Узакониха Паяците! Яка глоба и за кола на тротоара

Занапред нарушителите на пътя ще плащат по 200 лева
Обновена: 8 апр 2015 14:01 | 8 апр 2015 12:05,
198
Узакониха Паяците! Яка глоба и за кола на тротоара
Снимка: архив Булфото

Депутатите узакониха платеното паркиране в "Синя" и "Зелена" зона и сложиха 200 лева глоба за паркиране на тротоари, на зелени площи и в парка. Парламентът прие на първо четене промени в закона за движение по пътищата.

С изменения, внесени от Реформаторите и ГЕРБ, беше решено, че общините вече ще определят цена, а не такса за платено паркиране. Таксата беше незаконна, защото трябва да се определя върху определен разход на общината за паркирането, който не съответства на размера й. Това беше атакувано в съда и платеното паркиране беше обявено за незаконно.

С изменението обаче недоразумението се изглажда.

Депутатите промениха закона за движение по пътищата и за да въведе солена глоба за паркиране на непозволено място. Досега актът беше за по 20 или 30 лева, а с днешните промени става 200 лева.

Измененията предизвикаха сериозни дебати в пленарна зала.

"Къде да паркират хората", попита депутатът от БСП Георги Свиленски. Той припомни, че в някои от големите райони на областните градове има 10 000 места за паркиране и 60 000 автомобили. Според него в закона трябвало да се направи разграничение за паркиране на тротоар и зелена площ и да се намали глобата за малките населени места. "Там заплатата сигурно е 200 лева", каза Свиленски.

Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък глобата трябвало да стане поне 300 лева.

Депутатите не приеха предложения за промени, касаещи светофарите. Реформаторите настояваха да се запише изискване всички семафори да примигват преди да се сменят светлините. Светлин Танчев от БДЦ пък настояваше да се позволи завоят на дясно при червен светофар, за да се избегнат задръстванията. Мнозинството обаче гласува против.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте какви големи паркинги има пред веригите хипермаркети. Но защото са правени според западните закони. А пред магазина на някоя местна мутра, има три-четири места, и то едното за неговата кола.
22
7
 
26
 
! Отговори
до "екс" преди 9 години
В цял свят има паркоместа! И се строй само ако има осигурени паркоместа! Тук общината позволява на всяка мутра да си строй както намери за добре!
21
19
 
13
 
! Отговори
Мукавей преди 9 години
До Селянин"Гражданята" си имаме гаражи за автомобилите си, а за придвижване из града ползваме градски транспорт. Проблем с паркирането имате само селяните, понеже навсякъде се влачите със старите си, раздрънкани колите. Също така, паркирането из градинките, също е присъщо на гостите на столицата, понеже си мислят, че са на къра.
20
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредният рекет на държавата към гражданите.
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да добавят, че важи и за депутати
18
2
 
14
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
Казвам, че щом си плащам всичко към общината и тя трябва да направи нещо за облекчаване на паркирането.Но явно ти си някой кл***тикурец, който не му се занимава с подобен проблем.А раят само да ви изкарва двехилядната заплата.
17
3
 
27
 
! Отговори
Престъпници! преди 9 години
А къде са паркоместата с Столицата ?!?То бива бива лобита в парламента, ама тези се самозабравиха, да питам ли в кой джоб ще отиват тези 200лв. И дали някой въобще е събирал предишните 20 лева ? За никаква свършенат работа хоп 200 лева наготово !? Имат ли избор къде да паркират хората ?!?!? Престъпници облечени във власт това са маймутите в парламента !
16
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаше един виц. На времето се срещнали демократичен и съветски лидер. Демократичния се похвалил, че намалил инфалцията до само 2%, а комунистическия казал, че той направо забранил инфлацията със закон.Та и тази мярка ми прилича на такова "решение" на проблема. Забраняваме паркирането и вдигаме глобите и проблема се "решава". А това, че хората няма къде ад паркират, не е важно, да се оправят сами.Съгласен съм, че някои ходят и до тоалетна с кола, но при повечето няма как без кола.
15
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не 200 а 2000 трябваше да е глобата! А за нагалците 10.000 с 5 години затвор без право на замяна!
14
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 8Брех, аз не знаех, че като си купиш кола от общината ти подаряват паркомясто пред блока в който живееш.
13
13
 
11
 
! Отговори
Само преди 9 години
Само глоби ще ви оправят вас. Така трябва. Но трябва и кат и общинските служители да взимат процент или поне по висока заплата за да се избегне корупцията.
12
16
 
18
 
! Отговори
Аз гласувам за: преди 9 години
За паркиране на тротоари - 750 лв. (за "голяма кола" 1500 лв.)За паркиране на зелени площи - 1000 лв. (за "голяма кола" 3000 лв.)За паркиране в паркова зона - 2000 лв. (за "голяма кола" 5500 лв.)Под "голяма кола" разбираме: лимузини Мерцедес, БМВ, Лексус и др.; "Джипове" и др.; Бус (всякакви); Камьони и ТИР (всякакви); За кметове, депутати, съдии, адвокати и др. "богопомазани" - по 2! Който няма място или пари да се "паркира" - да ходи пеш!!!Глобата за неправилно паркиране - ЗА 1 ЧАС!!!
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-добре да няма закон и да паркираме където ни падне
10
4
 
11
 
! Отговори
някой преди 9 години
Хубаво беше да променят и това, че може да се паркира на тротоар, стига да има 1 м отстояние до най-близката сграда. Сега там, където има зелена площ между сградата и тротоара, е пълно с коли от бордюр до бордюр, а хората заобикалят по тревата или слизат на пътя. И това е абсолютно законно.
9
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големите "промени", няма що. Ще се тупат по гърдите как са "решили" този колосален проблем, а той всъщност си стои и нищо не е решено, освен че вече таксите ще ги наричаме цени. То големия келепир. Бития пак си е бит, а е*ия пак си е е*.Като лапаха рушвети, за да дават разрешителни да се строи на всеки сантиметър земя беше хубаво. А сега вместо да си оправят бакиите, пак такси и глоби ще събират, че не им стигна облажването.
8
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А колко милиона глоба за общината трябва да бъде, щом не са осигурили места за паркиране. Щом съм дал хиляди за автомобил, плащал съм данъци, застраховки, винетки, а на среща само глоби. Оставка мръсни лапачи!
7
23
 
34
 
! Отговори
Име преди 9 години
Ходете пеша. Ползвайте градски транспорт. Никой не е виновен, че имате по три коли и ги карате за да си купите клечки за зъби. Автомобил в града е преди всичко отговорност, а не само кеф и чалга.
6
21
 
17
 
! Отговори
Най-после преди 9 години
Хубав закон дано да се прилага. Дано вече не виждаме автомобили върху тротоар.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
първо четене
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Там заплатата сигурно е 200 лева", каза Свиленски. Сигурно. Хубаво беше да го знаеш със сигурност, ако те интересуваше де.