Борисов свали политическото си доверие от ген. Стоян Тонев

Поискал е да напусне всички постове в ГЕРБ заради скандала с ВМА
Обновена: 23 фев 2015 15:54 | 23 фев 2015 15:53, Камелия Цветанова
253
Борисов свали политическото си доверие от ген. Стоян Тонев
Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов е поискал председателят на здравната комисия в НС ген. Стоян Тонев да напусне всички постове, които заема като част от ГЕРБ. Министър-председателят е свалил цялата политическа подкрепа от него, съобщи bTV, като се позова на източник от Министерски съвет, пожелал анонимност.

Тонев е депутат от ГЕРБ. След като дълги години управлява Военномедицинска академия, бе назначен и за зам.-кмет на Столична община по здравеопазването.

Реакцията на Борисов идва, след като одит на Министерството на отбраната във ВМА откри, че докато Тонев е оглавявал лечебното заведение, частна фирма е действала на територията на Клиниката по дерматология, генерирайки загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница.

В същото време от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че Изпълнителната комисия на партията е изслушала по негова молба ген. Стоян Тонев.

Той е информирал членовете на комисията, че е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки.

В писмата си до прокуратурата и Сметната палата ген. Тонев настоява проверките да установят законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА от периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година.

„Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия“, се посочва в писмото на ген. Тонев до главния прокурор и председателя на Сметната палата, информира пресцентърът на ГЕРБ.

От репортаж на bTV, който се позова на вътрешен одит, направен във ВМА от Министерството на отбраната, стана ясно, че ВМА губи милиони заради договор с частната фирма „Дерма Прим”, сключен през 2004 г., за медицински услуги. Тогава началник на Военномедицинска академия е генерал Стоян Тонев.

Вътрешният одит показва, че приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 милиона лева, а разходите са за повече от 12 милиона лева.

Вътрешните одитори на МО са категорични, че този резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма „Дерма Прим”. Настоящото ръководство на ВМА също потвърждава това обвързване.

Според  настоящия шеф на ВМА ген. Николай Петров може да се стигне до заключението, че причината за нерентабилното управление на кожната клиника е свързаността с „Дерма Прим”, при която с публични и държавни средства се прави един частен бизнес.

С допускането на възможността за съвместяване на дейността на Клиниката по дерматология и „Дерма Прим” ООД са създадени условия на частната фирма за свободен достъп и ползване на цялата медицинска апаратура и всички ресурси на Клиниката, без основание.

Наличните отчети не съдържат достоверна информация за размера на разходите, извършени от „Дерма Прим” при ползването на медицинската апаратура, а само брой на обслужени пациенти от частната практика.

Съдържащата се в отчетите информация не е обвързана с никакви форми на контрол от страна на ВМА, констатират от министерството на отбраната.

Всъщност началник на клиниката по дерматология е професор Мирослава Кадурина, а тя притежава 84% от „Дерма Прим” - фирмата, чиито разходи, според министерството на отбраната, са отчетени като разходи на клиниката, която тя ръководи във Военна болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
33
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Сега разбрахте ли защо всичко кадърно стяга багажа и с еднопосо4ен билет се омита от тука!?!?! От едно време та 4ак до ден днешаен ни управлявят доносници, мръсни в душата и костите си 4ак 4енгета и 'наши' хора, като цялата тая тумба бандити е на хранилка при партията майчица и кърмилница, която и до ден днешен управлява абсурдистана! Пари за болни и нуждаещи се българи няма, но за всяка друга неработеща *** има, вклю4ително и за тоя угоен *** на снимката - кой знае какви милиони е нагушил!!!
110
1
 
28
 
! Отговори
Б.Б. преди 9 години
Давай, давай генерале двама да крадемНа народа глупов бързо да го забодемЗащото много има още ний да свиемОт съюза европейски да го скрием.Норода нещо взе глава да вдигаВълна на гняв и отмъщение се тук надигаЩе ритнат ни в дебелите гъзициКъде да скрием откраднати парици.
109
4
 
21
 
! Отговори
ефреитор преди 9 години
загадка е как така дастоен български генерал наси известно време акъла на краставата крадлива и лъжлива първобитна тиква
108
0
 
15
 
! Отговори
мда преди 9 години
Трябва смяна на караула. Всички "стари" кадри са свързани с партията лица. Трябва смяна на лицата и строг контрол.
107
17
 
12
 
! Отговори
Крум преди 9 години
Борбата с престъпността е борба с комунизма. На английски това се нарича корупция. Давай Бойко! Цял народ сега теб гледа!
106
2
 
16
 
! Отговори
имaме воля преди 9 години
"ГРAБ" AД София - Крaдем, перем, рaстем - лидер в брaншa.
105
1
 
11
 
! Отговори
а преди 9 години
До ЖороА дали ще го опандизят или като цецко ще го съдят докато накрая не го признят за невинен :)!
104
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мале-е-е, генералчето крадяло по 3 500 кентавъра на ден!!! А на Кадурина, либето му де, колко ли е дал? Миличката взима по 120 левчуги за преглед!!! Представяте ли си колко е освирепяла за кинти!! Хайде, спрете я сега. Как да работи ако е на заплата от 1 000 лева? Ще гладува и вяма как да ходи до виличката на Цигов Чарк, близо до виличката на генерала. Живи дахги ожалиш. На народа му смъкнаха по 3 кожи и са безмилостни. Сега народа ще бъде безмилостен!!!!!!
103
0
 
22
 
! Отговори
зевзек преди 9 години
АМАН ОТ КРАДЦИ,ДА ВЪРНЕ ПАРИТЕ ТОЗИ *** И ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА
102
2
 
17
 
! Отговори
мдаааа преди 9 години
Достойни български генерали:Ст.Ст.,Ст.Т.,Б.Б. и хиляди като тях .А, къде е Цв.Цв. още ли не е станал генерал, а делата му маршалски какво чакате?Ех,Родино....???
101
16
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Разликата е, че ако има крадец ГЕРБ го гонят, а комунисти и депесари си ги покриват сгафилите.Ако е крал - да влиза в затвора, без значение от кои е!
100
1
 
13
 
! Отговори
8 преди 9 години
До до 129БЯЛО,БЯЛО,АМА МРЪСНО БЯЛО! АМА НЯМА КОЙ ДА МУ ГО КАЖЕ,НАЛИ34 ВСИЧКИ СА ДЪРЖАВНАТА ЯСЛА!
99
6
 
29
 
! Отговори
турчин преди 9 години
На следващите избори пак гласувайте за тези крадци. Не разбрахте ли че тези оглозгоха 8 милиарда от резерва събран от Царя и тройната коалиция зв предишния си мандат. И сега искат заеми от 16 млр. за да имат какво да крадат. Милиона на Доган спечелен поне с разработка и от даден от частна фирма не е нищо пред кражбите на тези ,,калинки". Съсипаха животновъдството за четири години сега с бюрократични мерки ще съсипят и земеделието. Направените пътища почнаха да се рушят. Слаб народ слабо управлен
98
0
 
27
 
! Отговори
Време беше преди 9 години
Обществена тайна е, че професорката бе дълги години любовница на генерала ОТ РЕЗЕРВА. Държавните милиони в нейната фирма. В затвора и двамата!
97
0
 
19
 
! Отговори
:-) преди 9 години
10 милиона, а не си делкал с шефа. Как да ти има доверие шефа. Утре за 100 милиона, пак ще го забравиш. Радвай се ако си останеш само със сваленото доверие.
96
1
 
27
 
! Отговори
Joncho преди 9 години
Всички дърти, крадливи *** се пребоядисаха в почтенни гербаджии .
95
0
 
25
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
УВАЖАЕМИ БЪЛГАРИ ОТ БОГАТА БЪЛГАРИЯ! ИСКАХТЕ ПЛАТЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ , А СЕГА РЕАГИРАТЕ , ЧЕ ГО ОГРАБВАТ.АМИ ТАКА Е ПРИ ЧАСТНОТО.ОТНОСНО КАДРИТЕ В ГЕРБ- ВИНАГИ ГИ НАМИРАТ ИЛИ НА ЗАВОЙ ИЛИ ПО ПЪТИЩАТА.ОСОБЕНО МИНИСТРИТЕ.
94
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мутрата се е обградил само с престъпници
93
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И мутрата пак целия в бяло!Пак други са виновни а той невинен.А защо го прибра в ГЕРБ като се знаеше че е милионер
92
0
 
29
 
! Отговори
мдаааа преди 9 години
ГЕРБ-Гарантирано Ерозиране на Република България