Новият дълг е отказ от реформи, сопна се ДПС

Напразно сдадохме властта, съжали Йордан Цонев
Обновена: 24 фев 2015 16:31 | 24 фев 2015 16:08, Камелия Цветанова
28
Новият дълг е отказ от реформи, сопна се ДПС
Йордан Цонев Снимка: архив, Булфото

Искането на правителството на нов дълг от 8 милиарда евро е отказ от реформи според ДПС.

Още по темата
„Това е признание за липса на реформи. Ако през следващите три години дългът ще продължи да се увеличава, това означава, че обещанието, с което дойдоха тези партии на власт за правене на реформи, няма да бъде изпълнено“, упрекна депутатът и финансов експерт на партията Йордан Цонев.

Според него обаче отказът от реформи на кабинета означава, че ДПС, „които се съгласихме да сдадем властта за благоприятна ситуация за реформи, напразно сме направили тази стъпка като политическа партия“.

Той беше категоричен, че народните представители на движението ще гласуват категорично против ратификация на договора на правителството с четирите банки консултанти и призова и останалите политически сили също да бъдат в пленарната зала по време на гласуването.

Той посочи, че аргументите на партия са финансови, икономически и политически.

Според него подходът по вземане на този дълг е иновативен за страната, но не е бил достатъчно добре обоснована и необходимостта именно от такъв подход.

Не е била доказана и необходимостта от взимането на заема заради предстоящи падежи на дългове, смята той. Според Цонев страната реално се изправя пред дългова криза.

Той обясни, че има риск, ако заемът бъде взет, дългът да се увеличи 2,7 пъти за осем години, което е най-високият темп на нарастване на дълг в ЕС.

От ДПС признаха, че са недоволни и от факта, че никой не ги е поканил на консултации, за да кажат мнението си.

„В следващите три години тези 16 милиарда няма да бъдат връщани от Радан Кънев, Валери Симеонов, Георги Първанов и Бойко Борисов, а от всички. Ние смятаме, че трябваше и с опозиционните партии да има консултации“, коментира Цонев.

Той добави, че ДПС е готово да отправи апел към президента Росен Плевнелиев, който наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет, когато правителството на Пламен Орешарски взе външен заем, сега да постъпи по същия начин.

„Дали сега ще стори същото, защото той трябва да мери с еднакъв аршин“, попита Цонев.

От ДПС коментираха и обвиненията на бившия си партиен кадър Мехмед Дикме, който заяви, че именно от министри на движението на земеделието са измислили схемата за източване на субсидии за тютюнопроизводители, от което държавата губи по 40 милиона лева годишно.

Освен това зам.-председателят на партията Алиосман Имамов се разграничи от твърденията в някои медии, че негов племенник също получава пари за субсидии, без реално да отглежда тютюн.

„Тези дни за схемата за тютюнопроизводители една сериозна национална медия прави недопустими намеци, че съм замесен с някакви измислени далавери, свързани със субсидиите във връзка с това, че един от моите племенници е замесен с този проблем. Аз имам десетки племенници и не твърдя, че знам всеки един от тях с какво се занимава, не бих им търсим сметка, всички те са сериозни хора, семейни“, заяви той.

„Специално този мой племенник ми е създал проблеми на изборите, защото той не е симпатизант на ДПС, а гласува за ГЕРБ“, защити се още Имамов.

Според него Мехмед Дикме не крие своята неприязън към ДПС и заради това отправя злонамерени твърдения за някакви схеми.

Имамов смята, че проблемът е в това, че субсидиите се плащат за референтен период, който включва 2007, 2008 и 2009 г., и призова управляващите да се опитат да променят конферентната рамка.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: ДПСдългЙордан Цонев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
:-) преди 9 години
"От ДПС признаха, че са недоволни и от факта, че никой не ги е поканил на консултации, за да кажат мнението си." - Май отивате на залез, а? Крайно време беше......
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПИТАМA KAKVO STANA SBISEROVAMI COVEKA SI VZE PARITE I NAPUSNA BALGARIA
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BOKLUZITE DA SI VARVIAT V TURKIE ZA DA SE RADVAT NA ISLIAMSKITE-TERORISTICNI REFORMI ,KADETO GENITE IM SHTE SE IZPOLZVAT SAMO ZA RAZPLOD
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pozdravqvam te 21.Tozi gnusen tip mentata,tozi nagajdach tozi enichar trqbva nai posle da bude spla- shen kato ,,hidroinjenera''i da izchezne zavinagi ot politikata.
19
1
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
НАЙ ГНУСНАТА И НАГЛА ЛИЧНОСТ В ПАРЛАМЕНТА ,ТОВА Е ДАНЧО МЕНТАТА,СМЪРДЛИВ НАГАЖДАЧ
18
1
 
8
 
! Отговори
8 преди 9 години
И хайде сега се хванете с Атака под ръчичка и гласувайте против....
17
4
 
7
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Първо кой е предложил този начин на подпомагане. Защо управляващите от ГЕРБ не предложиха да се спре подпомагането по този начин. Защо години наред имаше предложения за промяна не се направиха. По същата методика се подпомага и животновъдството, което стана изцяло по време на ГЕРБ. От това се облагодетелстваха както кадри на ГЕРБ ДПС. В момента същото ще се прави в земеделието като за измислени неща ще се отрежат пари от субсидиите за декар площ. В държавата всичко се прави с цел кражби.
16
0
 
5
 
! Отговори
Хризантема преди 9 години
До 5 анонимник. Ама големи глупости си написал. Станишев, ти ли си?
15
0
 
10
 
! Отговори
Данчо Ментата преди 9 години
А тези 40 милиона лева от тютюна?! Кой, кой ги прибира от активистите на ДПС?!
14
1
 
9
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
А, бе, олиго-рен ментов, как се правят реформи без пари? Нали се умилквахте около ГЕРБ да управлявате с тях и сигурно още го искате, а сега мрънкате, че са ви взели кокала.
13
0
 
18
 
! Отговори
дгд османци преди 9 години
Нагъл, безсрамен кръвопиец... За такива като Ментата и дружките му дори вечност в 9-тия кръг на Ада ще им е малко!
12
1
 
6
 
! Отговори
Радио Ереван преди 9 години
Въпрос към Радио Ереван: Възможно ли е в центъра на София да се осъществи полов акт?!Отговор: Възможно е, но имайки в предвид, че българите гледайки от страни дават акъл и са безспорни капацитети по всичко, има риск акта да не се осъществи, т.е. да бъде прецакан!!!
11
0
 
19
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Вие се скъсахте от реформи
10
1
 
13
 
! Отговори
доверие преди 9 години
Вие не сдадохте властта напразно, а защото не можехте и не искахте да правите реформи - г-н Цонев. А друг е въпроса дали сегашното правителство ще прави ефективни реформи, тъй както ги гледам и те ако сдадат властта ще направят по-добре!
9
3
 
15
 
! Отговори
кк преди 9 години
До "Питам":Ами каквото с Цветанов.... Каквото с Цветан Василев... Каквото с Фидосова... Каквото ще стане и с ген. Тонев.... И т.н., и т.н.......
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Иво 4Веднага след Б.Б.
7
1
 
12
 
! Отговори
достоен преди 9 години
Побеля човека мислейки как да оправи България
6
0
 
31
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Данчо Ментата кога ще вкарат в панделата?
5
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички реформи на ГЕРБ са такива, че нищо да не се променя!Важното е да тупат мутрата по гърба в Брюксел и той да се радва и да се хвали на кого е ходил на гости и с кого Цецо и пил кафе
4
6
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
shto za glupost?! kak se praviat reformi bez pari?Ako mojeha i DPS-to shtiaha da napraviat reformi,kato biaha na vlast.To vse edno da ograbish niakogo i posle da mu kajesh idi si kupi drehi