Пада давността за престъпленията на БКП?

Управляващите внесоха промени в Наказателния кодекс
Обновена: 13 май 2015 14:54 | 13 май 2015 14:52,
74
Пада давността за престъпленията на БКП?
Снимка: архив Булфото

Управляващите внесоха промени в Наказателния кодекс, с които премахват давността за серия престъпления. Сред тях са и тези, извършени от ръководните дейци на БКП и техни сътрудници от 1944 г. до 1989 г. Предлага се обаче да няма давност и за икономическите престъпления, извършени след това - по време на прехода.

"Внесохме закона на 8 май, денят, в който Европа празнува победата над фашзма. Както няма давност за престъпленията на фашизма, така не трябва да има и за тези на комунизма", каза депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Той обясни и че промените в НК предвиждат да няма давност за тероризъм, за укриване и преправяне на документи на ДС, както и за укриване на информация за състоянието на околната среда.

"Не трябва да има давност и за престъпления, свързани с производство на наркотици и за склоняване към употреба на наркотици", каза още Андреев.

Сред предложенията е и падане на давността за престъпления, мотивирани от "радикална религия". Проектът ще въведе и определение на това понятие.

Вносителите искат и падане на давността за осъдените, които са избягали от изтърпяване на присъдата си. Според тях давностният срок трябва да спре да тече и когато дадено лице добие имунитет.

Под промените са се подписали депутати от ГЕРБ и РБ. Сред тях са шефката на външната комисия Джема Грозданова, зам.-шефът на парламента Димитър Главчев, Мартин Димитров, Найден Зеленогорски от РБ и др.

Андреев призова и депутатите от БСП, които според него можели така да станат социалдемократи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 43До сега черно на бяло пари за НПО-та от Русия не съм чул да има или някой да ги е видял.Виж за американските НПО-та има ДОКУМЕНТНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА така че стягай цървулите!!Иде и твоя ред!
35
10
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 8 години
А каква е разликата между БСП трола и руския шпионин? Никаква, което означава че за тежкото престъпление предателство на родината в интерес на чуждата и варварска държава Русия ще трябва най-напред да разтреляме таива предатели като теб.
34
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 40А какво ще правим с троловете финансирани от "Америка за България"??За родоотстъпничество се полага смърт чрез разстрел!!Шпионина който работи за чужда държава е ПРЕСТЪПНИК по законите на всички страни на света и се наказва най-жестоко!
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** ги пържат кой от къде ги докопа.*** народ лесно се ***.А българака е най-простият в Европа.Така че................
32
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За фашистка агитация и пропаганда и носене на фашистки символи се полага съд, а кога ще има съд за комунистическа пропаганда и агитация и носене на червени знамена със сърпове и чукове?По такъв параграф в НК всички *** на БСП които сега безчинстват из форумите ще се окажат в затвора, където ще имат възможност да се научат да си вадят хляба с честен и почтен труд.
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
29, май си чел много американски криминалета...
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самите принципи на наказателното право правят тази промяна напълно безсмислена - при подобни случаи се прилага онази норма, която е по-благоприятна за нарушителя. Ама кой да го знае това второто, важното е да се симулира дейност, а това, че в случая популизмът се прилага от и за юридически неграмотни - няма значение, балъците ще се вържат лесно.
29
5
 
5
 
! Отговори
32 преди 8 години
До 36Прав си че го пропуснах но цитираните са от "късата листа".Има още много но няма да ми стигнат символите дори за една стотна от всички крадци.Все пак трябва да се започне от някъде и смятам че тези тримката са лицето на крадеца облечен в политическа власт.
28
3
 
9
 
! Отговори
До 32 преди 8 години
Пропусна един известен с два прякора: Симеон Крадливий и Крадлив Симо
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю от 32 не си пожелавай това , което може да ти се случи .-
26
9
 
6
 
! Отговори
историк-анализатор преди 8 години
Другари макар и с закъснение идва и вашия ред . Всички убийци на над 250 000 невинни след 9.09.1944 г . в затвора или в лагерите на бай Тошо да разберат как са хранели прасетата с човешки трупове.
25
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами за КРАДЦИТЕ известни с прякорите Мавъра, Тиквата Мафиянски и т.н. давност ще има ли?!Тях КОГА ще ги съдим??А кога ще ги разстрелят на площада?!Колко още да чакаме?
24
9
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
След 1989-та година се извършва икономически геноцид над българския народ. Ще има ли давност за това престъпление? Кой ще се осмели да осъди управляващите в България за този геноцид?
23
5
 
17
 
! Отговори
??? преди 8 години
Когато започнат пак да говорят за престъпленията на БКП преди десетилетия, винаги следва ново ограбване сега. Обикновено повечето хора се хващат на тази въдица и не забелязват какво става под носът им сега.
22
6
 
9
 
! Отговори
??? преди 8 години
25 години след 1989-та година - това са безмислици. Ако са направили нещо престъпно преди 1989-та, тези хора сега са на над 80-90 години. Примерно през 50-та година извършил някакво престъпление и тогава е бил на 25-35 години, сега ще е на 90-100 години. Или друг вариант - през 60-та на 35-40, сега е на 90-95 години.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДедоДедо, късно е. 25 години само такива са във властта.
20
7
 
12
 
! Отговори
??? преди 8 години
Дали ще видим осъден някой демокраД причинил вреди на България за милиони, за да вземе няколко хиляди комисионна? Или другия демокраД приватизрал обществена собственост за милиони срещу един лев?
19
7
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 8 години
Забрана на сътрудниците на комунизма - партийни и комсомолски секретари, агенти на ДС и подобни да заемат каквито и да са държавни служби вкл. и да стават депутати, кметове и членове на общински съвети.
18
5
 
2
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 8 години
Малиии ..ии ..ии ами сега кво праим а . Не се притеснявайте , макар и със закъснение ще вкараме престъпниците от БКП-БСП-ДС в затвора . Както каза червения *** САЩ са с нас , а Русия не е с БСП . Айде чао другари , и умната , че вашия приятел бай Ставри дето чакаше Цветанов му омръзна от чакане и почва с вас .
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 17Сектор Москва?