Борисов от гарата в Буново: Да простим, не да забравим!

Премиерът почете паметта на жертвите от терористичния акт
9 мар 2015 16:20,
173
Борисов от гарата в Буново: Да простим, не да забравим!
Снимка: БТА

Като християни ние сме научени да прощаваме. Факт е обаче, че жени, деца и мъже на това място, преди трийсет години загиват в терористичен акт. Не вярвам да има човек в България и в света, който да не осъжда терора.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес посети гара Буново, за да почете 30-годишнината от атентата на гарата и да присъства на заупокойната литургия в памет на жертвите.

Премиерът коментира пред медиите, че случилото се тук преди много години е терористичен акт, който не се забравя.

"Действително, и изводите, и поуките и това, което всеки от нас трябва да прави, е да не се получава такова нещо. Да се покаже, че не сме го забравили и трябва много да се работи, за да не се случва и за в бъдеще подобно нещо", заяви той. (

Борисов обаче беше категоричен, че е против да се политизира темата.

"Дойдохме тук, не за да търсим политически или каквито и да било дивиденти. Има безспорен факт – загинали хора от терористичен акт", каза още той.

Премиерът припомни пред присъстващите, че е бил на подобни мероприятия и на български мюсюлмани, загубили живота си по време на Възродителния процес.

"Стотици хиляди български мюсюлмани бяха прокудени от домовете им, вследствие на  политиката на една върхушка тогава. Далеч съм от мисълта, по какъвто и начин да бива оправдаван акт на насилие, за да докажеш своя политическа правота или несъгласие", заяви Борисов и продължи : "В Париж – християни, мюсюлмани, всички се хванаха за ръце и демонстрираха срещу безсмислената, безумна смърт на невинни хора. За това призовавам и ние в България да сме безкомпромисни към тероризма".

Министър-председателят отбеляза още, че в правителството, което той ръководи, има и мюсюлмани.

"Това е пътят, това е България - трябва да живеем заедно, добре и да използваме всички сили и ресурси на държавата, за да си я стабилизираме", каза той.

Бойко Борисов напомни, че именно парламентът е мястото, където може да се прокарват политики, да се търсят мнозинства и да се осъществява политиката.

"Толкова е крехък на Балканите етническият мир, че трябва да се внимава много. Далеч съм от мисълта да се дава предимство на един или друг етнос, само защото трябва да има мир", заяви премиерът.

По думите му, в правовата държава, законите определят посоката, затова и всички български граждани трябва да живеят заедно.

"Да живеят разумно и спазват законите. Конфронтацията е пагубна и виждате, че до нищо добро не води", категоричен бе Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а Тодор Живков кога ше гори в Ада , като си бара мъдете на Карибите
61
4
 
8
 
! Отговори
до 76 преди 9 години
За НАТО Турция е голям съюзник с 4 000 танка,а не като България с 2
60
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И никой не ги е гонил от България, Бай Тошо им каза - койте се чувства турчин с турско име, да си ходи в Турция! Това беше!
59
5
 
13
 
! Отговори
до 70 преди 9 години
Когато тръгваха за Турция,раздаваха продукти на българите съседи.Живееха заедно мирно и сплотено,и сега си живеят.Който си е *** такъв си е,и българин и турчин
58
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Геноцид извърши турция, спрямо България и Армения! Затова вместо членство в ЕС, турция заслужава търговско ембарго и изключване от НАТО!
57
4
 
2
 
! Отговори
EU преди 9 години
Нека Европейския Съд да направи Запитване за Дело Възродителен Процес , така или иначе завършено Дело няма има само Манипулативни комунистически Трикове
56
2
 
12
 
! Отговори
паралел преди 9 години
Бог да прости загиналите!Да горят в ада извършителите!Как не се намери един журналист да попита какво се случва с разледването на атентата в Сарафово? Защото по онова време държавата беше като смазана машина в това отношение: Разследване на престъпление - откриване на виновника - издирване и залавяне на виновника - съд и присъда (4 човека получават смъртна присъда) - ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРИСЪДАТА - точка.А сегашната държава кой от Сарафово издири, изправи пред съда и наказа? кой?
55
4
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
ВОЛЕН Е ВЪВ ВАРАДЕРО ЩОТО ТУКА Е ЛОШО ВРЕМЕТО. НЕКЪВ ПРОБЛЕМ ЛИ ИМАТЕ С ТВА?
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
затова не вкараха Тодор Живков в Затвора , за да не се стигне до Европа там за Геноцид има Съд и Затвор
53
7
 
6
 
! Отговори
до 66 преди 9 години
Турците са се заселили когато България е била в османската империя,и ще бъдат тук винаги рамо до рамо с българина,и в добро и в зло,другото си е тенекия вързана за опашката на куче
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И понеже този сайт също е на Пеевски, след малко блюдолизците ще почнат да трият неугодните коментари.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KAN KARDASH sme s bratqta Balgari! Nikoi ne trqbva da go otricha tova! Brarq za vinagi!
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доган - петата колона на турция в ДС.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** сам си пише комантери , за да пали
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога няма да забраяим! Никога няма да простим!
47
6
 
5
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Досега не е присъствал. Този атентат е дело на ДС. На премиера шлифера се дърпа от ПФ и РБ. Като са толкова демократи да отворят папките за ,,идиотския процес" и най после да се разкрие пред света какви *** са управлявали България. Идиотщина.
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брисов като охрана на Тодор Живков не носи ли и той отговорност за Възродителен Процес
45
2
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
44
2
 
14
 
! Отговори
до кога? преди 9 години
ТАКОВА НЕЩО ПРОЩАВА ЛИ СЕ БЕ БОКО, СЛУГА НА АНКАРА И САЩ?! ТЕ ТРЯБВА ДА НИ МОЛЯТ ЗА ПРОШКА!!!!!!!!! ИЗЕДНИЦИ ПРОДАЖНИ, ДО КОГА ЩЕ ПРЕДАВАТЕ БЪЛГАРИЯ?
43
7
 
3
 
! Отговори
браво преди 9 години
Тука са всичките 300 симпатизанти,и гласоподаватели на атака