Борисов сметна 100 млн. загуба от преправени договори в КТБ

Действията в TV7 - не срещу камери, а за 300 млн. лв.
Обновена: 7 май 2015 19:23 | 7 май 2015 19:22, Веселина Йорданова
95
Борисов сметна 100 млн. загуба от преправени договори в КТБ
Бойко Борисов. Снимка: БулФото, архив

Има нарушения в КТБ от последните работни дни на квесторите, които до две-три седмици ще се превърнат в съдебни дела. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред министрите, според стенограмата от днешното заседание.

Оперативно информацията вече я има и се работи по нея, казва Борисов и посочва, че има информация от службите, че са освобождавани имущества в последния работен ден на квесторите в изпадналата в несъстоятелност банка.

Още по темата
„Освобождавано е имущество, преправяни са договори над хиляда – защото, ако имаш преференциална лихва, не можеш да взимаш след това стоте хиляди евро, които ти се полагат, защото си се облажил от лихвите, а това са над хиляда души, и на практика, преправяйки им договорите, те са получили по сто хиляди евро. И като го сметнах, е около сто милиона загубата, нанесена съответно на Фонда“, разяснява той.

На заседанието финансовият министър Владислав Горанов представя информация за състоянието на КТБ (в несъстоятелност) и работата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките във връзка със събиране на имущество, което подлежи да се възстанови в масата на несъстоятелността на КТБ.

Той заявява, че действията на синдиците на КТБ не са срещу „няколко камери или срещу една медия“, а срещу огромни задължения, формирани в продължение на години на нетърговски принцип.

Той напомня, че още към 30 септември 2014 г., когато излезе информация за баланса на Корпоративна търговска банка, е станало ясно, че 86% от активите й са необезпечени кредити.

Днес от ръководството на Технологичен център „Институт по микроелектроника“, по-известен като „ТЦИМ” АД, до министър-председателя, главния прокурор и председателя на Фонда за гарантиране на влоговете е изпратено писмо с молба за съдействие да бъде осигурена възможност „ТЦИМ“ АД, което дължи над 160 милиона пряко на КТБ, да си събере 288 милиона от ТV7.

Тоест спекулацията, че ТV7 дължи само 5 милиона за техника, би била вярна, защото това е прекият кредит, който ТV7 има към КТБ. Но ТV7 по договор за заем между „ТЦИМ“ АД и фирмата, която е едноличен собственик на ТV7 – „Краун медиа“ ЕАД, с договор от юли 2009 г. до 2014 г. е отпуснала 260 милиона безлихвен кредит, който не е обслужван и който не се обслужва, казва Горанов.

По думите му с 10 анекса от 28 юли 2009 г. до 4 февруари 2014 г. са дадени от „ТЦИМ“ АД 260 милиона на офшорното дружество, което е едноличен собственик на ТV7.

По думите му очевидно през цялото време не са спазвани банковите стандарти и са отпускани кредити на фирми без обезпечение, без конкретен бизнес проект и без яснота как те ще бъдат възстановени някога на КТБ.

„ТV7“ ЕАД, търговското дружество, което е притежава лиценза за създаване и разпространение на телевизионна програма в национален ефир, е само един от примерите за косвено финансиране за сметка на необезпечени кредити от Корпоративна търговска банка, като прекият и непрекият ефект (понеже много се дискутират тези дни действията на синдиците спрямо това търговско дружество) е около 300 милиона, които са излезли от Корпоративна търговска банка, обяснява Горанов.

Министърът казва още, че има 139 производства, а не само едно – срещу ТV7. „Но, за съжаление, още преди цесиите и прихващанията, още към 30 септември само 13% от раздадените кредити от Корпоративна търговска банка са били с някакви обезпечения. След извършването на много сделки по времето на квестурата, между 30 септември и датата на несъстоятелността, са извършвани много прихващания и освобождаване на обезпечения, за да се стигне до това, че сега синдиците да докладват 99% лоши активи в Корпоративна търговска банка“, допълва той.

Тоест когато говорим за „ТV7“ търговското дружество, то не е със задължение три милиона и някой да даде три милиона и да купи действащо предприятие. То е в несъстоятелност, поискана от самото търговско дружество, защото то дължи близо 300 милиона. Всичките тези 300 милиона пряко или косвено водят към масата на несъстоятелността на КТБ, казва Горанов и допълва, че може да даде подобни примери с много други търговски дружества – и с „Дунарит“, и с „Рубин“ в Плевен, и със стъкларския завод в Сърбия.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира, че „това е всъщност формулата на политическа корупция в последните години, защото чрез тези сметки е финансиран политически проект през телевизията“.

Тук премиерът Бойко Борисов се намесва и посочва, че се надява и Фондът, и синдиците да спазват закона така, както е указано – „да започнат от точките едно, две и три, а не от сървъра“.

„Нищо не налага да се спира сигналът на телевизията, да си описват, да си правят, да си дават информация, за да не се вдига темата при нас. Ние нямаме никакъв лост, нито желание, нито за какво да се замесваме и да ми пишат тези писма. Ако всеки длъжник в България ми пише писмо и аз трябва да се намесвам, респективно и вие, това означава, че изобщо не сме правова държава“ отсича той.

Борисов уточнява, че намесата и отсрочката от една седмица са заради това, че „струпаха по един глупав начин полицаи тогава и се създаде някакво внушение, че за няколко милиона се разиграва цял панаир“. Всъщност то не е за няколко милиона, то е за 300 милиона, коментира премиерът.

Според Борисов имало „доста платени хора“, които „се облажили“ от КТБ, а сега искали за изкарат настоящите управляващи виновни. Той заявява още, че „три милиарда петстотин и осемдесет милиона сме изплатили досега от Фонда, милиард и осемстотин са държавни там“. „Да, вярно – наистина са заем, но какво ще се случи, ако не ни се върнат парите от банката? Не дай, Боже, да се случи друго в друга банка! С какво ще се покрие“, пита риторично премиерът.

От думите на Борисов става ясно още, че три жени – полицайки са изпратени да наблюдават работата на синдиците.

„Няма полицейско присъствие, няма насилие, няма батални и брутални сцени дето се вика, сървъра последен да го вземат синдиците. В смисъл, нека на хората им стане ясно, че никой не е нарочил някого. За всички ще бъде и се прилага еднакъв критерий“, подчертава премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този бандит още ли ще го търпим?!
61
0
 
3
 
! Отговори
айде на бостана! преди 8 години
това е кьорфишек! лютов е разбойник но професионалист, не може да е преправял договори. по-скоро някой е излъгал Тиквата и това е поредната му излагация. Крайно време е за оставка простако ***! не ставаш!
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги съм си мислил как спи този човек затънал до гуша в лъжи, гадости, подлости, измами, предателство, алчност, социопатия и още безброй гнусотии. И то защо, за да е премиер на всяка цена, да властва и храни алчното си его. Той е и безкрайно жесток от страхливост към народа си когото безмелостно смазва. И се питам още, какъв трябва да си за да гласуваш за него???
59
0
 
4
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
И как сметна тиквун? От кога и математик стана. Това е да си всестранно надарена личност. Една книга да прочетеш и от всичко започваш да разбираш
58
0
 
3
 
! Отговори
жоро с. преди 8 години
така е тиква, за ремонт са необходими 10-15 млн. лв., тука имало дупка 15-20 млн. лв., там липсвали 50-100 млн. лв., ще се построи този или онзи лот за 6 месеца, но по-добре за два. рапона или е изтрещял, или пиарите му са дрогирани, но по-добре да каже цацаратурата защо и как проспа цялата афера, както и оня мисир гуверньора, кога ще бъде подведен под отговорност. навсякъде бъка от пишман икономисти и евроатлантически ***, от типа разбирачи
57
0
 
6
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Толкова ли ти е годишната печалба тикво? И как така сметна, като си прочел само Винету? Или там има и математика за втори клас?
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този омръзна с всекидневната си логорея. Отрежете му медиите на това прасе да отдъхнем малко. Имам чувството, че нарочно държат народа в стрес и са намерили точния човек за тази свинщина.
55
1
 
9
 
! Отговори
www преди 8 години
Само пушиляк, отново пушиляк...Ако Бойко Борисов беше сериозен премиер, то първо трябваше да потърси тези пари у министъра си Вежди Рашидов.После и у други свои съратници в управлението. Но нали трябва да се говори все нещо по телевизора. Казва - ще имало дела. Да, ще има като онези от костинбродската печатница. С такъв премиер просто трябва да му е яка една част на данъкоплатеца иначе няма оправия. Мислете като гласувате бе, хора!!!
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мизерабълът който е в основата на ограбването на КТБ сега дава съвети за спасението и. Въпросът е, колко прибра този наглец от банката която направи Н 1 в която целенасочено започна да налива държавни средства. За щастие в Македония хората се вдигнаха. А заиграе ли мечката в съседа очаквайте и у нас. Рано или късно ще се потърси сметка за грабежа над Българския народ.
53
0
 
10
 
! Отговори
Anton преди 8 години
Неправомерно върнатите депозити трябва да бъдат върнати от получателите, а самите правоимащи получатели трябва да бъдат огласени, защото едва ли са случайни хора. А ние им плащаме сметките на тези мошенници! Парите да се върнат!
52
1
 
19
 
! Отговори
boko преди 8 години
''сме изплатили от фонда '' ТИКВАТА НИКОГА НЯМА ДА КАЖЕ ,,ФОНДЪТ Е ИЗПЛАТИЛ '' И ВИНАГИ СЕ ПРАВИ НА СПАСИТЕЛ И МИРОТВОРЕЦ КАТО ЧЕ ЛИ ТОЙ И ГОРАНОВ ГИ ДАВАТ ОТ ДЖОБА СИ.ВСЕКИ ЗНАЕ,ЧЕ ФОНДА ЗА ГАРАНТИРАНЕ СЕ ПЪЛНИ ОТ ВНОСКИ ОТ БАНКИТЕ И ЗАЩО,ПИТАМ АЗ ТРЯБВА БЮДЖЕТА ДА МУ ПОМАГА.Т.Е. ДАНЪЦИТЕ ОТ БЕДНИЯТ НАРОД ДА ОТИВАТ ЗА ПОМОЩ НА АЛЧНИТЕ БГ БАНКЕРИ,А НЕ ЗА ПРОИЗВОДСТВО И РАСТЕЖ.БЕДНИЯТ ПОМАГА НА БОГАТИЯ ДА СТАНЕ ПО-БОГАТ!!!СТРАНАТА НА АБСУРДИТЕ И ОВЧЕДУШИЕТО ИЗДИГНАЛО В ЕЛИТ БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ !!!
51
9
 
3
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 8 години
До Край 66Разбира се, че като се появи по-добър, него ще изберем. Никой не е вечен и нищо не е вечно. Никой не предлага нещо по-добро, обаче. Голото отрицание не е продуктивно.
50
1
 
10
 
! Отговори
Хризантема преди 8 години
Боц, моц, ама номерата ти не минават. Костинброд беше през 2013 и тем подобни внушения вече не хващат дикиш.
49
3
 
27
 
! Отговори
боц преди 8 години
Абе 62, никога не съм гласувал за БСП и ДПС, един път гласувах за ГАРБ(ГЕРБ), и после се осъзнах - ГАРБ(ГЕРБ) се оказаха най-големите ***!Продадоха България нА САЩ, Борисов се прави на "народен политик", но в действителност е една МУТРА, возеща се в черна лимузина заедно с Лилянчето из България и разправя как давал пари за това и онова, сякаш ги дава от джоба си!И *** не се усещате, че той ви манипулира с вашите пари, от вашите данъци!
48
2
 
24
 
! Отговори
Край преди 8 години
Циц о мански прав си Борисов много отива като премиер на тази България Обаче тази България на мен не ми харесва. Нормалните държави нямат такива премиери.
47
3
 
24
 
! Отговори
боц преди 8 години
Абе Мутро, Ти нямаш никакви загуби! Нали и Ти си един от собствениците на тази банка.Лицето й е Цв. Василев, но големите играчи там сте ТИ - Б.Борисов и Пеевски!Ограбихте 4 млд., върнахте част от тях на вложителите с пари от нашите данъци и сега се правите на светци!Върнахте на 100% парите на вашите приятели Рашидов и Иван Костов и всичко пито-платено от джоба на данъкоплатеца!***!!!
46
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лицето от Драгалевци защо още не е арестувано за фалшификация на документи?
45
14
 
8
 
! Отговори
за БАБА КУНА ... преди 8 години
МОЖЕ ДА Е "ТОЛУП"---АМА ВИ БИЕ НА ИЗБОРИТЕ , КАТО "ЧЕРВЕНИ МАЧЕТА" У ДИРЕК.....На тия избори наесен ....вече гоните 10-12%,другарчета.....ОСИГУРАЦИЯ!!!!!!!!!
44
4
 
6
 
! Отговори
за Бай Иван... преди 8 години
Много силно се съмнявам ,ДПС да се врътнат към Русия.....!Те си гледат интереса ...а той за сега им диктува ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ОРИЕНТАЦИЯ!А , и тая пиеска --беше възможна в началото на т.н."Преход".Днес вече е съвсем невъзможна!Всеки опит ще бъде смазан от силите на НАТО, след последните събития в Украйна!С нас-- няма да се церемонят изобщо---ЛИНИЯТА на НАТО-...ШВЕЦИЯ-Прибалтика -ПОЛША -УКРАЙНА- ТУРЦИЯ -НЯМА ДА БЪДЕ НАРУШЕНА , ЗА НИЩО НА СВЕТА!
43
10
 
8
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 8 години
До БАБА КУНА 49Най-интелигентният! Откакто е в политиката, той е Човекът държава!11 пъти на избори - 11 победи! Другите могат само да му козируват!