Местан поиска отлагане на дълга, отказаха му

Той настояваше Борисов и Горанов да се срещнат с партийните лидери
Обновена: 25 фев 2015 11:18 | 25 фев 2015 11:09, Камелия Цветанова
45
Местан поиска отлагане на дълга, отказаха му
Лютви Местан Снимка: архив, Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова за широки консултации с опозицията за договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро.

Още по темата
Той дори настоя решението на парламента да бъде отложено за утре, а днес премиерът и финансовият министър да се срещнат с лидерите на всички партии в парламента и с финансови експерти, за да се изясни точно колко са старите дългове, които трябва да бъдат покрити с новия заем.

Искането му обаче беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, БСП, „Атака“.

Според Местан решението, което предстои да бъде взето от парламента, не е тривиално, защото се отнася за най-големия дълг, който страната ни емитира за последните 30 години.

„Понеже той няма да бъде връщан от това правителство, този проблем трябва да бъде осмислен като държавнически. Решението на парламента трябва да е информирано, а не смятам, че създадохте предпоставките ние да вземем информирано решение“, настоя лидерът на ДПС.

Според него политиците нямат право да спорят за връщането на стари дългове, но сметките на правителството и на ДПС за размера им се разминават в пъти.

По думите му експертите на ДПС твърдят, че най-много 9 милиарда лева са нужни за покриване на стари дългове.

„Кабинетът допусна грешка, защото отказа диалог с опозицията. Към този дълг в продължение на 30 години ще имат отношения много правителства, затова е редно за сменим подхода с този на търсенето на съгласие между управляващи и опозиция. Добрата среда за взимането на такова решение е гласът на съгласието, а не гласът на вувузелите, които чуваме отвън. Подобни решения трябва да се взимат с консенсус. Ако не е възможен консенсус, то трябва да се взимат най-малко с конституционно мнозинство, но вие направихте така, че на днешното заседание това не е възможно“, обърна се той към мнозинството.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
jive be Mestane da pukne biMzita
16
1
 
17
 
! Отговори
:-) преди 9 години
".....Лютви Местан призова за широки консултации...." - Пазарлък да става, рушвет да пада....
15
8
 
4
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Е, вече две седмици го дъвчат и един път го отлагаха. Мисля за тези който имат малко грамотност вече знаят за какво иде реч, само ДПС - то им трябва повече врвме! Колко да ги чакаме? Да завършат поне средно после да ходят в парламента. Против дълга са руските интереси в лицето на Атака и БСП, за тях е по-добре България да не може да посрещне плащанията си и да я ограничат във възможни политики. Ако им се отдаде възможност да се върнат във властта ще ни загробят този път окончателно.
14
3
 
5
 
! Отговори
kurec преди 9 години
Горанов не можел да намери пари...ми едни 5 млрд ми се губят,да ги намери.
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марш на тройната коалиция: БСП, ДПС и Атака !!!
12
5
 
11
 
! Отговори
Пак мушенгии преди 9 години
И на децата им стана ясна тази аритметика.Теглят заем 16 млрд лв.от тях:- 12 млрд лв. - за погасяне на стария дълг;- 4 млрд лв. - за влоговете на фалиралата КТБ;
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС и АТАКА да ходят да се чу...т някъде.
10
5
 
13
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
Местане, Местанеее....много добре знаеш, колко са точно старите дългове, нали ти и другарчетата ти ги взехти и си ги поделихте, хайте стига се правили на "света вода ненапита".
9
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБГрабимЕфективноРазбойническиБългария
8
5
 
6
 
! Отговори
без заеми преди 9 години
Заемите за които плачат управляващите, заробват далбоко хората които с труд си изкарват хляба.Тези които нищо не работят разбира се че искат заеми. Около големите лихви и заеми те печелят.
7
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При ГЕРБ КТБ нарасна много.Държавните пари бяха набутани там. Герб фалира банката.Сега ГЕРБ ще зароби и България.ГЕРБ е проклятието за България.Продажници заедно със шепа сини толерасти
6
1
 
13
 
! Отговори
реалист преди 9 години
ДПС с ей такива врътки, въртят България вече колко години, но вече взеха да не им минават номерата...
5
6
 
7
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
ДПС предлагат нещо умно,защото те няма да усвяват дълга. Много е просто. Сега кой ще санира панелките? Фирми на ГЕРБ.
4
1
 
4
 
! Отговори
Боко преди 9 години
Няма време, Чоко немой та чака.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КакУмниятРазговорЗа заемАктивираДвижението заПрава иСвободи!
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега разбрахте ли дсбоклуците като този колко са откраднали. Точно 16 милиарда лева. Окрадоха две банки,фонда за гарантиране на влоговете, парите за здраве и се мъчат да откраднат и тези за пенсии. Това само за последните три години. Затова им е заемчето. Не напразно кредитен рейтинг джънк се дава на Държави, ккоито нямат възможност да обслужват външният си дълг, тоест са във фалит, просто не е обявен.
1
9
 
12
 
! Отговори
аз преди 9 години
Веднъж от ДПС да предложат нещо умно от толкова години, толкова са ми противни но сега искат правилно да се обсъдят нещата, явно някой не му е на сметка да ги обсъжда.