Ако не се намерят още пари за отбрана, съкращават 4600 души

Може да се наложи намаляване на числеността на армията, каза Ненчев
Обновена: 23 фев 2015 20:50 | 23 фев 2015 17:16, Камелия Цветанова
164
Ако не се намерят още пари за отбрана, съкращават 4600 души
Снимка: Булфото, архив

Ако бюджетът за отбрана не бъде актуализиран и се запази намалението на разходите за персонал, ще се наложи в МО да бъдат освободени допълнително около 4600 военнослужещи и цивилни, каза министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БТА.

Още по темата
По думите му намалението със 77 млн. лева на разходите за персонал не би могло да бъде компенсирано само от структурите, които са извън Българската армия, и това означава, че при тези обстоятелства неминуемо би се наложило съкращаване на числеността на армията.

Ненчев призна, че досега не е споменавал за съкращения на военнослужещи, а само в администрацията.

Въпреки това той беше категоричен, че ще се търсят всякакви възможности числеността на армията да не се намалява повече.

Разходите на МО за 2015 г. са намалени с приблизително 86 млн. лева спрямо същите за 2014 година.

Със Закона за държавния бюджет за 2015 г. бюджетът на МО за текущата година е в размер на 978 млн. лева, като според прогнозата същият се запазва и през 2016 и 2017 година.

Към 31 декември 2014 г. МО има задължения в размер на около 119 млн. лева. От тях на ВМА от 130 млн. лева задълженията са намалени на 103 млн. лева.


По отношение на администрацията Ненчев коментира, че постепенно в годините МО се е превърнало в тежка административна машина. Министърът отчете, че има много дублиращи се структури, а като основен проблем посочи лошата по думите му практика пенсионирани военни да заемат цивилни длъжности вместо на тях да се назначават по-млади хора.

Предвижда се намаление на персонала с 10 процента и съкращаване на броя на административните звена, като се запазват функциите им. До 9 март работна група ще излезе с предложения и мерки, които да доведат до редукция, която засяга най-вече Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", Информационния център на МО, Института по отбрана и ВМА.

Сред свършената работа за стоте дни Ненчев посочи извършената проверка още в началото на мандата му на задълженията на ВМА. След нея новото ръководство е предприело мерки за икономии чрез предоговаряне на различни текущи договори. 

Министърът посочи, че редуцираният бюджет ще доведе не само до невъзможност да започнат ключови инвестиционни проекти, но и до трудности да се поддържат наличното въоръжение и бойна техника. В условията на финансови ограничения бойната подготовка ще се насочи към учения и тренировки в рамките на НАТО.

Завършен е отлаганият преглед на структурата на въоръжените сили, докладът от него е приет от Съвета по отбрана и ще бъде в основата на разработваната в момента програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 година.

По отношение на нужната за армията модернизация министърът посочи, че МО не може да се откаже от тази идея, но при този бюджет през 2015 г. може да се мисли само за запазване на структурите на въоръжените сили и за подготовка за поетапно започване на модернизационните проекти в бъдеще.

Николай Ненчев каза, че ще продължи да настоява за актуализиране на бюджета за отбрана още в рамките на тази година, защото има изключително голяма необходимост.

Той посочи, че обмисля много внимателно придобиването на многоцелеви самолет и заяви, че няма да вземе емоционално решение по този въпрос, а то ще бъде основано на сериозен анализ и на финансови разчети.

От спешен ремонт се нуждаят четири двигателя на "МиГ-29". След разговори в Полша наскоро Ненчев каза днес, че е възможно да вземем четири двигателя от Полша, които да използваме известно време. По думите на министъра за ремонта на нашите двигатели трябва да се платят 35 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: мовоенниНенчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не 4600...14600 тумбака съкратете! Ама само подполковници, полковници и генерали! И 5-6 хил. "стринки", които не знаят друго, освен да взимат заплати:)Да останат 10-15 хил. войници и младши офицери(до капитан), като ги "водят 10-15 полковника(от по-младите) и 3-4 генерала ... това вашето сега е издевателство над народа и срам за знамената!Кубрат е имал 4 генерала(тументаркани-1 командва 10хил. войска) и 1 върховен жрец (началник на лекарите и разузнавачите)+1 ЗАМЕСТНИК-кавхан! СРАМ МЕ Е ОТ вас!
102
2
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Главнокомандващият,който се явява и...президент много се е...притеснил.Ще организира всенародна помощ с...есемеси за армията ни.Боже,Боже,какво доживяхме,ами тези които нямат джиесеми,как да помогнат;може би да занесат в Президентството,по един сух хляб,или кой каквото има,че поне...главнокомандващият да не стои...гладен.
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOIA I DRUGITE GENERALI, KATO GEN. TONEV KOLKO PARI VZEMAT?KRADAT LI KRADAT--KAKVI SA TEZI DOGOVORI, KOITO SE PREDOGOVARIAT.KOLKO SA KOMISIONNITE,KAKVO E TOVA VOENNO POCIVNO DELO?BALGARITE NIAMA KAKVO DA IADAT,A TE ZA POCIVKI MISLIAT-NE VI LI ZVUCI MNOGO POSHLO,,VOENNO-POCIVNO DELO.
100
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно от Командният Натовски Център в София ще се водят Боевите Действия срещу Русия или срещу друга страна Агресор против България чрез напредналите Български Военни Технологий мирът ни е в кърпа вързан На нас военни не ни трябват пък и докато си получим призовките за Запас виж войната свършила С Мир на Прахът Им!!!!!!
99
7
 
11
 
! Отговори
Митака преди 9 години
Че за какво ми е тая армия ? Война не е имало от 50 години.
98
3
 
10
 
! Отговори
ст лейтенант преди 9 години
айде съкращавайте от кога чакам да прибера някой лев
97
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно червени *** , НАТО не води войни с човешки ресурс, а с технологии, за разлика от чебурашките.Тъпия *** праща на фронта милиони, копае окопи и с викове Ура атакува !
96
3
 
22
 
! Отговори
До 108 преди 9 години
Не, заемът не се иска, защото иначе ще се съкрати армията.Заемът се иска:1. За да се плати настаняването на натовските военни2. За да се плати съкращаването на нашите военни. Защото и то пари струва.
95
1
 
10
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
В БГ има много хора на служба/раздут административен щат/, но нямат работа, т.с не работят, а вземат пари! А първо намерете на тези работа/оплътнете им работното време и да си заслужат леба, а? Работа в БГ има за целия китайски народ, пари нема щот се прахосват ресурси!!!!пп. Ако не се намерят още пари за отбрана, съкращават 4600 души - изказване на тъпо *** дет гравата над раменете му служи единствено за равновесие! Ненчев с ултиматоми се пробвай нейде другаде, не пред народа!!!! Жалък си!
94
2
 
5
 
! Отговори
bai todor преди 9 години
armiqta ni stroese gradovete viorajena s posleden pisik na stroitelstvoto
93
2
 
4
 
! Отговори
120 преди 9 години
zabluden kva armiya si imal razpasana ti kide i koga si vijdal disiplinirani ovtse
92
2
 
6
 
! Отговори
С ква цел? преди 9 години
Да не би целта да е броят на боеспособните имигранти от Азия и Африка да превиши бройката на БГ в армия? Без друго се готвят да ги настаняват в казарми, остава и по един калашник да им дадат.
91
3
 
19
 
! Отговори
лоби преди 9 години
Онази държава преди 25 г. дето е плюят можеше да издържа 150 хилядна армия снабдена с най новото оръжие за времето си а днешната капиталистическа България не може да издържа 20 хилядна армия и тя без оръжие. С 80 танка и 20 самолета от които само 2 годни да летят. Така е който не храни своя армия ще храни чужда.
90
2
 
8
 
! Отговори
Хаджията преди 9 години
Накъде още бе, Ненчев?
89
2
 
19
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
Е ТЯ АРМИЯТА Я СЪКРАЩАВАТ ЗА СМЕТКА НА ПОЛИЦИЯТА. ТАМ БРОЙКИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ И СЪОТВЕТНО ПАРИТЕ ОТИВАТ ТАМ И ВЪПРЕКИ ТОВА НЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА ДА Е НАМАЛЯЛА ПРЕСТЪПНОСТТА, КОНТРАБАНДАТА, РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА НАРКОТИЦИ. НАПРОТИВ УВЕЛИЧАВА СЕ. КАКВО ПРАВЯТ ТОГАВА ПОЛИЦАИТЕ КОИТО ВСЯКА ГОДИНА СЕ РОЯТ ЗА СМЕТКА НА ААРМИЯТА. КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ ВСИЧКО ТОВА?
88
2
 
16
 
! Отговори
каква армия имахме преди 9 години
До 1989 година имахме армия за чудо и приказ.Вдъхваше респект и уважение.Бай Тодор си отиде и армията заглъхна.То днес остана ли въобще боеспособна армия?Една шепа хора,които едва ли могат надеждно да защитят страната.
87
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе що не вземат да закрият държавата?
86
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напрово закривай господин министър,какво си играеш?За какъв чемер ни е тази армия? С едни бежанци не можем да се оправим,за преврат не става.....да каво друго ни е ? Стигат ни *** дето ги хрантутим сега и на "армията"ще берем кахъра!
85
2
 
16
 
! Отговори
офицер от запаса преди 9 години
Щом е необходимо,да се извърши съкращение,дори и в по-вече от казаните от м-ра бройки.
84
4
 
12
 
! Отговори
бивш армеец преди 9 години
Без демагогия, при днешно време армия ни е в повече. Комшиите са достатъчно да /НАТО/съществуваме.Бива ама да сме суверенна страна. Браво на армията ни в историята. Сега е излишен харч. Нито сме самостоятелна държава нито силни. Затова е достатъчна вътрешна войска за ред и помощ на МВР. Нека да се премахнат привилегиите, ранното пенсиониране, а само участващите в мисии да са освободени от ДНД и здр .осигуровки. Мераклии за платени войници много. Излишни разходи ненужни.