Да сложим прехода в музея, зове Плевнелиев

Президентът настоя историческата истина да не се замазва
Обновена: 18 май 2015 14:05 | 18 май 2015 13:47, Веселина Йорданова
99
Да сложим прехода в музея, зове Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Преходът ще приключи тогава, когато сложим комунизма по обективен начин в музея и в учебниците, каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на изложбата "Желязната завеса - България 1944-1989" в градинката на "Кристал" в София.

"Истината все още се замазва, все още се правят опити за романтичен поглед върху този период и това не е само в България, това е в много държави", посочи Плевнелиев, цитиран от БТА.

Той изрази притеснение от начина, по който се отнасяме в Югоизточна Европа и на изток към историческото наследство на комунизма.

"Докато в Германия, в Централна Европа отдавна комунизмът е намерил своята обективна оценка от народа, от историците, сложен е в музеите и в учебниците, така както и фашизмът, и народите отдавна са се обединили в тяхната обективна оценка за случилото се, в нашата част на Европа това още не е факт", отбеляза държавният глава.

Росен Плевнелиев отново каза, че няма да спре да апелира и да очаква от българския политически елит най-после да сложим комунизма по един обективен начин в учебниците и в музея.

Държавният глава очаква и подкрепа за идеята на президентската институция, по която се работи заедно със Столична община за музея "Българския 20-ти век", в който да бъде показана истината на следващото поколение за спасението на евреите, за фашизма, комунизма, за националните катастрофи, за прехода. "Имаме ли смелостта да бъдем коректни към децата си и да направим "Българския 20-ти век" като национална кауза, да се обединим около истината, да затворим по честен начин една страници, за да можем по още по-устойчив и коректен да отворим нова", попита Плевнелиев и допълни, че това ще ни обедини и ще ни направи още по-силни.

Между 1947-1952 г. са документирани 152 случая на убити български граждани на българската граница при опита им да избягат от комунистическия режим, а между 1961-1989 г. още 339, посочи Марко Арнд, ръководител на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в София. Той допълни, че истинската цифра вероятно е по-голяма и изследователите трябва да свършат още работа.

Посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман посочи, че изложбата ни напомня да не приемаме ценностите, които имаме днес като нещо, което се разбира от себе си. Свободата е ценно благо, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
27
 
! Отговори
друг преди 8 години
Много е смешен като позира и се прави на мъж.
54
0
 
11
 
! Отговори
т преди 8 години
1989г. БКП има 1200000 членове.Сложи близки и роднини.Стотици хиляди комсомолци.Сложи близки и роднини.БЗНС, профсъюзи, администрация,културни дейци и другари. ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ СА ***, ТЕХНИ ДЕЦА И ВНУЦИ.Президент-комсомолски секретар,Председател на НС-партиен секретар,МП-комунист.Сега демократи и крадци, убийци на България.
53
3
 
22
 
! Отговори
Анили преди 8 години
До Анонимен 50Само за уточнение, че по времето на както се изразихте " Правешкия каскет", хората имаха работа, имаха сигурност, имаха безплатно здравеопазване, имаха качествено образование. Да нямаше свобода на словото ( то и сега няма- Б.Б. цензурира всички, които не го хвалят), да хората нямаха голям избор какво да си купят( но имаха пари)- сега е точно обратното. Така, че всяко време има своите плюсове и минуси. Ние за това имаме разум да преценим кога и как е било по- добре
52
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевналиев и компания са хамелиони.Не зависимо кой режим е на власт те искат да са на власт.Тези хора нямат идеи и морал.За тях властта е цел на всяка цена.***,които не разбират дълбоката същност на икономиката и политиката.Селски тарикати,които пред света са станали за посмешище ,но очевадно това не ги притеснява и най-нагло показват своята "хамелионщина"и искат да направят българския народ "***",че не разбира от тяхната игра.Жалко за честните и достойни българи.Това явно ни е съдба
51
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А пък тебе къде трябва да те слагаме,не знам направо!
50
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сложи...сложи и пиши отдолу България по Тодор Живков беше на 5-то място по БВП сега е на 205-то. :D
49
2
 
18
 
! Отговори
ЩастлиВт преди 8 години
А офшорките къде да ги слагаме?
48
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, безгръбначното се върна от екскурзията си до Корея и с нови ведри сили взе да раздава акъл на българите!Що не разкаже за какво троши народните пари, докато се разхожда до там?Но не, вместо това, веднага се зае да налива отрова в душите на хората.Плевела нали е бил комсомолски секретар?!? Сега го раздава голям борец с тоталитаризма и се прави на луд, сякаш е паднал от Марс.Такива подлеци просто са изключително непочтени и затова отвратителни.И тоя се пише "лидер" на нацията?!?
47
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Движението придобива максимален размах в периода 1950 1952 година. От Гърция предава радио Горянин. В средата на 1951 година то излъчва съобщения, че в Сливенско се формира въстаническа армия. Като резултат, от различни краища на България се стичат хора към Сливенския край. Армия от 13 000 милиционери и войници блокира Сливенския Балкан. Най-голямата Сливенска чета от 106 души, начело с Георги Стоянов-Търпана, наричан Бенковски, е обкръжена от 6000 души армия.
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези условия обуславят и целите на горянството. Горяните са: против диктатурата и терора против политическите репресии против насилственото отнемане на собствеността, в т.ч. и на земята против съветизацията на България за възвръщането на свободата, демокрацията и пазарната икономика отпреди 1934 година
45
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...осъден на 5 години затвор. През август, 1949г. той е удушен в затвора. [3] Един от осъдените на смърт и екзекутирани през 1947 година е Никола Петков лидерът на земеделците. Освен това, властта действа за премахване на всички некомунистически партии. През 1947 година е забранена със закон БЗНС Никола Петков и всичките и лидери са арестувани. Последната опозиционна партия Социалдемократическата (БРСДП(о)) е унищожена през 1948 година
44
3
 
31
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Г-н Плевнелиев, вие сте едно недоразумение, плод на същият този режим, който оплювате! Недейте така, другарю! Но вие сте от най-лошите, след 89-а утайката на номенклатурата елиминира всички читави кадри, които им пречеха да крадат. Вие сте от тези, които останаха. Успяхте да съсипете държава с 9 милиона население, сега в момента сме не повече от 5,5 в България! Браво! Призрака на комунизма ще витае до тогава, докато вие и четири-пет поколения след вас не си заминат, национални предателю!
43
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 5-и октомври 1944г., без съд и присъда, главно чрез централно организиран терор, са избити хиляди хора. Следва стихиен терор без реакция на властта до декември 1944г. От 1946 година започва преследване и на коалиционните партньори в Отечествения фронт земеделци, социалдемократи, членовете на политическия кръг Звено. Екзекутирани са дори политически ръководители и депутати. През 1946г., за статиите "Нашата войска" и "Защо ме изкушавате, лицемери" социалдемократът Кръстьо Пастухов
42
2
 
3
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До до Чекист 33Тъй что за чудаюда?можеш мозговат?====Не тъй (Ты) что за ЧудО-Юдо се пише...МожешЬ мозговатЬРуския ти е на ниво "Не ми гАври все хубавьо"... Хйде с ония *** бандеровче отивайте да си играете двамате. С *** не ми се занимава.
41
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горянското съпротивително движение или Горянството е въоръжена съпротива срещу установения в годините след деветосептемврийския преврат комунистически режим в България, съществувала в България от 1947 до 1956 година. Участниците в това движение са наричани горяни и то е първото съпротивително движение срещу комунистически режим след края на Втората световна война.Новоустановилият се комунистически режим, с помощта на Червената армия, налага терор.
40
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доста от нещата, за които говори президентът, ако се сбъднат, ще заприличаме на една нормална държава. За съжаление само приказки и никаква воля. Но хората са си виновни,проявяват огромно търпение. А и 1 500 000 млади, работоспособни и амбициозни българи са навън. Кой да дърпа напред? ***? Пенсионерите? Или тези дето плачат по комунизма и получават ерекция като видят снимка на Путин? Няма как да стане...
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо въобще му публикувате глупостите на тоя?! Ей сега прочетох в Дарик: "България намалява с 220 души на ден или с 9 души на час", според директора на Демографския институт на БАН акад. Петър Иванов. Най-бързо изчезващата нация в света! С България е свършено - ето ти я историческата истина, г-н Президент!!!!!!!!!!!!!!
38
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнилиПреходът ще приключи, когато се махне паметника на правешкия каскет, и на негово място се издигнат паметници на командирите на горянското движение у нас!
37
1
 
16
 
! Отговори
Защо? преди 8 години
Плевнята хубаво иска да забравим комунизЪма и аз го искам !Ама защо толкова иска да забравим Турското робство и участието на Русия в РУСКО-турската ОСВОБОДИТЕЛНА война?
36
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo na velikia Plevneliev! Edin dostoen bg prezident! Vsi4ki uspeli hora glasuvame za nego za da provejda pro-zapadna politika i da poddyrja velikata Bulgaria pri nai-uspelite dyrjavi toest v Evropa i vinagi sys USA!