Плевнелиев за референдума: Народът трябва да бъде чут!

"Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на хората"
Обновена: 3 юни 2015 20:45 | 3 юни 2015 20:18, Анисия Иванова
96
Плевнелиев за референдума: Народът трябва да бъде чут!
Снимка, архив Булфото

Българското гражданско общество е „зряло“, за да се произнася пряко по важните за страната въпроси. Това заяви в обръщение към нацията президентът Росен Плевнелиев по повод предложението му да се проведе национален референдум по изборните права на българските граждани.

По-рано днес от прессекретариата на държавния глава разпространиха основните мотиви на президента за неговото иницииране и трите въпроса, които да включва той. Плевнелиев предлага и самата дата за провеждане - в деня на местните избори на 25 октомври тази година.

Още по темата

По думите на държавния глава най-новата ни история е доказала, че когато политиците предизвикат нестабилност или сбъркат, именно енергията на гражданското общество излиза на преден план като коректив.

"Българският народ не бива да бъде подценяван. Той трябва да бъде чут. През последните години сме свидетели на опасен процес на делегитимация на институции, на партии и, за съжаление, на политическата система като цяло", допълни президента.

Според Плевнелиев в обществото е загубена вярата, че всеки гражданин е важен, че всеки може с гласа си да промени държавата и че демокрацията предоставя възможност на хората да участва пряко във вземането на решения.

"Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на гражданите от референдума! Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа", категоричен е държавният глава..

Ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот, ще спечелят всички – и партиите, и гражданите и институциите. Вярвам, че при добра регламентация и организация, този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна, смята още той.

"Инициирайки допитване до народа, искрено се надявам да дадем път на референдумите и за в бъдеще. Защото от всеки един от нас зависи да бъде активен, да има мнение и позиция как да подобрим родната демокрация. Задача на политиците е да чуят и изпълнят народната воля без капчица популизъм, а отговорно и с мисъл за държавата", категоричен е Плевнелиев..
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
14
 
! Отговори
мъждрян преди 8 години
Кой референдум е зачетен до сега.Вдичко е заблуда
37
1
 
10
 
! Отговори
ДО 57 преди 8 години
ДА БА И ***... ДЕМОКРАТИ КАКВИ *** СА ТЕЗИ БЕ ***, МНОГО СИ ВИЖДАЛ КОМУНИСТ ТИ ОТРЕПАК, ЦРУ С КОМУНИСТИ НЕ РАБОТИ БЕ *** ! ТЕЗИ СА ПРОСТИ ПРОДАЖНИ АМЕРИКАНСКИ ***
36
2
 
17
 
! Отговори
:))) преди 8 години
Плевнелиев за референдума: Народът трябва да бъде чут!-------------------------------Ама Плевньо колко пъти да ти кажат, напишат, ..., че ти не си желан президент и трябва да подадеш оставка! Колко пъти народът ти го изкрещяваше пред Президентството, в медиите ти го писаха,казваха, подигравахме те, осмивахме те, освиркахме те, с добро, с лошо, ... но ти си и глух и сляп явно!Сега тоз /изглежда/ иска да прави референдум, да харчи държавни средства та "народът да бъдел чут"!
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки, който ме изкара насила, като добиче, да гласувам, ще получи от мен празна бюлетина, с нарисуван върху нея стереокавал с две висящи тонколони!
34
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами като сте се загрижили за това какво мисли народа питайте го и дали иска да остане в НАТО и в ЕС и за куп други неща които някои хора ги решиха от името на народа че и реваха от кеф
33
2
 
21
 
! Отговори
А преди 8 години
оставка кога???
32
2
 
25
 
! Отговори
как вървят? преди 8 години
Роска, как вървят офшорките в Кипър?
31
1
 
18
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ЩЕ БЪДЕ БЕЗПОЩАДЕН И БЕЗМИЛОСТЕН !!!!
30
1
 
20
 
! Отговори
Plevnjo преди 8 години
Какъв президент на България си бе?Кой те избра изобщо?С фалшивикация всеки може!
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чуй ме Роско, ти си национален предател, пфу!
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Черешката на тортата е електроннот гласуване!Щом успеят да го пробутат, ще си се самоизбират без да питат никого. Електронните фалшификации ще са еманация на изборните фалшификации, които сега уж са нетърпими.Сега се налага да купуват гласове, за да ни се натресат на главите после като управници.С електронното гласуване управниците ще си правят каквото си искат и то съвсем безконтролно.
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
г-н оберкелнер, повярвай ми няма да ти хареса това което народа иска да ти каже
26
1
 
23
 
! Отговори
Николов преди 8 години
***
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И що само едон въпрос? Тъй и тъй ще има референдум, всяка парламентарна партия има птаво на три въпроси и да си гласуваме, а? Като толкова държиш да чуеш народа, питай го повече неща! Оттърва ли ти, Гусин Президенте?
24
4
 
20
 
! Отговори
АЗ СЪМ НАРОДЪТ преди 8 години
ДА! Народът трябва да бъде чут!ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО ВЕДНАГА !!!ПРЕМАХВАНЕ НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ !!!
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Роске, ако ти е нужен референдум, за да чуеш хората къде ги е стегнала шапката, не за президент, за портиер в селско кметство не ставаш!
22
2
 
14
 
! Отговори
Що не поискаш преди 8 години
не повече от два мандата за всяка изборна длъжност в България, не последоователни, а общо! И да поискаш по един дълъг списък кои длъжности да станат задължително изборни,а?! И да могат да бъдат отзовавани избраните като се осе.ат! Щото не ти изнася, мижитурка такава! Тръгнал да ме занимава с елементарни процедурни хватки...***! *** дали ще я избирам мажоритарно, задължително и електронно не мие интересно. Виж, дали мога да я отстрелям като вземе да се взема за началник е друго.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Инструмента за повишаването на доверието не е референдума, а истината, честността, почтенността на политиците към гражданите. Помислете и работете за благоденствието на хората, пък референдума все ще му намерим мястото!Между другото: ЗА зазължително гласуване, но с образователен ценз и платени задължения към държавата.
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Президентката е крайно неприятно явление. Предизвиква колики.
19
2
 
19
 
! Отговори
шоп преди 8 години
Льольо!