Нов дебат: Да се отмени ли отработването по празниците?

В работна събота Околовръстното по обед е задръстено, казва депутат
Обновена: 25 мар 2015 07:10 | 25 мар 2015 07:00,
121
Нов дебат: Да се отмени ли отработването по празниците?
Снимка: архив БТА

Държавата да не посочва съботно отработване заради сливания на почивни дни около празници. Такава идея предложи за обсъждане преди ден шефът на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, пише „24 часа”.

“Излезте в събота следобед на околовръстното шосе и ще видите, че то вече е задръстено. В същото време хората, които стоят по работните места в събота, чакат някой да им звънне и да свършат някаква работа. В държавни учреждения обикновено оставят дежурни, които да пазят територията. Полза няма и това е ясно на всички”, обясни идеята си Кънев.

Депутатът има и други аргументи.

Отработване в събота заради сливания на празнични дни реално има само в четири европейски държави - Унгария, Латвия, Румъния и България. С тази разлика, че в нито една от тях, извън България, правителството не се занимава със сливанията. Това си е работа на съответния работодател - дали това е корпоративна структура, или е държавата в лицето на съответния премиер или канцлер.

Работникът има право да откаже на работодателя, ако той е преценил да се работи, или не. Ако работникът прецени, че иска да почива между празниците, той просто си пуска ден или два отпуск, а работодателят няма право да му откаже.

Категорично зад идеята се обяви вчера пред “24 часа” бившият вицепремиер и министър на икономиката Лидия Шулева.

“Аз съм против държавата да решава кои празници и как да се слеят, а след това да се отработват в събота”, заяви Шулева. Тя прогнозира, че ще има съпротива срещу такава мярка, тъй като тя също е опитала да промени режима.

“Успях да направя първата стъпка - правителството да обявява кои празнични дни се сливат и кога се отработват в началото на всяка година, а не месец по месец, за да могат и бизнесът, и хората да си планират работата и почивките”, каза бившият министър. Шулева е категорична, че отработването не е ефективно, особено днес, когато всички български институции и много компании комуникират с партньори от други държави, които в събота почиват.

Междинни почивки заради сливания на празници нарушават следващия пълноценен уикенд, който от два дни, става един, смята Шулева. Тя каза още, че отпадането на задължителния график за отпуските, които трябва да прави всяка фирма, е предварително условие, за да се реши и проблемът с отработванията.

Данните от специален анализ, с който “24 часа” се запозна, показват, че практиката на отработването в ЕС почти липсва. В повечето европейски държави, когато се почива в дни между официални празници “паузата” се приспада от годишния отпуск на хората.

Държавата не се намесва да дава почивни дни, за да слее официални празници с уикенди.

Това зависи от съответния работодател - ако той реши да обяви междинни дни за почивни и това да се отнася за всички служители, пак негова е преценката това да бъде за сметка на годишния платен отпуск. Най-често подобна клауза е записана в колективните трудови договори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
14
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
Излишно е с постановление да се решава кой кога ще работи извън работните дни по календар. Ако някой работодател реши, че е необходимо един, два дни да се почива защото няма работа за сметка на други дни - да си решава сам за фирмата, а не "отгоре" да бъркат календара. Всеки може да излезе в отпуск за да си слее почивните дни. Както съм против и със смяната зимно с лятно часово време - съвсем объркахме и календара и природата!!!!!
49
2
 
15
 
! Отговори
dp преди 9 години
Да престанат да ги "сливат", няма да има и отработване.В Германия за толкова години веднъж не помня да е имало такова "сливане". Имашепразници - понякога оставах изненадан, че е празник и нищо не работи наоколо и трябвада се спасявам със запасите на бензиностанцията (тя работеше) :-).Не знам много ли са хората на които им харесва това сливане тук, мене ме дразни (но пъксам определям работното си време ден за ден). Ако са много да останат сливанията, преживява се.
48
1
 
26
 
! Отговори
свобода преди 9 години
Винаги адски ме е дразнело това сливане на празнични дни. Получават се някакви насилствени ваканции, само дето не ти казват и къде да ходим. След това дни за "отработване", което никога на практика не ми се случва.Крайно време е на това да се сложи край. Който си "слива" почивните дни, да си вземе отпуск или както реши.Това си е личен избор, не на държавата.
47
3
 
1
 
! Отговори
Рончев преди 9 години
Заповядайте на оперетата "Графиня Марица" в Общински културен институт " Искър" до езерото. Един спектакъл който ще ви остави без дъх от танци, музика и настроение в изпълнение на елитни студенти на Националната музикална академия и със специалното участие на Печенката. 28 март (събота) от 18 часа. Цена на билета 7 лв. Он-лайн закупуване на билети и информация на staricars
46
1
 
27
 
! Отговори
niki преди 9 години
Съботите които се отработват са напълно неефективни.Оборота в най-добрият случай е наполовина.За бизнеса това са изгубени дни и крайно време е да се прекрати тази практика.
45
1
 
7
 
! Отговори
Мимоза преди 9 години
До Анонимен 70Защо да усмърдявам всичко? Никого не съм обидила, просто изказвам мнение, с което никого не задължавам. Това забранено ли е в демократична, европейска държава? Желая на всички спорен ден!
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А така нека работят в софия та да хранят и останалите
43
2
 
28
 
! Отговори
Мимоза преди 9 години
Добро утро!Сетиха се най-накрая, че тези отработвания са пълна глупост!Никой нищо не работи, телефоните не звънят, пие се кафе и се клюкари, докато стане обяд. Накрая, нито сме работили, нито сме почивали, един загубен ден! Който иска да почива или пътува по празниците, спокойно може да си пусне 1,2 дни от платения отпуск.Който няма да пътува или не му е необходима почивка в този момент, може спокойно да си работи.Защо някой принудително ще ме кара да почивам и след това ще ме кара да отработвам
42
0
 
11
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
До от Сидни Ав$тралияНяма човек във форума, който да не е разбрал, че си богаташ, който всеки ден плува из рифовете. Престани да го повтаряш... не си интересен. Живей си живота и спри да занимаваш хората тук с неща, които нямат никаква връзка с темата. Хвали се на приятелите си и не на нас... Желая ти приятен ден и дано някоя акула не те изяде. :)
41
0
 
3
 
! Отговори
сс преди 9 години
до 63и по байрямите се почива, от съответната религия
40
1
 
8
 
! Отговори
Реплика преди 9 години
А, кога ще отработват делниците ?
39
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-добре въобще не сливайте празници с работни дни, ако след това ще се отработва в събота или ще приспадате от дните за отпукс!!!В Европа не знам как им вземат от отпуска или колко дни е той, но по морето се изтягат под чадърите целия август, а по Коледа карат ски по 2 седмици!!!
38
1
 
12
 
! Отговори
no name преди 9 години
Да се отмени! Когато има Рамазан байрям не се отработва... Страната ни е БЪЛГАРИЯЯЯЯ
37
1
 
15
 
! Отговори
pepa преди 9 години
До АнонименСамо ,че като каже българина, че няма да работи, тук веднага го уволняват и назначават друг, защото инспекцията по труда дреме. Великите работодатели пък вечно са недоволни, че не могат да смъкват по три кожи от гърба на работниците си а ми само по две.Не си ли чувал/ от тях във всички вестници/, че най-мързеливите бачкатори са родните.
36
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тази страна и без това никой не работи. Да ви пуснат в целогодишен платен ще ви е най- Добре.
35
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А да сте запознати че страната с най-много почивни дни е България.
34
0
 
9
 
! Отговори
До Сиднито преди 9 години
Хубаво е да мечтае човек.
33
5
 
26
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Отработването си е пълна простотия, защото никой не работи пълноценно тогава или пък си взима отпуск! Обаче на герберите им трябваха 5 години да им уври главата за това а май още не им е увряла!
32
1
 
21
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Добре де сега като отработвахме 2 март не трябваше ли по същата логика преди 2 години ''да отпочиваме'' 3 март , който тогава се случи в неделя, на друга дата? :)
31
16
 
0
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 9 години
до 39аз гадже отдавна нямам защото се оженихме преди години. След малко ще ходя да я зимам. Казвал съм ви тя е по висока степен от мойта аз съм магистър тя е почти PhD в IT, красива с спортно телосложение, и по умна от мен защото често пъти знае за решения които самия аз не разбирам, бизнес консултант в няколко мои проекта е, винаги ме подкрепя и помага в бизнеса и животасъщо така обикаляме из Ав$тралия из джунглите или гмуркаме в кораловия риф. Само дето не иска да шофира въреки че има книжка