Криза и по вота: Избирателите изчезват с 50 000 на година

Идея: Да ожесточим с референдум присъдите у нас
21
Криза и по вота: Избирателите изчезват с 50 000 на година
Снимка: архив Impact Press Group

В България избирателите намаляват с по 50 000 на година. На всеки четири години броят им е около 150 000 – 200 000 души. Става въпрос предимно за избиратели от възрастното население. Тази статистика направи специалистът по избори проф. Михаил Константинов пред "24 часа".

Още по темата

Заради сметките той прогнозира, че на местните избори през есента ще участват по-малко от 3 милиона избиратели. Според бившия член на ЦИК ГЕРБ ще е големият победител наесен, ако не стане някакво чудо. „Ще спечели в София, Бургас, Пловдив, Варна и други големи общини още на първи тур”, убеден е математикът. Според него и ДПС ще вземе своето, а вотът ще е крах за БСП.

„Време е тази партия да се цепне на 2-3 нормални компонента. България е бедна и има нужда от истинска левица, а не от разни имитации на ляво”, каза професорът. Той изрази надежда, че РБ ще имат стабилно представяне в местната власт.

Константинов отново защити идеята за референдум с всеки вид избор. Той обясни, че това е световна практика, която е на принципа "с един куршум два заека".

Професорът предложи да се проведе референдум за сваляне на възрастта за гласуване. Преди време той лансира идеята и 17-годишните да ходят пред урните, както е в редица европейски страни.

Според Константинов у нас е назрял моментът и за референдум, с който да се "ожесточат" наказанията за тежки престъпления.

"Е, смъртно наказание засега не може да въведем, но може да се разшири обсегът на наказанието "доживотен затвор" без право на замяна", смята той.

Според Константинов с референдум може да се разшири механизмът на неизбежната самоотбрана. „Това беше предложено през 1997 г. Тогава Конституционният съд го отхвърли. Но сега, след като доста съдии пострадаха лично от тежката и свръхтежка престъпност, може би вече им е дошъл правилен акъл в главите”, надява се професорът.
 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
младен преди 5 години
Тоя пич, Константинов, за наказанията и механизмът на неизбежната самоотбрана е прав - трябва да се оправят тия неща. Ама зда ми гласуват 17годишни лапета дето морето им е до колене...НЕ. Дори трябва да се вдигне летвата.
11
0
 
3
 
! Отговори
11 преди 5 години
До Стефанов
Може и да си прав, но ако гласуват 17 годишните, които не работят, не плащат данъци и също не знаят кой ги управлява, освен когато им плаща да протестират....тогава по-добре ли ще е? А и не се знае и колко от тези 17-годишни са грамотни..
10
0
 
5
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
9
0
 
7
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
Защо трябва да гласуват живеещите в чужбина - плащат данъци в българия,плащат и ползват здравни услуги, живеят със 400лв. заплата,избират депутати,министри, кметове които никога не са виждали и не знаят какво точно правят, защо въобще стои въпроса за тези избиратели щом избират някой да управлява а самите те живеят в нормални страни, получаващи нормални заплати,здравеопазване,услуги и най-вече спокойствие?
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SLED PET GODINI SHTE PROVAZGLASIM ZAR BOIKO BORISOV ZA ZAR NA BALGARI I ROMI.
7
2
 
13
 
! Отговори
Бакалинът математик преди 5 години
Това са бакалски сметки на един добре облажил се от властта бакалин, наричан математик. Може да е вярно твърдението му но само при идеални, при равни други условия. Но, при появата на външна сила на системата няма да е вярно. А външна сила, която да направи бакалските сметки нищожни, винаги има и ще има дори при тотален тоталитаризъм на ГЕРБ, който обаче е ***. Така че бакалската сметка Консатнтиновка не е вярна.
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, намаляват избирателите от възрастното население, т.е. българи. За сметка на това всяка година се увеличава броя на ромовете, навършващи пълнолетие и имащи право да гласуват... Съвсем скоро ДПС ще е първа политическа сила. Изтървахме си държавата...
5
2
 
10
 
! Отговори
Доц. Стоев преди 5 години
Дясното /ГЕРБ/ е създадено. Ще създадат и ляво. Това е ясно. Другарите знаят какво правят.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е много добре.
След 10 години ще останат само народните избраници на национално и местно ниво.
С една дума никой няма да имъти водата.
3
2
 
32
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Ако ще и господ да ни управлява, на държавата и трябва тотален рестарт.
2
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След всичко, което се случва пак ли ГЕРП? АКО Е ТАКА ЗАСЛУЖАВАМЕ СИ ГО!
1
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
истинската криза че избирателите намаляват а дупедатите не. В същото време растат и заплатите им.