Местан поиска - възродителният процес в учебниците по история

"Масовата съпротива срещу комунистическия режим е тръгнала от Барутин"
Обновена: 28 мар 2015 16:38 | 28 мар 2015 16:31, Анисия Иванова
571
Местан поиска - възродителният процес в учебниците по история
Снимка, архив Булфото

Събитията от възродителния процес трябва да намерят заслужено място в учебниците по история, заяви на възпоменателен митинг в Барутин лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според него тези събития все още не са оценени от българската историография, а 43 г. са достатъчна "дистанция като историческо време, за да избледнеят емоциите и да се направи обективен исторически анализ".

Крайно време е събитията в Барутин и Родопите през 1971-73 г. да намерят своето заслужено място в учебниците по история, защото са пример за героизъм в името на свободата и демокрацията, допълни Лютви Местан, цитиран от БТА.

С възпоменателен митинг, организиран от ДПС, в Барутин днес бе почетена паметта на жертвите на кървавите събития през март 1972 г., когато жители на родопското село се противопоставили на първата вълна на възродителния процес в Родопите.

Според Местан първата масова съпротива срещу комунистическия режим е тръгнала от Барутин и това трябва да бъде отразено в учебниците.

В словото си от трибуната на митинга лидерът на движението призова министър-председателя "българското управление да се освободи от езика на омразата и от ксенофобите".

Повод за призива са цитираните от Местан думи на лидер на парламентарна партия, сравнил молитвите от джамиите с виене на неразбираем език.

Според Лютви Местан това е не просто опасен, а и престъпен език на омразата. В отговор на журналистически въпрос за кризата около КТБ, Лютви Местан заяви, че ДПС ще подкрепи, ако е необходимо и нарочно законодателство, за да се направи всичко, за да се защити държавният интерес и да не се разграбят вторично активите на банката. Категорични сме, ще участваме активно в процеса на търсене на специални решения, за да се защити държавният и публичният интерес, посочи председателят на Движението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


571
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
shtom iska da pishe v istoriiata za tozi proces-dobre,no da go pishe kato opit za sabotaj na darjavata. kakavto e bil.i da se blagodariat za tova,che sme hristiani,a ne miusiulmani,che glavite im shtiaha da otidat na dravnika
208
2
 
2
 
! Отговори
PILOT do erdogan преди 9 години
Като си толкова хепи стига си писал в българските форуми ами си седи в Турция ! Явно обаче си някой платен *** и не знам защо ДАНС оставя такива *** като теб да ни мърсят форума ! А най вероятно миеш чиний някъде за без пари !
207
2
 
4
 
! Отговори
БГ преди 9 години
дА БИ МИРНО СЕДЯЛО,НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО.ТЕ СИ С ДЕЙСТВИЯТА СИ ИЗПРОСИХА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС.ДА СЕ СЪРДЯТ НА СЕБЕ СИ.ТОВА СЕГА ГО ПРАВЯТ ПАК ДА ПОДДЪРЖАТ ТОЗИ ПРОЦЕС И В ДАДЕН МОМЕНТ ДА ГО ВЪЗПЛАМЕНЯТ.ТОЗИ НЕЗНАМ КАКЪВ ГРАЖДАНИН Е,НЕ РАБОТИ ЗА МИР МЕЖДУ НАС.ТОЙ Е МАША НА ДРУГИ СЛУЖБИ И ДА НАСТРОЙВА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ,КОИТО СА В ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ.ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН ЗА НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНИТЕ В БЪЛГАРИЯ.АКО ПИШЕМ ЗА ТУРСКОТО РОБСТВО,ТРЯБВА 100 ГОДИНИ ДА ЧЕТЕМ,ЗАЩОТО СМЕ БИЛИ9МЛН,А ИЗЛЯЗОХМЕ 4МЛН .
206
2
 
5
 
! Отговори
42 преди 9 години
ДО ФЕСПРЕДЛАГАМ ДА СЕ СПРЕ ИЗУЧАВАНЕТО НА ИСТОРИЯ, ГЕОГРАФИЯ, ХИМИЯ, БИОЛОГИЯ, МАТЕМАТИКА И ВСЯКАКВИ ПОЛЕЗНИ ЗА ЧОВЕШКОТО РАЗВИТИЕ НАУКИ. ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ СПРЕ ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО И ЦЕНТРАЛНОТО ВОДОПОДАВАНЕ В ТАЗИ ВРЪЗКА, КАРАНЕТО НА АВТОМОБИЛИ, ПОЛЗВАНЕТО НА КОМПЮТРИ И ИНТЕРНЕТ. ЗА СЕ СПРЕ ПРОИЗВОДСТВОТО НА БИТОВА И ПРОМИШЛЕНА ТЕХНИКА И Т.Н.
205
3
 
3
 
! Отговори
еродиран преди 9 години
Какво ще се впише в учебниците по история ще впишат че българската държава е нарушила правата на собствениъе си граждани нарушила е правата които всъщност е трябвало да защитава.
204
1
 
7
 
! Отговори
ДО ЯСТРЕБ преди 9 години
ДАЖЕ ПОКОЙНИЯТ ПРОФ. Г. БАКАЛОВ ДОКАЗА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТАВАМ ЕВРОПЕИДИ И НЯМАТ ПОЧТИ НИЩО ОБЩО С ТЮРКИТЕ. ТОЙ УСПЕШНО ЗАЩИТИ И ТЕЗАТА, ЧЕ НИЕ СМЕ НАЙ- СТАРОТО КОРЕННО НАСЕЛЕНИЕ НА БАЛКАНИТЕ, ЗА КОЕТО СА ПИСАЛИ И МНОЖЕСТВО УЧЕНИ И БУДИТЕЛИ МЕЖДУ КОИТО И МАРИН ДРИНОВ. ПРИ РАЗЛИЧНИ ПРИРОДНИ И ДРУГИ КАТАКЛИЗМИ ЧАСТИ ОТ НАШИЯ НАРОД СА СЕ МЕСТИЛИ НА ДРУГИ МЕСТА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И В АЗИЯ. СТИГА С ТИЯ *** МАНТРИ ЧЕ СМЕ ТЮРКИ, ВЕЧЕ Е СМЕХОТВОРНО ЗА ВСЕКИ ПРОСВЕТЕН ЧОВЕК.
203
3
 
5
 
! Отговори
напротив преди 9 години
Имало е насилствено ислямизиране,в османските архиви си го пише!
202
2
 
1
 
! Отговори
ФЕС преди 9 години
А аз предлагам да се забрани със закон, ако може от Конституцията на Р. България, изучаването на историята, като предмет! Ще кажа и защо... защото историята е лесно манипулируема от страна на политици и автори, което води до напрежение между хората в страната! Щом живеем в България всички сме с БЪЛГАРСКО гражданство и спазваме БЪЛГАРСКИТЕ закони, независимо от етноса!
201
3
 
5
 
! Отговори
еродиран преди 9 години
Има две хипотези относно това как са се появила мюсюлманите по българските земи. Първата е,че насила са били накарани да приемат исляма по врем на османско владичество о втората която аз подкрепям е тази ,че са дошли от анадола. Нашата история е изкривена нея постоянно се говори как е имало насилствено приемане на исляма обаче това не е така. Османската империя е гара тирала правата на християните те са си имали патриаршия която се е намирала в истанбул. Нямало е никакво робство
200
2
 
4
 
! Отговори
до 261 преди 9 години
За македонците не знам,но знам какво е казал Митхад паша за турците в България пред представители на Европа!
199
0
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Ястреб ВеликолепниЗа турците в Делиормана първите сведения са от 1388 г.заселено е турско войнишко население от Азия ! /източници за Мурад I и Баязид I-БАН,Иречек,Стоянович,Златарски,Мутафчиев..../
198
0
 
2
 
! Отговори
До 254 преди 9 години
А бе Ястребе!Нали антропологичните изследвания на средновековните некрополи показват, че 85% от тогавашните българи са медитерански (тоест средиземноморски тип - потомци на траките), около 14.5% били от славянски тип, а останалите - от монголоиден.Не знам с какво още ще ни изненадат историците.И защо, според теб, в средновековната ни книжнина не се говори за славяни-мюсюлмани по нашите земи?
197
1
 
5
 
! Отговори
край преди 9 години
Като знам турците как мразят *** и как ДПС им се прави на защитник доста се дразня. *** най ги е страх от турците. На българите взеха да ни се репчат обаче на българо-мохамеданите и на истинските турци не смеят. Виждал съм го с очите си. Уважавам всеки човеек които си вади хляба по честен начин - политиците в България не са от тях. А ДПС пък наквадрат.
196
5
 
3
 
! Отговори
до 257 преди 9 години
Не бе,то даже преди да се е появил християнството вие българите сте били християни.Ще задминете и македонците ей
195
1
 
5
 
! Отговори
край преди 9 години
Ястреб - извинявам се за това че ти виках "кокошкар". Ти явно си умен човек. Можем да си спорим колкото искаме на исторически теми. За политика също. Едно младо момче от ДПС ме убеждаваше че по техните села ДПС доста неща било направило. Ако не били те селата им щели да бъдат забраавени. Може и вярно да им в това обаче ДЕРИБЕЙТЕ от ДПС са по-нагли и от бспари и гербаджии взети заедно. Каквито Доган схеми завъртя никое българче не можа.
194
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами ти бе, бай Местане, ти какви ги вършеше през комунистическо време?Не си ли бил член на БКП или аз имам погрешна информация?
193
2
 
4
 
! Отговори
до 254 преди 9 години
В грешка си!България не е била християнизирана насила!Още хан Кубрат е бил християнин!
192
0
 
4
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Цитирам- От оскъдните данни става ясно, че Лютви Местан, който по времето на Възродителния процес е носил името Владимир Ясенов Зидаров, е едва 19-годишен, когато е вербуван от ДС в периода, когато е бил войник. Не е посочена и причината за вербовката. От страницата-
191
0
 
4
 
! Отговори
СС преди 9 години
Докога тази турска блатна фея ще ни тормози с едно и също вече толкова години. Няма ли сила на тази земя да издуха тази *** от парламента.
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този доносчик защо плюе по своите началници?До колкото знам,ДС организираха възродителния процес!?Не разбирам,хвали ли се или просто се радва с "постижението",та иска да го пишат в читанките!?