Синодът писа до Борисов, иска предмет "Религия"

"Да не лишаваме децата от правото да изучават своята религия"
78
Синодът писа до Борисов, иска предмет "Религия"
Патриарх Неофит. Снимка: архив, БТА

Светият синод призова за въвеждане на религиозното образование в училище в писмо до премиера Бойко Борисов.

Според архиереите изучаването на учебния предмет "Религия" в училище и особено на традиционната за България православна християнска вяра, е най-силният фактор за нравственото възпитание на децата.

В момента парламентът обсъжда проект за нов Закон за предучилищното и училищното образование.

"Не преставаме да призоваваме към възстановяване и въвеждане на религиозното образование в българското училище. Ние имаме разбирането, че образованието на децата е едностранчиво и непълноценно, ако то им предлага само система от знания за заобикалящия ни свят, а не способства за изграждането у тях и на здрави духовно-нравствени критерии; ако в крайна сметка детето получава знания, но не е наясно какво да прави с тези знания, за да живее достойно и пълноценно", допълват от Светия синод.

От там уточняват, че това възпитание трябва да става в съгласие с убежденията на родителите, и в духа на вероизповеданието, към което те и децата принадлежат, а за невярващите – образованието да бъде в духа на общочовешките нравствени норми.

В писмото се изтъква още, че е изконно право на всеки човек както да изповядва свободно вярата си, така и да придобива знание и информация за нея, което е гарантирано от множество международни правни актове и от конституционните норми на страната.

"Никой не може да стане насила вярващ, но и никой не бива да бъде лишаван от правото да изучава и да знае основите на своята религия, за да може да прави самостоятелно и свободно информиран избор", заявяват архиереите.

От Светия синод подчертават, че духовно-нравственото възпитание на децата е обща грижа на държавата, църквата и семейството, и историята показва, че е най-добре, когато тези институции си взаимодействат и си сътрудничат в това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що така бе дедо попе, ако някой иска да се докосне до Бог, той ще го направи и без изучаване религия в училище, било то като като ЗИП, СИП или обща подготовка. Нали така беше, Бог е във всеки от нас, не ни трябва да го изучаваме принудително!
18
3
 
3
 
! Отговори
Мара до 20 преди 9 години
Трябва да бъде свободно избираем предмет и кой,както прецени
17
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо дъртите перверзници отново напират да мътят мозъците на подрастващите? Нещата, които си струват да се познават от религията, се изчерпват с думата етика... От там насетне са само фантасмаории, написани от брадати старци преди векове, усетили как могат да манипулират останалите хора и да в същото време да останат извън закона (защото НАД закона, означава ИЗВЪН него) - няма значение дали ще са попове, имами, равини и т.н.
16
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долу лапите от децата! Война ще стане, но религия в училище няма да се преподава! Както не се проповядва и ядрена физика в църквата междувременно!
15
10
 
20
 
! Отговори
за да я има България преди 9 години
Никога и никъде на нашите деца не трябва да се промиват мозъците с каквато и да е религия.НЕ,не и не на религийте .Те са най-голямото зло за човечеството.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и сега има свобода, който иска, ходи на църква, друг в джамия, трети в сладкарница, който каквато религи изповядва или му е наложено да изповядва. Добре, че децата имат поглед към света, тази година за пръв път никой не се натиска да боядисва яйца или да се *** с тях, и на училище не занесоха!
13
3
 
9
 
! Отговори
Исуската преди 9 години
Миряни, следвайте ме, приемете единствената права вяра... Аз съм вашият пастир, а вие сте моите овце.. Амин!
12
5
 
20
 
! Отговори
dk преди 9 години
само това ни липсвашете изучиха науките та тръгнаха да им пълнят главите и с религиявън от училищедаже не ми се пишат аргументи
11
4
 
16
 
! Отговори
... преди 9 години
"Да не лишаваме децата от правото да изучават своята религия"Децата ИМАТ право да си изучават религията и никой не ги лишава от това право, просто не се учи в училище. Вяра =/= наука - в училище се учи наука.
10
5
 
9
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Не само своята, а ВСИЧКИ религии по света трябва да познават, за да се научат да мислят, а не да се превърнат в една шайка оФФФци с промити мозъци! А и да се научат да приемат различния и да общуват нормално помежду си
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никакви религиозни промивки, само атеистични такива!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
anti-bible точка com и после ще си говорим за "най-силният фактор за нравственото възпитание на децата"... ***...
7
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всчики "религии" трябва да бъдат забранени. Религиите са като светулките- за да светят, нужна им е тъмнина.
6
4
 
13
 
! Отговори
До Красимир Димитро преди 9 години
Ти чети внимателно: "предмет "Религия" в училище и особено на традиционната за България православна християнска вяра". С други думи - от малки да им промиваме мозъците с брътвежите на най-необразованото племе, съществувало преди 2000 години.
5
8
 
2
 
! Отговори
Красимир Димитров преди 9 години
До АнонименЧетете внимателно, става въпрос за предмет "религия" а не християнство или мохамеданство и там каквото още има.
4
4
 
13
 
! Отговори
8 преди 9 години
Някога беше задължителен марксизЪма.Сега -религията.Може да е предмет по желание,но задължителен-никога!Нали се знае поговорката:"Ти не ме гледай какво върша,а ме слушай какво говоря!"-казал попът.В СИЧКИ ЗНАЯТ КАКЪВ ИМ Е МОРАЛЪТ НА ПОПОВЕТЕ,КОИТО СЕ ИМАТ ЗА БЛОЖИИ НАМЕСТНИЦИ НА ЗЕМЯТА.НО НЕ СА ,ЗАЩОТО БОГ Е ЕДИН!
3
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"А който...не послуша свещеника, който е там на служба пред Господа, твоя Бог, или съдията...той трябва да умре"Ако мъж или жена извикват мъртъвци или врачуват, да бъдат умъртвени: с камъни да бъдат убити.Който удари баща си или майка си, да бъде предаден на смърт.Който хули баща си или майка си, да бъде умъртвен...кръвта му е върху него.Ако някой прелюбодействува с омъжена жена...да бъдат умъртвени и прелюбодеецът и прелюбодейката."На това ли ще ги учиш, брадатко?
2
19
 
6
 
! Отговори
Красимир Димитров преди 9 години
Я, Светия синод се събуди от дрямката си и поиска нещо смислено...
1
2
 
30
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Не се прави така, г-да!Направете неделни училища в храмовете, рекламирайте ги и ще има родители, които да си пратят децата при вас, за да изучават религията. Забравих да добавя, че всичко това трябва да е безплатно.Иначе на сила хубост не става!