление на персонала с 10 процента и съкращаване на броя на административните звена, като се запазват функциите им. До 9 март работна група ще излезе с предложения и мерки, които да доведат до редукция, която засяга най-вече Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", Информационния център на МО, Института по отбрана и ВМА.

Сред свършената работа за стоте дни Ненчев посочи извършената проверка още в началото на мандата му на задълженията на ВМА. След нея новото ръководство е предприело мерки за икономии чрез предоговаряне на различни текущи договори. 

Министърът посочи, че редуцираният бюджет ще доведе не само до невъзможност да започнат ключови инвестиционни проекти, но и до трудности да се поддържат наличното въоръжение и бойна техника. В условията на финансови ограничения бойната подготовка ще се насочи към учения и тренировки в рамките на НАТО.

Завършен е отлаганият преглед на структурата на въоръжените сили, докладът от него е приет от Съвета по отбрана и ще бъде в основата на разработваната в момента програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 година.

По отношение на нужната за армията модернизация министърът посочи, че МО не може да се откаже от тази идея, но при този бюджет през 2015 г. може да се мисли само за запазване на структурите на въоръжените сили и за подготовка за поетапно започване на модернизационните проекти в бъдеще.

Николай Ненчев каза, че ще продължи да настоява за актуализиране на бюджета за отбрана още в рамките на тази година, защото има изключително голяма необходимост.

Той посочи, че обмисля много внимателно придобиването на многоцелеви самолет и заяви, че няма да вземе емоционално решение по този въпрос, а то ще бъде основано на сериозен анализ и на финансови разчети.

От спешен ремонт се нуждаят четири двигателя на "МиГ-29". След разговори в Полша наскоро Ненчев каза днес, че е възможно да вземем четири двигателя от Полша, които да използваме известно време. По думите на министъра за ремонта на нашите двигатели трябва да се платят 35 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: МОвоенниНенчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
3
 
! Отговори
До 154 преди 9 години
Твоят случай ми прилича на станалото в Лясковец. Само дето в Лясковец бяха спец. командоси.
122
2
 
4
 
! Отговори
Гиганта преди 9 години
Съкращавай Ненчев, в затвора ще ти се наложи да правиш нов щат - по-голям !
121
1
 
3
 
! Отговори
кали преди 9 години
Идеята не е никак добра !!! В страната ни е недопустимо да говорим за съкращения !!! Противозаконно е !!! Не е позволено за който и да е било сектор в държавата !!!!
120
2
 
4
 
! Отговори
Язе си мислим преди 9 години
Че тооо, рибата се умирисва от главата, я! Нал тъй?Знаааачи, първо трябва да шатнем главнокомандващия! Нал тъй?*** и то ясно като бял ден: С фалшиф главен за къв *** ще е тая армия?
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трима селяни - единият лесничей с пистолет и двама с тояги - срещу тях петима френски командоси правят десант в пълно блойно снаряжение. Резултат - едният командос е прострелян в крака, другите двама са със счупени носове, последните двама хукват да бягат по акваланги и зарязват техникага (гранатомети и прочие). При това положение за какво ни е армия?
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
помните ли случая където селяни във Видинско с тояги пребиха петима командоси от френското военно разузнаване (взели ги за ***, които им крадат картофите)? Е натам вървим - селяните ще охраняват българия.
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе направо да я закрият армията да се знае че нямаме армия
116
1
 
4
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
а пари за "***" препълзяващи през границата ни от изток намирате!!!!!!!!!!!
115
1
 
6
 
! Отговори
РУМЕН преди 9 години
ЗАПОЧНЕТЕ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНОТО ПОЛИТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО НА АРМИЯТА / И НЕ САМО ТАМ /-ТОВА СА БЕЗХАБЕРНИЦИ ,КОИТО ЛАПАТ ОТ ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА И ЧАКАТ КАТО СТРЪВНИЦИ ПОРЕДНИТЕ ИЗБОРИ !
114
1
 
5
 
! Отговори
Урааа, на нооооооож преди 9 години
Да, ама с кого?Бойко Методиев Борисов и ръководената от него партия ГЕРБ успяха да е-ат мамта на всичко хубаво. ФАКТ.
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тази държава нищо не се надгражда и еволюира .Ние правиме само регресивни промени .Закриваме заводи ,разрушаваме сгради свързани с комунизма вместо да извличаме полза от тях ,обезлюдяваме села ,защото там младите хора нямат друга перспектива освен да пият в кръчмата,закриваме балници в малките градове ,но разкриваме такива за чиито клинични пътеки се харчат хиляди лв..Сега дойде ред да занулим и армията ,после дръпнете шалтера и на държавата да останат да греят Слънцата в парламента.
112
4
 
4
 
! Отговори
Истина преди 9 години
4600 човека ще бъдат съкратени ..... Колко ли са всички военни в България ?... Колко ли са всички полицаи в България ? ... По статистика са общо към 120 000 човека... Всички тези хора трябва да бъдат уволнени и на тяхно място да доидат западни военни и полицаи ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН БЪЛГАРИЯ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ КРИЗАТА,, И БЪЛГАРИТЕ ДА ЗАЖИВЕЯТ ДОБРЕ !
111
2
 
5
 
! Отговори
Фелдфебела преди 9 години
Не се гаврете с армията бе *** ,стига с тоя геноцид ,тя и без това става само да стреля с прашки по гълъби и врабчета .Раберете че без армия сме със свалени *** който не си е поискал той няма да ни ...........
110
2
 
5
 
! Отговори
Данаил преди 9 години
Какво ли е усещането да си "национален предател" ???Да унищожаваш държава поне на 1800 г. и да знаеш че всички след тебе ще плюят върху името ти? Страшничко е....
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я имали сме армия.
108
1
 
5
 
! Отговори
Turkey преди 9 години
Nema se plashite komshuu :D
107
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да съкратим по-добре 220 паразите в народното събрание!!!
106
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пускаите ги в пенся които са навърсили годините ,за какво ги дръйите теса *** 100 процента.
105
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ква армия бе господин министър? Половин стадион хора,от които половината лежачи и дърти пърдялници!Летци има,самолети няма!Моряци има,подводници няма! Дърпай шалтера на измислената армия,продавай каквото е останало и белким някой лев падне,да има за крадене и по-малък заем да теглиме!
104
2
 
9
 
! Отговори
:D преди 9 години
Ей ся Тиквата като дръпне от ЕБ кинтите ще ви финансира