Президентът реши: Свиквам референдум с местния вот

Темата ще бъде обсъдена с партиите на започващите днес консултации
Обновена: 23 фев 2015 11:12 | 23 фев 2015 07:00,
200
Президентът реши: Свиквам референдум с местния вот
Снимка: архив БТА

Президентът Росен Плевнелиев ще се възползва от конституционното си право и ще внесе искане за провеждане на референдум за изборните права на българските граждани.

Допитването трябва да се състои заедно с местните избори през есента.

Още по темата
Това заяви държавният глава в интервю за “24 часа”.

Решението си Плевнелиев обяви в навечерието на традиционните си срещи с партиите в парламента. Днес президентът ще разговаря с АБВ и „Атака”.

Свикването на референдум едновременно с кметските избори ще е една от темите на разговорите с политическите сили.

Въпросите, които ще предложи Плевнелиев, са същите, които президентът предложи още преди повече от година - “да” или “не” за електронно гласуване, задължително гласуване и мажоритарни елементи в избирателната система.

Искането на Плевнелиев за изборен референдум беше внесено в 42-ото Народно събрание. Тогава обаче мнозинството на БСП и ДПС отказа да го придвижи. Тогава беше създаден инициативен комитет, който събра няколко десетки хиляди подписа, но след проверка те се оказаха недостатъчни за свикване на допитването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
4
 
! Отговори
Прецедентът преди 9 години
Какво, подръжниците ли ще си броим...!?
124
2
 
13
 
! Отговори
123 преди 9 години
Пред българското общество стоят два много по-важни реферерендума:1.Импийчмънт на президента и 2.Незабавно напускане на НАТО и ЕС.
123
0
 
7
 
! Отговори
Шшшшш преди 9 години
П.П.И туй като на гет. Стоян Тонев не му е чиста работата.
122
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само президентът ни помага да излезем от кризата!!! Останалите я пораждат!!
121
2
 
6
 
! Отговори
borovinki.chili преди 9 години
kabineta e pred *** bez 16 miliarda bg leva kredit prez fevruari 2015, a rabotliviat koloradski brambar ste pravi referendum prez esenta li??? koga ??? ne razbrah??? sto ste chini dotogaz?!
120
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който не иска в нато и ес да не се крие като мишка по изборите а да хдои да гласува.Виж процентите на всички анти нато партии и тогава говори.
119
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти направи референдум дали Българите искат в нато и ес , и за милиардите на Буда
118
10
 
20
 
! Отговори
Поразен преди 9 години
Аааа г-син, не така не насила, дори по Живково време не се гласуваше насила. А като няма АБСОЛЮТНО нито една партия за гоято си заслужава да гласувам, защо да си губя деня 2-3 часа за да драскам по измислените ви хартийки? През същото време мога да си бъда със семейството или да си свърша важна домашна работа. Я кажи г-син , кой политик за последните 25 год. отдели даже 5 мин за да ми обърне внимание?!?! Въпроса е риторичен!
117
15
 
23
 
! Отговори
Странно преди 9 години
Референдума трябва да бъде за излизане от НАТО
116
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най накрая. В Белгия е така от 40 години, 93% е активността за да няма разминавания. Да се знае веднъж завинаги кой кого. И дпс отпада от надпреварата заедно с дъщерните си партиики.
115
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задължително няма как да се реализира навсякъде по света - 2-3 милиона българи не са в България и в чужбина не може да бъдат задължени да се върнат или да гласуват по света или даже електронно, защото електронно не е тайно. При мажоритарно остава 1 партия ГЕРБ и е диктатура както преди 1989 г. с БКП.
114
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевнелиев на най-тъпия държавен глава в света?Да -> +Не -> -
113
2
 
3
 
! Отговори
rom преди 9 години
dobre zad. se glasuvame poveceto imame osnovno i sredno tiq s dv. grajdanstvo ne glasuvat a rezultata se okaje shoden tiya ot statistikata s golemite ne zaslujeni pari se gi sidqt li
112
1
 
21
 
! Отговори
Dies Irae преди 9 години
3. Без субсидии за партиите- Да се издържат от членски внос да ги видим тогава колко реални симпатизанти имат.4. След изтичане на мандата- всички депутати и министри да се съдят както другите в държавата (виновни до доказване на противното)5. Персонална наказателна отговорност за всички в държавна администрация и съкращаването и с 80% на първо време ( Ел. Правителство както вече има и в африканските страни) и всички некадърници да си търсят работа а не да се издържат от нас работещите.
111
5
 
13
 
! Отговори
Да не дава Господ! преди 9 години
Тук чета прогнози за след 10 години и повече. А дано, ама надали! Тази година е ФАТАЛНА за държавата ни и може би последна в историята на България. Можете да благодарите на ДПС и партийте, които се заиграваха с нея- БСП, НДСВ и Герб!
110
0
 
22
 
! Отговори
Dies Irae преди 9 години
1. Гласуването е привилегия не задължение.За да имаш право на глас- да се въведе минимален образователен ценз, Да си плащал данъци през последните 5 години ( Който не дава в общата каца няма право да определя кой и за какво ще ги харчи)2. За прасетата в парламента ( По кодекса на труда- 3 дена не е на работа- дисциплинарно уволнение и дължи 10 брутни работни заплати) Приходите на депутатите да са колкото минималната работна заплата всичко над тази сума да се събира в полза на държавата.
109
3
 
29
 
! Отговори
демократ преди 9 години
А тука не съм съгласен г-н Президент.Няма такова нещу "задължителна демокрация"! Задължителното гласуване ще осигури комфорт на политическата класа да си прави каквото си иска.А не! По добре е да се направи следното: 1.Избраниците в НС да са пропорционални с броя гласували.(пример: гласували 50% от имащите право да гласуват-120 депутата в НС,другите места празни.) 2.За неспазване на предизборно обещание ,народа да има право да прати депутата в неплатен вечна отпуск. 3. Да се намалят отпуските и привилегиите както на всички работещи( каква е тая коледна ваканция повече от месец)!
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
референдум за кой да гласуваме
107
2
 
20
 
! Отговори
ПИШУРКА преди 9 години
ИМПИЙЧМЪНТ ОЛЕ!
106
2
 
19
 
! Отговори
толуп преди 9 години
тоя на снимката да не е мистър Бийн?