Шефът да решава излизаш ли в пенсия или не

Сега работят около 150 хиляди пенсионери
Обновена: 3 апр 2015 21:59 | 3 апр 2015 21:58, Камелия Цветанова
37
Шефът да решава излизаш ли в пенсия или не
Снимка: Булфото, архив

Работодателите ще могат да освобождават по свое усмотрение работници и служители, навършили пенсионна възраст и с необходимия осигурителен стаж. Това предвиждат предложените поправки в Кодекса на труда. Ние подкрепяме това предложение, каза на информационен семинар в Хисаря вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

Идеята е да се намалят разходите и да се отворят работни места за младите хора.

Възможност пенсионери да се освобождават от работа съществуваше и преди, но преди две години тя бе премахната. В момента у нас работят около 150 хиляди пенсионери.

По думите на министър Калфин, в момента в България има 2,18 млн. души, които получават пенсии. От тях пенсии за трудова дейност взимат 2,11 млн. души, 57 229 човека получават пенсии, несвързани с трудова дейност (социални, военни и други), с пенсии за трудова злополука и професионални заболявания са 1018 души.

6062 българи живеят с пенсии до 101,7 лв. на месец, още близо 60 000 пенсионери получават между 101,7 и 115, 88 лева.

Най-голяма е групата на хората, които взимат пенсии между 300 и 400 лева - това са 407 383 българи. Над 840 лв. получават 13 586 пенсионери, тъй като към пенсиите си те имат и добавки, например т. нар. "вдовишки".

От 2019 г. само новоотпуснатите пенсии няма да имат таван, което създава голяма неравнопоставеност между тези, които са се пенсионирали преди и след тази година, посочи министър Ивайло Калфин. Една от целите е да изравним режима и на всички да вдигаме тавана, допълни той.

На въпрос какво ще стане с хората, пенсионирани преди 2000 г., които са сред най-онеправданите по отношение размера на пенсиите, министър Калфин каза, че в бъдеще трябва да се повиши долното ограничение на минималните пенсии и при възможност в бюджета те би трябвало да се преизчисляват, както стана през 2008 г. Ако с 10 на сто се увеличи равнището на пенсиите, това ще струва 750 милиона лева годишно, въпросът с ниските пенсии стои, добави вицепремиерът.

Ивайло Калфин съобщи още, че изготвената от правителството пенсионна реформа предвижда два варианта за увеличение на осигурителните вноски. Според единия, през първата година нарастването ще е с 0,5 процента, като средствата ще отиват във фонд "Пенсии", следващата година ще е с 0,2 процента, които ще се превеждат във фонд "Безработица". Целта е за 12 години да се постигне общо 4,5 процента общо увеличение на осигурителните вноски. При доход от 1000 лева на месец, това оскъпява с 3 лева вноската от работодателя и с 2 лева тази на работника, даде пример министър Калфин. Другият вариант в законодателството е 2 процента нарастване на вноската от 2017 г., като за момента е предвидено тя да влезе в универсален пенсионен фонд, но без да се компенсира от НОИ.

Предстои между 20 и 30 април предложената от правителството пенсионна реформа да се обсъди в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
младите без старите са за никъде и обратното , млад съм аз но знам това защото бях научен на труд и родолюбие от стари хора , сега никъде нито в частния нито в държавния сектор има спокойствие , работа няма има само интриги и злоба , спокойствие трябва на целия ни народ но просто не виждам как ще стане като на война сме , и по страшно става . зависта , злобата неправдата и ниския морал и образование ни погубват , бог да е с нас
2
4
 
20
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Младите да се научат на труд, а не да ми кисне пред компютъра по цял ден и да ми разправя как нямало смисъл да работи за 600лв.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има и група пенсионери, които получават до 200 лв., друга група получават от 200 до 300 лв. До тук с пенсиите. Сега за шфовете, особено тези - държавните. Ще продължават да си държат на топло служители-пенсионери. А младите да чаааааааааааакат да цъфнат налъмите.