Обрат: Признаваме масовото "изтребление" на арменците

Историята си е история, жертвите са си жертви, натърти Борисов
Обновена: 24 апр 2015 12:57 | 24 апр 2015 11:15,
386
Обрат: Признаваме масовото "изтребление" на арменците
Бойко Борисов. Снимка: архив, БулФото

България ще заклейми издевателствата над арменците както направи ЕС, но ще избегне да ги нарече "геноцид", както направи САЩ.

Още по темата
Нагласата на управляващите от ГЕРБ от предишните дни бе да не се заема позиция и с множество процедурни хватки депутатите от мнозинството опитаха да не се подложи на разглеждане въпросът. След настояване на Патриотите днес обаче бе направен пробив и темата влезе за обсъждане в пленарната зала.

Това предизвика спешни совалки в парламента, за които дойде дори и премиерът Бойко Борисов. В тях се включиха и един от лидерите на Реформаторите Радан Кънев, и шефката на Народното събрание Цецка Цачева. След тях Борисов обяви, че ГЕРБ ще предложи масовото изтребление на арменците да бъде признато.

"Историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет. И не само в тяхна, но и на българските жертви", каза премиерът.

На въпроса защо не споменава думата "геноцид", Борисов отвърна: "Казах много ясно – масовото изтребление на арменците. Това са българските думи и българският речник", каза той.

Борисов припомни, че в ГЕРБ винаги са отчитали това, че на границата ни с Турция има проблеми. Той припомни, че Турция е направила жестове към нас с износа на месо, където контра санкциите на Русия ни ударили много.

"Надявам се, че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорни исторически факти, че са изтребени и убити хора, ще се отчете и от турското правителство", каза още Борисов.

По-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни, че днес е много важен ден за българския парламентаризъм и в българската история. "Много се радвам, че премиерът го оцени и дойде“, каза той.

Кънев още вчера протестира срещу опитите на ГЕРБ да осуети гласуването. Днес той обясни, че денят е един от тези, в които България трябва да покаже честност към историята.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
4
 
11
 
! Отговори
ОТВРАТИТЕЛНО преди 9 години
АМИ ПО ТАЗИ ЛОГИКА И ИЗТРЕБЛЕНИЕТО НА ЕВРЕИТЕ НЕ Е ГЕНОЦИД, А КАК БЕШЕ - МАСОВО ИЗТРЕБЛЕНИЕ. САМО ЧЕ ГЕРМАНИЯ, ДНЕШНАТА, НЕ ТРЕТИЯ РАЙХ, ПЛАЩА НА ЕВРЕИТЕ ЗА ГЕНОЦИДА ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ. И НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ БИЛИ ПОДЛОЖЕНИ НА ГЕНОЦИД ОТ ОСМАНЦИТЕ, НО ЗАТОВА БОКО ИМ БЛАГОДАРИ. ЩО ЗА *** И НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ, БЕЗПАМЕТНА МУТРА ИЛИ КАКВОТО СЕ СЕТИШ, ЗА ДА ИЗБЪЛВАШ ПОДОБНИ ЛЪЖИ И ПРОСТОТИИ. НАРОД, КОЙТО НЯМА ПАМЕТ СКОРО НЯМА ДА ГО ИМА. ВАЖНОТО Е БОКО И МУТРИТЕ МУ ДА ОСРЕБРЯВАТ ПОДОБАВАЩО ПРЕДАТЕЛСТВОТО
142
2
 
10
 
! Отговори
ГЕНОЦИД Е, ГЕНОЦИД! преди 9 години
ИНАЧЕ КЪДЕ ПО-ВАЖНИ НЕЩА СТАВАТ В ДЪРЖАВАТА-КАТО НАПРИМЕР КОЯ ЧАЛГАДЖИЙКА С КОЙ РИТНИТОПКОВЕЦ СПИ,Е СПАЛА ИЛИ ЩЕ СПИ. ОТ ДНЕС ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО НИ УПРАВЛЯВА ЧЕТВОРНА КОАЛИЦИЯ,С ПОЛЯГАНЕТО ПРЕД ТУРЧУЛЯТА И ПАРТИЯТА ИМ В БЪЛГАРИЯ ДПС. ПРЕДИ ГОДИНИ В ШОУТО НА СЛАВИ, ГЛАВНИЯ МУЛТАК ВЕЖДИ РАШИДОВ КАЗА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ МОЖЕ ДА СМЕ ПОТОМЦИ НА ЮНАШКО ПЛЕМЕ,НО ТОЙ Е ПОТОМЪК НА ИМПЕРИЯ!ТАКА ЧЕ БОКО ПОЛЕГНА НА ИМПЕРАТОР ЕРДОГАН,ЩОТО НИ СПАСИЛ ОТ РУСНАЦИТЕ И САНКЦИИТЕ ИМ.ЗАТОВА НАРОДА ТРЯБВА ДА ИМА ПАМЕТ!!
141
1
 
9
 
! Отговори
до 186 преди 9 години
Тъй, тъй, я сметни пък колко прави 500г по 4 мил. души по 1 мил. долара на година, че нещо калкулатора ми даде "Owerflow"...
140
5
 
8
 
! Отговори
ние българите преди 9 години
Браво на народните представители гласували "ДА" за масовото "изтребление" на арменския народ. Геноцид- от гръцки = масово изтребление на хора по етнически,религиозни , родови ,културни различия.т.е . с български думи признаваме този геноцид над арменския народ.Прочети още на: dnes.bg/politika/2015/04/24/obrat-priznavame-masovoto-iztreblenie-na-armencite.261526#comment-newest
139
3
 
5
 
! Отговори
ние българите преди 9 години
Браво на хародните представители гласували "ДА" за масовото "изтребление" на арменския народ. Геноцид- от гръцки = масово изтребление на хора по етнически,религиозни , родови ,културни различия.т.е . с български думи признаваме този геноцид над арменския народ.
138
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До плащане+доплащанеБългария трябваше да ви резне тиквите ! Ама нали сме хумани само ви сменихме имената !
137
1
 
7
 
! Отговори
поп Вечерко преди 9 години
На Местан и ДПС - анатема!
136
4
 
5
 
! Отговори
ахмед преди 9 години
хайде успешен ден и не се занимавайте с глупости по форумите а си гледайте интереса на работното място,после да не ревете като шефа ви уволни
135
2
 
8
 
! Отговори
поп Вечерко преди 9 години
До плащане+доплащанеКак оцени това, депесарска подлого. Смяната на името е 20-30 лева административно в онези години. Турция има да ни плаща за сума ти имоти, заграбени след 1913, за съборени къщи и църкви, ограбени лични средства на бегълците он Източна Тракия. По твоята логика би следвало да им искаме наем за ползването на нашата земя в периода 1363(тогава падат райони в дн.Свиленградско) до 1912, когато се ОСВОБОЖДАВАТ ОТ ОСМАНСКО РОБСТВО, Благоевградско иголяма част от Родопите
134
0
 
5
 
! Отговори
поп Вечерко преди 9 години
До АнонименЗа рождена дата на Османската държава може да се приеме 1299г., когато бейликът на Ертогрул се откъсва на практика от Селджукския султанат. Мурад и Баязид са третият и четвъртият ЕМИРИ, а първият с титлата султан е Селим , предшественикът на Сюлейман Законодател(известен още като Великолепни) Последният султан е Мехмед V. За повече, направи справка в Уикипедия, но там има непълноти
133
18
 
3
 
! Отговори
плащане+доплащане преди 9 години
България трябва да изплати за възродителния процес на всеки по 1 милион долара,2 милиона човека по 1 милион =2 трилиона долара,+заграбените имущества и там като сметнем някъде около 3 трилиона долара
132
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 9 години
Стига вече с миналото и какво като го признаят за геноцид? ГолЕм праз. Какво ще се промени за арменците? Вместо да се гледа в бъдещето и разпада на цялото общество, убиването на планетата, което е много по-важно и има значение, само излишни приказки, освен ако искат пари!
131
2
 
2
 
! Отговори
поп Вечерко преди 9 години
До Анонимен 172Върви си пий хапчетата!!! Какви високи постове до края на 18-ти век. Кръвният данък е събиран последно около 1690 година, сиреч 100 години по-рано. Във "Време разделно" не е описано точно дадено насилствено помюсюлманчване, защото точно в годината, дадена в романа няма такова. Били са няколко през 17-ти век: в Гоцеделчевско, в Чепинско и две-три в Смолянско. И са го правели в по 2-3 села, в друг случай са били десетина и по тази схема
130
3
 
8
 
! Отговори
какво следва? преди 9 години
След като се признае геноцида, Турция трябва да изплати 2 трилиона евро на Армения, 2 трилиона долара на Гърция,1 трилион долара на България и 500 милиарда на Сирия!
129
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очаквам всеки момент да се покаже Лютвито и да почне да обяснява как етническия мир е в опасност.
128
3
 
10
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Айде сега да искаме и признаване на геноцида 500 години срещу българите! Изобщо не ме интересуват арменците.Както и да си поискаме компенсациите за изселването и разграбването на беломорските българи
127
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази декларация и заемането на подобна позиция, в синхрон с целия цивилизован свят, че даже и Русия, е категорично необходима и нужна. Но само на мен ли ми се струва, че за нещо подобно се предизвикват доста по-големи дискусии и отзвук, отколкото, да кажем от проблема кой източи 4 милиарда от КТБ, кой е виновен и кога държавата ще се задейства? Това на никого ли не се струва притеснително?
126
2
 
3
 
! Отговори
СТАТИСТИКА преди 9 години
Колко от вас се чувстват роби? ДА или НЕ
125
2
 
4
 
! Отговори
До 167 преди 9 години
До 167 Османската империя е съществувала единствено и благодарение на войската си и разграбването на нови територии. Когато ги спират при Виена и не могат повече да се разрастват се разпадат за по-малко от век което исторически е нищо. Еничерите и башибозука са им били необходими да поддържат растежа си и да пазят гърба на империята отвътре от завзетите народи.
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко Борисов какво мисли по-въпроса и той ли се чувства роб?