Близнашки: Референдум може и по сегашния закон!

Зададените въпроси имат елемент на агитация, смята Славея Христова
4 юни 2015 12:58,
7
Близнашки: Референдум може и по сегашния закон!
Снимка: архив, Булфото

Референдумът за промяна на изборните правила може да се проведе и по сегашния закон. Тази позиция защити бившият служебен премиер Георги Близнашки пред България Он Ер. Според преподавателя по конституционно право, в следващите месеци е необходимо да се направи добра разяснителна кампания.

Експертът Славея Христова пък е на мнение, че така зададени въпросите от президента за допитването имат елемент на агитация.Тя смята, че времето за разясняване е малко.

Георги Близнашки смята, че по-важно е какво ще бъдат питани гражданите, а не как да бъде променен Законът за референдумите.

"Този референдум за реформа на избирателната система се ползва с широка обществена подкрепа и не трябва евентуалните промени в закона за пряко участие на гражданите да се превръщат във фиксидея. Мисля, че този референдум може да бъде спечелен и при сегашните правила още повече, че предстоят местни избори, а при тях интересът на гражданите е по-голям, отколкото при националните избори", каза той.

Експертът Славея Христова обаче не смята, че референдумът ще успее при сегашните правила. Тя прогнозира, че по време на предизборната кампания партиите ще агитират предимно за местния вот, а не за допитването. Няма време и за разяснителна кампания.

"Лично моето мнение е, че самата формулировка на въпросите, които предлага президентът, трябва да претърпи лека промяна. Така зададени въпросите - подкрепяте ли задължителното гласуване или подкрепяте ли мажоритарния вот вече носи в себе си елемент на агитация. Аз подкрепям задължителното гласуване, но може да сметна , че точно в този момент в България не е подходящо. Или обратното да не го подкрепям, но да смятам, че то е важно. Трябва да се формулират въпросите малко по-неутрално", настоя тя.

И професор Георги Близнашки, и експертът Славея Христова са категорични, че всичко зависи от политическите сили в парламента. А ако допитването успее, то в Народното събрание ще има ново, качествено представителство на народа.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мараба Лизашки ! Как са задните части на *** ?
4
3
 
4
 
! Отговори
info. преди 8 години
В България дупетати и техните партии не се избират от народа,всичко е един параван.Властта определя коя партия да бъде и коя- НЕ.Давам пример от последните избори!При малко над 40% активност от къде ги изкараха близо 5млн. гласували???Не се заблуждавайте че като гласувате ще промените нещо.В момента за да прикрият тази далаверка искат да приемат задължително гласуване.По никакъв начин не се лъжете да гласувате,за какво и да било,това е 100% измама!
3
3
 
5
 
! Отговори
fuckUSA преди 8 години
Добре дошли в страната на чудесата.Безплатно здравеопазване с най-високи цени в европа.Единствената държава в света с по 3-4 агенти на ЦРУ в правителството минимум.Хора които още търсят комунисти, въпреки че комунизъм никога не е имало никъде.Най-големия мачо в републиката се оказа ощипана мома.ГЕРБЕРАСТИ, РЕФОРМАСТИ, ФЕСОВЕ в един и същи строй,винаги готови за Ромпой (или който и педофил извратен да управлява ЕУ)
2
3
 
5
 
! Отговори
синева преди 8 години
Близнашки, хайде като си взел думата - кажи защо " покри" директива 83, член 62 на ЕС ?!?!?! Публикува я тихомълком в ДВ през юли, но не я въведе. *** някак си не е морално според мен. Ти как мислиш?!
1
3
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Общественият дебат за съдбоносните проблеми на България, но къде е този дебат. Вместо това ни се предлага някакво референдумче.