Борисов свали политическото си доверие от ген. Стоян Тонев

Поискал е да напусне всички постове в ГЕРБ заради скандала с ВМА
Обновена: 23 фев 2015 15:54 | 23 фев 2015 15:53, Камелия Цветанова
253
Борисов свали политическото си доверие от ген. Стоян Тонев
Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов е поискал председателят на здравната комисия в НС ген. Стоян Тонев да напусне всички постове, които заема като част от ГЕРБ. Министър-председателят е свалил цялата политическа подкрепа от него, съобщи bTV, като се позова на източник от Министерски съвет, пожелал анонимност.

Тонев е депутат от ГЕРБ. След като дълги години управлява Военномедицинска академия, бе назначен и за зам.-кмет на Столична община по здравеопазването.

Реакцията на Борисов идва, след като одит на Министерството на отбраната във ВМА откри, че докато Тонев е оглавявал лечебното заведение, частна фирма е действала на територията на Клиниката по дерматология, генерирайки загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница.

В същото време от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че Изпълнителната комисия на партията е изслушала по негова молба ген. Стоян Тонев.

Той е информирал членовете на комисията, че е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки.

В писмата си до прокуратурата и Сметната палата ген. Тонев настоява проверките да установят законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА от периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година.

„Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия“, се посочва в писмото на ген. Тонев до главния прокурор и председателя на Сметната палата, информира пресцентърът на ГЕРБ.

От репортаж на bTV, който се позова на вътрешен одит, направен във ВМА от Министерството на отбраната, стана ясно, че ВМА губи милиони заради договор с частната фирма „Дерма Прим”, сключен през 2004 г., за медицински услуги. Тогава началник на Военномедицинска академия е генерал Стоян Тонев.

Вътрешният одит показва, че приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 милиона лева, а разходите са за повече от 12 милиона лева.

Вътрешните одитори на МО са категорични, че този резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма „Дерма Прим”. Настоящото ръководство на ВМА също потвърждава това обвързване.

Според  настоящия шеф на ВМА ген. Николай Петров може да се стигне до заключението, че причината за нерентабилното управление на кожната клиника е свързаността с „Дерма Прим”, при която с публични и държавни средства се прави един частен бизнес.

С допускането на възможността за съвместяване на дейността на Клиниката по дерматология и „Дерма Прим” ООД са създадени условия на частната фирма за свободен достъп и ползване на цялата медицинска апаратура и всички ресурси на Клиниката, без основание.

Наличните отчети не съдържат достоверна информация за размера на разходите, извършени от „Дерма Прим” при ползването на медицинската апаратура, а само брой на обслужени пациенти от частната практика.

Съдържащата се в отчетите информация не е обвързана с никакви форми на контрол от страна на ВМА, констатират от министерството на отбраната.

Всъщност началник на клиниката по дерматология е професор Мирослава Кадурина, а тя притежава 84% от „Дерма Прим” - фирмата, чиито разходи, според министерството на отбраната, са отчетени като разходи на клиниката, която тя ръководи във Военна болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
29
 
! Отговори
ZERO THE HERO преди 9 години
Ред е, и на Бокоолу, "да си обира гълабите"!
90
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А генерал Тиквун, кога ще подаде оставка за пълния провал в кадровата политика на ръководената ЕДНОЛИЧНО от него партия и за подготвяната кражба на 16 млрд лв от БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ ?
89
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да му имам на Бацето кадровия избор. Колкото хора избра всичките кой от кой по-голям ***. Хора ли не останаха, читавото в странство ли забегна но Бацето все не случва. Или си ги избира себеподобни по интуиция, по вътрешно убеждение. Но все далавераджии. То и в БСП, ДПС и другите същата работа. Ама те си траят, крадат и не приказват. А селянчето от Банкя само дръндори, ние сме силни, ние можем, ние ще ви "оправим" и т.н. Е, оправят ни...изотзаде!
88
2
 
30
 
! Отговори
при братя Галеви преди 9 години
Стоян Тонев ще бъде осъден и ще отиде при братя Галеви.
87
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя па какво му разбира кратуната,освен да краде,че тръгнал чак и да сваля доверия :)
86
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аууу, колко "страшно" наказание за този наглец. Ощетил държавата с 10 млн лева /поне толкова са открили/, а колко са в същност само Бог знае. И за това му престъпление е снето политическото доверие. Ами този си е направо за затвора и то до края на дните си. Но такива като него са активистите и кадрите на ГЕРБ. Не беше далеч времето когато същият сценарии го разиграваше друга активистка на ГЕРБ - Искра Фидосова. Най-големите *** са в ГЕРБ. Не че в другите партии липсват, но в ГЕРБ са всички.
85
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може би освен в енергетиката най-голямата корупция и крадене е в болниците! Има лекари,които станаха милионери благодарение на това, а не на кадърността си. А този генерал е отдавна известен какво прави!
84
4
 
22
 
! Отговори
До 124 преди 9 години
А случайно да се сещаш кога Тонката е станал началник на ВМА? Май Тиквата не ти е виновна в случая ами мишоците, дето все обясняват, че коалицията била тройна и видиш ли вината няма как да е персонална.
83
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цецко се е обадил на Генерала с думите, ще бъдем заедно и ще ми мериш ли кръвното? Генерала отговорил, че сега ще смазва осите на съдебната машина и не знае ще то съдят или не.
82
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На бас, че няма да влезе у затвора, ако ще да минат 10 инстанции. Накрая може да осъди и България в европейския съд.Хората са го казали: За кокошка няма прошка, за милиони - няма закони!!!
81
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Генерал генералско око не вади!Всичко е за пред хората иначе ще са си първи дружки
80
9
 
11
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До !!!124Всичко това,което си написал с ГОЛЕМИ букви, не е нищо друго,освен един комунистически лозунг.Много приказки, а като ги отсее човек, и останало само плява..........
79
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У нашта Родина където барнеш и....крадци, лъжци и подмазвачи. Както казва народа, крали с г..а си. А тези нашстина са крали. Но за да е толква много значи са давали нагоре по стълбичката. Иначе нямаше толкова да откраднат. Но има и една селска приказка, която кобила се хване тя вършее. Тоя го хванаха а хилядите грабили народа си кога?
78
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен119туй за половината година помнене е много вярно,ама кой не ни е крал?сините ли?за БСП да не говорим за ДПС- оле майкукрадливо племе сме крадем на всякакви нива и позиции само да ни падне.няма управия-скоро
77
0
 
20
 
! Отговори
читател преди 9 години
Вън *** от болниците.Жалки алчни печалбари.
76
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VSICHKO E VIARNO. EDNA GODINA IM TARCHAH PO GAZA I NA NEGO I NA KADURINA I NA SICHETO I. DA KAJE I ZA KLINIKATA V STUDENTSKI GRAD. DO UNSS.
75
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цецко Ухото може да е спокоен сега. Като се разболее в дранголника Дебелака ще го лекува. Е, на това се вика късмет!
74
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът на БГ-материалеца е че помни около половин година. И като мине още половин година пак си избира Тиквун и крадливата му свита. После тича да се жалва на Арменския поп.
73
0
 
21
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
А доц. Мадурина кога ще напусне ВМА (но без апаратурата която е купена с мойте пари)?Москов, как са докторите? за заплати ли питат още? или те парите си ги взимат я от заплати, я от далавери?
72
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
к'о сте се разлая ли бре?ми такъФ е матреяла!*** краде повсеместно и туй то.и вас да ви турим и ще крадете к'ат за поледно бе мискини недни.