ДПС пак заплаши с вот, Москов станал "непригоден"

Партията скочи срещу промените в здравното осигуряване
Обновена: 9 апр 2015 14:21 | 9 апр 2015 14:00,
61
ДПС пак заплаши с вот, Москов станал "непригоден"

ДПС отново заплаши, че може да поиска вот на недоверие на правителството заради политиката в здравеопазването. От движението разкритикуваха промените в здравното осигуряване и обвиниха министъра Петър Москов във "функционална непригодност".

"Не изключвам първият вот за недоверие на това правителството да е отново заради здравеопазване", каза депутатът Тунчер Кърджалиев, който обясни и че ако наистина се вземе решение да се пристъпи към искане на вот, ще се потърси контакт с всички партии в парламента, които се интересуват от здравеопазване.

Още по темата
ДПС опита да задейства вот на недоверие заради здравеопазването в края на миналата година. Поводът тогава бяха изказванията на Москов срещу ромите заради нападенията над лекари. Тогава обаче движението на Местан не успя да събере достатъчно подкрепа от останалите формации и не можа да внесе искането. За да стане това, са нужни най-малко 48 подписи, а ДПС има само 36.

"Ако преди говорихме за морална непригодност на министъра на здравеопазването заради политически некоректния език и ксенофобските му изявления, то вече с основание ние трябва да говорим за функционална непригодност и политическа непригодност", каза Кърджалиев.

Депутатите на Местан разкритикуваха остро внесените от здравно министерство изменения в Закона за здравното осигуряване. "Реставрират се стари идеи от отречени модели. Този законопроект прави медицинските услуги по-недостъпни и по-скъпи, създава условия за корупционни механизми", каза Кърджалиев и настоя, че проектът съдържа и възможност за дискриминация и лобизъм.

От ДПС обявиха, че внасят свои промени в закона между първо и второ четене. Едно от тях е продължително безработните с регистрация в бюрата на труда да бъдат осигурявани от държавата.

Бившият социален министър Хасан Адемов обясни, че самият министър е обявил, че ще подкрепи такава идея и предупреди, че ако предложението не бъде прието, ще означава, че Москов е популист.

Друго искане на ДПС е да се даде възможност на работещите и осигурени членове в едно семейство да могат да осигурят други във фамилията, ако те не работят. Предложението е при един неработещ той да бъде осигуряван от работещия върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигувящите се. Ако в семейството на работещия има втори неработещ, той да се осигурява върху 30% от минималния осигурителен доход на самоосигуряващия се.

ДПС предлага и да отпадне предложението на министерството - в Надзорния съвет на Касата да има двама допълнителни представители на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
37
 
! Отговори
Таня преди 9 години
И аз не съм съгласна трайно безработните с регистрация да вземат помощи.Това как ще ги стимулира да търсят работа, а и в повечето случаи тези хора не са безработни просто работят без трудови договори.
13
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДЪРЖАВАТА ОСИГУРЯВА ТОЛКОВА МНОГО БЕЗРАБОТНИ СЛУЖИТЕЛИ В ДЪРЖАВНИТЕ КАНЦЕЛАРИИ -А АЗ ДА НЯМАМ ПРАВО ДА ОСИГУРЯ БЕЗРАБОТНИЯТ СИ СИН .ДА ТУК ДПС ОПРЕДЕЛЕНО СА ПРАВИ.
12
3
 
65
 
! Отговори
лекар преди 9 години
Значи Българите ще плащат всички осигуровки , а турците един да плати и за всички да важи. *** пък въобще да не плащат . Ами тогава да се спре с осигуровките и всеки да си плаща за лечението . Тя сега каква стана щом като някое правителство иска да въведе ред и справедливост първо скачат турци и *** .
11
1
 
54
 
! Отговори
? преди 9 години
Конституция на Р.България,чл.11-т.4 : Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.
10
3
 
34
 
! Отговори
До 15 преди 9 години
Папагал кво разбираш ти
9
30
 
23
 
! Отговори
Ave преди 9 години
Дпс тоз път са први те тоя е калинка
8
24
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комсомолски ентусиазъм, слаб по медицина, изцъклен поглед ( може би от занаята на анестезиолог), много приказва, но празни приказки защото е некомпетенетен. Но...има една цел споделена с д-р Ваньо Шарков да забогатеят бързо, да си отидат от министерството много по-богати отколкото са дошли т.е. нищо ново за издънките на някогашното СДС, алчни, крадливи, гнусни! това е реформаторския блок...
7
5
 
42
 
! Отговори
www преди 9 години
До ?!?Няма да им намери работа, разбира се, дори обратното, но не това е проблемът. За мен проблемът има две страни:1. Приходи - не можеш да получаваш, без да даваш. Това в сферата на здравеопазването е малко по-различно. Там има инвалиди, малки деца, бременни жени и т.н. Те трябва да се осигуряват от други хора, чрез държавата.2. Разходи. Ние имаме много разходи. Огромна армия държавни и общински служители, осигурявани от нас. Сега ДПС иска и за част от системно безработните същото!? Защо?
6
1
 
32
 
! Отговори
www преди 9 години
Това, с осигуровките на неработещите, не ми стана ясно. Какво означава работещият да осигурява неработещите на по-ниски проценти?Ами ако неработещите са десет, а работещите, записани като техни роднини са само едно лице, тогава какво? Последното неосигурено лице се осигурява на 1 процент? Или може би на 1 помил?
5
4
 
49
 
! Отговори
?!? преди 9 години
От одавна не съм виждал наистина добра реформа в здравеопазването а сега ДПС са против. Защо трябва да се поемат от държавата осигуровки на продължително безработните срещу регистрация в бюрото по труда? Това ще им намери работа ли? Москов показва изродената здравна система не без участието на ДПС, превърната в мащеха за осигурените и майка за неосигурените. ДПС да се заинтересува от това, че последните дни уряха и пострадаха 10 души, използвани като роби без договори, без осигуровки, даже един
4
33
 
29
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Москов е следващия лаладжия след Борисов. Много приказки, никакви резултати. Борисов поне има късмета да се хвали с метрото. От там насетние, нула!
3
12
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълна подкрепа за д-р Москов!!!
2
6
 
71
 
! Отговори
развеселена преди 9 години
щом ДПС е против - значи измененията са правилни
1
5
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този джедай Москов е нашия човек.