25-годишният кеф на политиците свърши

Преглед на по-интересните теми от печата на 13 ноември
Обновена: 13 ное 2014 10:15 | 13 ное 2014 07:00, Александър Попов
74
25-годишният кеф на политиците свърши
Снимка: Булфото

Преходът никога няма да свърши, както и историята, заявява в интервю за "Монитор" проф. Михаил Константинов. Той призовава българските политици да осъзнаят и че 25-годишният кеф свърши. "От сега нататък техните действия ще се наблюдават не под лупа, а под микроскоп. И натискът ще бъде не спорадичен, а постоянен. Това е здравословно и за двете страни в политическата игра: политици и народ. Защото загубата на реална оценка е водила до крупни загуби както за политическата класа, така и за народите като цяло. Френската революция и болшевишкият преврат са учебникарски примери в тази насока. Възстановяването на доверието в парламента и в политическата система ще бъде с много бавен темп. Дебатите около съставянето на 91-вия Министерски съвет на България бяха добър пример за диалогичен подход, включително с вслушване в гласа на хората", смята Константинов.

"За реалните разделения в обществото няма да чуете от българските политици", е заглавието над интервю в "Труд" със социолога Иво Христов. Коментарът на експерта е по повод протестите в страната, които не са "нищо друго освен масовка в битката на два олигархични клана, апропо и те са с тъмночервен произход". "В днешния управляващ ешалон, без изключение, повтарям, без изключение, са само хората с активна комунистическа и комсомолска биография. Затова борбата с комунистите и с комунизма ще се води с пълна сила, докато и последният комунист не стане демократ", смята Христов.

В отговор на въпрос за "Дума" председателят на Коалиция "Десните" Илко Семерджиев коментира: "Десница в България има, но тя не е представена в парламента. Ние не приемаме ГЕРБ да се самоопределя като десница, защото тази партия е откровено автократична и популистка, а доскоро дясната ДСБ се центрира даже вляво от центъра по признанието на председателя й Радан Кънев. Реформаторският блок пък е един откровен тюрлюгювеч, съставен от люспите на ДПС, НДСВ и остатъците от някогашното СДС, които не се вълнуват от ляво или дясно. Те са само един потребителски корпус, ориентиращ се по оста власт-пари. Видяхме на последните избори, че първите осъдени за купуване на гласове бяха техните купувачи, а постовете им в листите се разиграваха срещу пари. Влизането в коалиция с АБВ и ПФ съвсем ги разконспирира като една странно сглобила се амалгама от интереси, които търсят своето място на масата и своето парче от баницата, но това не е политика, а още по-малко дясна."

"ГЕРБ ще пише закон за клеветата в медиите", анонсира на първа страница "Труд". Предлагат и промени в конституцията, а идеите са на Красимир Велчев, зам.-председател на парламентарната група, уточнява изданието.

"С темата за ремонта на конституцията се спекулира от десетилетия. Действащата конституция успешно ни преведе през прехода. Промяната й не трябва да е самоцелна. Според мен към ремонт на основния закон може да се пристъпи тогава, когато има висок обществен консенсус", коментира от страниците на "Преса" напусналият поста съдия номер едно Лазар Груев.

Над 100 дилъри, които продавали дрога в района на училищата в София, бяха заловени при мащабна акция на СДВР и  прокуратурата, информира на първа страница "Монитор". Само на ден камерите покрай школата записват по 4 диска с информация, които се изпращат в МВР. На видеата се виждали съмнителните лица, които обикалят около училищата и търгуват с наркотици. До момента имало обаче само единици задържани. При спецоперацията, която продължила осем дни - от 1 до 9 ноември, били изловени голяма част от разпространителите на ниско ниво. Униформените ги сгащили в близост до учебните заведения, както и в градинките и парковете, където се събирали тийнейджърите.

От януари Столична община започва сваляне на висящи по фасадите на сградите кабели, анонсира под глава "24 часа". По закон кабелните оператори трябва да приберат мрежите си под земята. Тези по фасадите са незаконни. В момента тече проверка по кварталите, като районните администрации описват нарушенията. До седмица те трябва да са готови с данните.

Около 600 българи живеят в будна кома. Всяка година се увеличават с 20-30 души, алармира във водещата си новина "Телеграф". Стряскащата статистика е на сдружението "Алтернатива при будна кома". Официална статистика колко са тези пациенти у нас няма, тъй като здравното министерство е спряло да събирането на такива данни. Лечението, което се покрива от здравната каса, продължава само 3 месеца и спира в момента, в който пациентът излезе от интензивното състояние. След това грижите за него поемат близките му.

"Родителите и образователната система подценяват спорта. Надявам се, че с образователното министерство ще възстановим диалога, който според мен е бил загубен през годините", казва пред "Стандарт" Красен Кралев, министър на младежта и спорта. Според него единствено спортът може да изтръгне децата ни от наркотиците и да реши проблема с обездвижването и затлъстяването. Битката там е много сериозна и засега обществото ни я губи. "Нашата роля е тази. Ако ние спечелим тази битка, шампионите сами ще дойдат. Всички проекти, които касаят масовия и детско-юношеския спорт, са наш приоритет", обявява Кралев.

"Ако трябва и по корем ще се влачим, но до края на мандата "Хемус" трябва да е готова", заявява в интервю за "24 часа" Томислав Дончев, вицепремиер по управление на средствата от ЕС. По думите му има два сценария - "Или да увеличим съфинансирането по Оперативна програма "Транспорт", за да е с много по-висок интензитет - например 40 или 50 процента, или да се ползва държавен ресурс от бюджета, или дори целеви кредит". Дончев е категоричен, че Югът се нуждае от проекта от икономическа гледна точка.

За да се увеличи икономическият растеж Агенцията за инвестиции трябва да бъде засилена. "Трябва да има един екип - със или без министъра, чиято основна задача е да обикаля света и да промотира България като добро място за правене на бизнес, като изтъква всичките ни конкурентни предимства. Икономическият министър вече няма да мисли за енергетика, нито приоритетно за туризъм. Той има две основни цели: да намира чуждестранни инвеститори и да се грижи за малките и средните предприятия", категоричен е Дончев.


74
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 6 години
Да бъдем преди всичко истински българи !!!
45
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Другари, смело в борбата! Не е бой последен този! Все още има какво да се граби и то най голямото, - територията е наша другари! За нея султанът ще се разпусне с баш рушвети, изсраел ще ни осигури служби като на свои след установяването на Ню изсраил. Ще има търкания между левоцентристи и дясноцентристи но аз препоръчвам евреите. Първо, всички пари в света са техни включетелно и султанските, и второ, нас никой няма да ни пита затова да си даваме вид че споделяме мнението на синедриона.
44
0
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Като свърши, защо всички до един без изключение се наредиха на опашка за дудуци на ГЕРБ ?
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бивш *** и бивш комунист няма. Това се отнася и за Волен. И е им през сайдера през каква лупа ги гледате
42
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кефът на политиците ще свърши когато положат главите им под гилотината !
41
0
 
37
 
! Отговори
идиалист преди 6 години
Пяхме: 45г.стигат.....Сега е дошло времето да запеем: 25г. кражба стига, стига, време е да си платите!
40
2
 
33
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 6 години
СИСТЕМАТА НИ Е СБЪРКАНА, НЯМА КАК НЕЩАТА ДА СЕ ОПРАВЯТ. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ НАРЕЖДАНИЯТА ИДВАТ ОТ ЗАПАДА. АКО НЕЩО СЕ ПРОМЕНИ, САМО НАРОДА МОЖЕ ДА ГО ПРОМЕНИ. ДОСЕЩАТЕ СЕ КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА. ИНАЧЕ НИКОГА НЯМА ДА ПОТРЪГНАТ НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ. ВИЕ ИЗБИРАТЕ!!!!
39
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И натискът ще бъде не спорадичен, а постоянен."-къде го този натиск,след като казаха,че нови 4 млр.ще се вземат?Аман от такива платени професори.Кефът на политиците никога не е свършвал,затова и натискането за депутат върви с пълна сила-високи заплата,привилегии и никаква отговорност за некачествени закони.Спряха да говорят и за намаляване броя на депутатите.Не само да се намали,а да се работи на сесии и да не получават заплати,а да е за престиж.Най-големите тунеядци са там.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kolko platiha za tazi statia ?
37
5
 
8
 
! Отговори
ЗА ТОМИЧА... преди 6 години
ШЕ ВЕРВАШ БЕ ВЪШКАР....КЪДЕ ШЕ ХОДИШ....!

НАЛИ ИСКАШ ОБИКНОВЕННИЯ И ПРОСТИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ---В ПАРЛАМЕНТА!

АМИ ,....ПОЛУЧИ СИ ГО!!!/Баракова,Бат Сали и пр./
ОСТАВА ТИ ДА ВЕРВАШ И ...ДА ГО ПРЕЖИВЕЕШ!!!!
36
5
 
15
 
! Отговори
КВО СЕ ВАЙКАТЕ... преди 6 години
ЕВРОПА ВИ КАЗА, ЧЕ ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ ПАРИ ОТ ФОНДОВЕТЕ ---ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ РЕФОРМИРАТЕ!!!!!
ИНАЧЕ ПАРИ ..........НА КУКУВ ДЕН!!!

ПРОСТО И ЯСНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
35
0
 
26
 
! Отговори
martony преди 6 години
"От сега нататък техните действия ще се наблюдават не под лупа, а под микроскоп. И натискът ще бъде не спорадичен, а постоянен."

Понеже с КТБ стана точно така, спирам да чета на долу!
34
0
 
29
 
! Отговори
До Геро преди 6 години
Все едно, че ми описваш БАН. Заварих шефове-***, не е ясно как са взели дипломи, но се знае, че навремето са влезли във ВУЗ, ползвайки предимства; някои от тях дори парадираха с това, че са били "правоимащи" да се запишат в СУ без конкурс. Пенсионираха се като "йекащи" и "мьекащи" професори, но напълниха института със свои протежета, които, щеш не щеш, носиш на гърба си, защото още при постъпването им е дадена преднина и позиции, по-силни от тези на колегите, назначени като отличници от ВУЗ.
33
5
 
34
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 6 години
"ГЕРБ ще пише закон за клеветата в медиите"
"Ще се гласуват закони и при празен парламент"

Тези две заглавия показват, че кефа на политиците тепърва започва. Когато няма коректив в лицето на гражданско общество - политиците си правят, каквото искат !
32
0
 
14
 
! Отговори
До 32 преди 6 години
Маке,
Подкрепям те само по отношение на идеята за трудовите лагери. Там да въдворяват всеки, на когото може да му се посочи работа, чрез която да си изкарва хляба, но той не желае да работи, а предпочита да е на социални помощи.

Национализация е разумна само в случаите, при които има безскрупулно заграбване на пари от хазната или на други видове държавна или общинска собственост.
31
7
 
45
 
! Отговори
Геро преди 6 години
Свършил им кефа ама друг път...Държавен служител съм (постъпил с конкурс и изпити продължили една година) - веднага след, като ГЕРБ направи правителство започнаха политическите назначения. Махнаха ми началника - човек с 20 годишен опит, супер сериозен - за да сложат няква мижитурка дето мисли, че куца а не се усеща че с единия крак ходи по тротоара! Сложиха покрай мен още няколко такива политически фигуранти - без изпит! Същите мутри - промяна никаква!!!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ei yf ne me pou4avai a kaji neshto konstruktivno po vyprosa mafiozki deto ni izmy4va daskali mnogo akylii mnogo a BG zle
29
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25-годишният кеф на политиците свърши
------------------
Лошото е, че след този 25 годишен кеф, избиване на комплекси и кражби на дребно и едро държавата ни е в такова състояние, от което няма как да излезе. Не виждам светлина в тунела. Загубени са поне 3 поколения и ми се струва, че няма как да се оправим дори и дългосрочно. Кризата е колосална във всяка област, но демографската криза ще ни довърши. Тя вече се усеща, а след 15 години вече ще започне да срива държавата тотално. Дано да греша.
28
4
 
35
 
! Отговори
-10 преди 6 години
Ако трябва и по корем ще се влачим, но до края на мандата "Хемус" трябва да е готова
---------------
Това само ***, популистки гербер може да го каже и най важното матр'еала да му се върже. Магистрали с влачене по корем не се строят, а с ПАРИ! Ако нямаш пари, колкото и да се влачиш по корем няма кой да ти я строи!!! Но виж ние, мат'реала, сигурно ще се влачим по корем, защото най-вероятно парите ще ги вземете отново от пера, които не са предназначени за инфраструктура!!!
27
12
 
8
 
! Отговори
психолог преди 6 години
Повечето хора , които пишат тука са неудачници или комунисти-социалисти. Другарите са свикнали без труд и образование да получават постове и работа без да ги заслужават. Но с мечтите ще си останат и с психологичното си облекчаване в този сайт . Онези години на лагери и държавна икономика никога няма да се върнат. Ако искат това другарите да не пишат по форумите , ами да стягат партизанските отряди и в гората .