Борисов свали политическото си доверие от ген. Стоян Тонев

Поискал е да напусне всички постове в ГЕРБ заради скандала с ВМА
Обновена: 23 фев 2015 15:54 | 23 фев 2015 15:53, Камелия Цветанова
253
Борисов свали политическото си доверие от ген. Стоян Тонев
Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов е поискал председателят на здравната комисия в НС ген. Стоян Тонев да напусне всички постове, които заема като част от ГЕРБ. Министър-председателят е свалил цялата политическа подкрепа от него, съобщи bTV, като се позова на източник от Министерски съвет, пожелал анонимност.

Тонев е депутат от ГЕРБ. След като дълги години управлява Военномедицинска академия, бе назначен и за зам.-кмет на Столична община по здравеопазването.

Реакцията на Борисов идва, след като одит на Министерството на отбраната във ВМА откри, че докато Тонев е оглавявал лечебното заведение, частна фирма е действала на територията на Клиниката по дерматология, генерирайки загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница.

В същото време от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че Изпълнителната комисия на партията е изслушала по негова молба ген. Стоян Тонев.

Той е информирал членовете на комисията, че е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки.

В писмата си до прокуратурата и Сметната палата ген. Тонев настоява проверките да установят законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА от периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година.

„Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия“, се посочва в писмото на ген. Тонев до главния прокурор и председателя на Сметната палата, информира пресцентърът на ГЕРБ.

От репортаж на bTV, който се позова на вътрешен одит, направен във ВМА от Министерството на отбраната, стана ясно, че ВМА губи милиони заради договор с частната фирма „Дерма Прим”, сключен през 2004 г., за медицински услуги. Тогава началник на Военномедицинска академия е генерал Стоян Тонев.

Вътрешният одит показва, че приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 милиона лева, а разходите са за повече от 12 милиона лева.

Вътрешните одитори на МО са категорични, че този резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма „Дерма Прим”. Настоящото ръководство на ВМА също потвърждава това обвързване.

Според  настоящия шеф на ВМА ген. Николай Петров може да се стигне до заключението, че причината за нерентабилното управление на кожната клиника е свързаността с „Дерма Прим”, при която с публични и държавни средства се прави един частен бизнес.

С допускането на възможността за съвместяване на дейността на Клиниката по дерматология и „Дерма Прим” ООД са създадени условия на частната фирма за свободен достъп и ползване на цялата медицинска апаратура и всички ресурси на Клиниката, без основание.

Наличните отчети не съдържат достоверна информация за размера на разходите, извършени от „Дерма Прим” при ползването на медицинската апаратура, а само брой на обслужени пациенти от частната практика.

Съдържащата се в отчетите информация не е обвързана с никакви форми на контрол от страна на ВМА, констатират от министерството на отбраната.

Всъщност началник на клиниката по дерматология е професор Мирослава Кадурина, а тя притежава 84% от „Дерма Прим” - фирмата, чиито разходи, според министерството на отбраната, са отчетени като разходи на клиниката, която тя ръководи във Военна болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
4
 
5
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
130
4
 
23
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Добре си е взел човечецът. Пак такива управници да си изберете! :)))
129
13
 
15
 
! Отговори
безпартиен преди 9 години
Оттук нататък да не съм чул или видял нито един червен фен да е написал нищо против генерал Луков.Вашите червени генерали са всички като Тонев.Нито един от тях не е бил,не е и няма да бъде патриот като генерал Луков.Ако сега не махнат Тонев отвсякъде ГЕРБ ще има да ми гледат гласа за тях през безкрайно дълъг,много тънък и изключително крив макарон.Аз за червените не съм гласувал никога!
128
1
 
38
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
Генералът Тонев е дерматолог и отидете да видите клиниката по дерматология.Направо е златна и всеки не може да стъпи как да е.Приемат предимно с псориазис болни и искат от болните огромни суми пари за лечение,дарения и т.н.Прилагат нови методи за лечение,а хората вярват и плащат,плащат тези огромни суми.Тонев направо да облича раираната пижама и директно в затвора.Военна болница беше едно време уникална на балканите!Сега източва ЗОК и джобовете на гражданите.Това е следствие на демократи
127
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тонев, да възстанови щетите, в троен размер. Веднага Москов!
126
0
 
23
 
! Отговори
дида преди 9 години
оставка на язаки ямбол
125
8
 
30
 
! Отговори
грък преди 9 години
бойко отивайси с мир докъто си жив
124
1
 
35
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Под крилото на Стоян Тонев Военна болница се превърна в търговско предприятие. В Клиниката по интензивна терапия се извършват тестове с нови лекарства на фирмата Новартис, които са опасни за пациентите, но лекарите там са крайно немарливи. Казвам го от собствен опит и статия по въпроса публикувах в италиански вестник, защото у нас това е невъзможно.
123
0
 
29
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
Ако някой ден, завардят входовете на ВМА и се проверът всички "пациенти" вътре, ще стане СТРАШНО!
122
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тонев е бедняка генерал в сравнение с ББ, който отново разиграва ПР ход и се прави на много принципен. Мутренска тактика, защото преследва кметски и президентски избори.
121
4
 
23
 
! Отговори
гербераст преди 9 години
Нема страшно дрогаре герберуги, генерала даде фира но всичко друго го скрихме. Ще крадем но по-умно, по-тихо и незабележимо. Парите в офшорки за по-сигурно, държ.поръчки на подставени лица добре заплатени за да не се разприказват, пазаруване на съдии и особено на прокурори ако стане съкатлък и събиране на пари за да купим изборите, и осигурим още 4 години безметежно гепене. И да не забравяте, 50% на Бацето за да е спокойно.
120
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Военна болница от много години е известна като "болницата на мутрите".
119
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ВСИЧКИ ЛИ СМЕ РАВНИ ПРЕД ЗАКОНА В БГ. откакаде накаде някакви мутри от парламента ще са над ..закона ..кои ..кои изтри жидеото сколата на н якаква мутренска организация нарушава закона и няма прокурорско . РАЗСЛЕДВАНЕ мутрата в колата или шофьора ...наказание ...ТУК
118
6
 
24
 
! Отговори
Ед де Хой преди 9 години
Г адове заЕ стетичноР азмазване наБ ългария
117
1
 
23
 
! Отговори
краси преди 9 години
Браво тоя сам се хвалеше колко голям мениджър е ама по негово време обикновените овоенни ги смятаха в заведението за трета категория първо тия с парите второ с връзките и накрая контингента Поредния безличен *** . Никакво доверие за некадърността
116
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един редови журналист репортер свърши работата на икономическа полиция, ДАНС, финансово разузнаване ,НАП, Прокуратура, следствие и сигурно стотици ***!Дано не му се случи нещо на момчето!А генерал-шопара да го пратят да *** камъни и преглежда мацките в Сливенския...Нали е дерматолог!
115
1
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Никога не е късно да станеш за резил!!! Щом г-н Тонев си е позволили това безотговорно отношение ,представям си другите гебери, за какво иде реч.Като гледам Павлова какви турнета прави да убеждава хората как ще спечелят от санирането и ми се догажда от цялия гербомутренски спектакъл.Павлова що не даде 1млрд.и да откупи правата на ЕРП-тата и да бъдат национален ресурс,така ще повиши енергийната ефективност на българина.Ама си мълчи мафиотката и турнета прави!!
114
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ONE WEAR TICETS GERB
113
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отговорността е на водача на парламентарната група ,не си познава кадрите .Как ги избира по снимка ли .Така излиза че той е най-изненадан .Излиза че Борисов се информира от медиите ,като всички нас ,а това е недопустимо за министър председател .Къде са му критериите за включване на дадена личност в изборните листи.
112
11
 
10
 
! Отговори
БУХОВО преди 9 години
Мина " Бухово " кани всички комунисти на безплатен труд ! Филия хляб и малко вода, като надница на ден !