Контра от ГЕРБ: Референдумът е законен!

БСП тълкува неточно закона, допълват от президентството
Обновена: 4 юни 2015 14:49 | 4 юни 2015 14:47, Екип на Dnes.bg
98
Контра от ГЕРБ: Референдумът е законен!
Снимка: архив Булфото

Референдумът, внесен от президента Росен Плевнелиев, е законен. Това успокои шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Малко по-рано Мая Манолова от името на БСП обвини държавния глава, че е нарушил закона, който забранява да се внася подписка със същите въпроси за допитване преди да е изтекла поне година, след като парламентът веднъж ги е отхвърлил. Парламентът отказа да насрочи референдум по същите въпроси като внесените сега от Плевнелиев на 17 юни миналата година. Според Манолова той трябва да изтегли искането си и да го внесе отново на 18 юни. 

Още по темата

"Твърденията на Мая Манолова са неоснователни и неправилни", обяви Кирилов. Той обясни, че текстовете, на които се позовава соцдепутатката, касаят процедурата по иницииране на референдум с подписка от гражданите, а не от президента. "Подписката е единият от петте способа да се инициира референдум. В другите случаи при инициатива на президента, на депутати – тези срокове не са относими", каза Кирилов. Според него изявленията на Манолова са пореден опит да се заблуди публиката. 

"Мая Манолова се опита да тълкува, сравнявайки президента като инициатор на референдума с гражданите, твърдейки, че президентът следвало да бъде наравно с гражданите. Инициативите са различни по технология", категоричен е шефът на правната комисия. 

Реформаторите дадоха принципна подкрепа за референдума. "РБ се консултирахме с президента за трите въпроса", припомни Найден Зеленогорски. Той обясни, че Реформаторите са против въпроса за мажоритарния елемент, тъй като и сега има такъв. 

"Нека да питаме хората за задължително гласуване. Аз на този етап не бих го подкрепил. Идеята, че има едно единствено лекарство, което да излекува болната ни деморкация, е задължителното гласуване, честно казано не ми се струва достоверно", обясни Зеленогорски.

В общия хор срещу аргументите на Манолова и и в подкрепа на законосъобразността на предложения референдум от Президенството отново излязоха с позиция. В нея се казва, че внесеното предложение в НС е в съответствие със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

"В закона няма срок, който да ограничава президента да внесе отново същото предложение. Текстът, който предвижда едногодишен срок, се отнася само до започване на нова подписка от гражданите с предложение за референдум по същите въпроси. Разширителното и неточно тълкуване на закона показва единствено нежелание да се проведе референдум и да се даде възможност на гражданите да кажат мнението си по поставените въпроси", твърдят от институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 78Естествено, няма да отговориш за бутона. Стандартен ***.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 78О да, на С няма СТЛ :)) затова писах, че трябва да си *** за не използваш предимствата й (в С++) .Вярно че от около 8 години не съм писал на С/С++ но :))) STL сигурен съм НЕ Е deprecated. Standart libraires се използва за съвсем различни неща, приятелю :))Чакам отговор за бутона ЗА гласуване. Всеки аматьор може да опише как работи на ниско ниво.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 15 години съм платил повече данъци, отколкото ти ще платиш през целия си живот..не е вярно, последните 25 години не съм платил и лев данък. Нямам намерение и да плащам, при сегашните шмекери. Работил съм за НРБ , да не говоря за бригади и трудодни за Виетнам,Корея и др. братски народи.Брал съм вагони домати, ягоди, чушки, цвекло за без пари - за народа, ял съм и аз.но някакви дребни мошеници да ме работят? Моля, обидно ми е - за народа ми е обидно.Само от парно съм спестил над 20 000 лв
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 56 По закон, който не може да си плати задължението, задължението се събира със съдия-изпълнител.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гласуването трябва да стане задължително, а който не гласува да бъде глобяван със поне размера на минималната работна заплата. Това е едното и трябва да се съберат за 15 години назад всички дължими здравни осигуровки. И трето: санирането на жилищните блокове, които са построени преди 1990 година да стане задължително, но да се поема плащането от собствениците на имоти, а не от държавата.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИли сменете законите или ако този референдум се приеме вече който е на власт ще си слага негови хора в съда. Те ГЕРБ искат влияние там че все техни хора съдят
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
задължително гласуване и край с дпс
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спора е почти излишен, става въпрос за десетина дни, но по скоро би трябвало да важи и за президента. Защото ако е иначе, значи ако сега предложи, след месец му го отхвърлят и след още месец и половина пак ли ще предлага? Значи за хората не може преди да е минала година, но за Пухала може. Игра на инат.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как ще задължат тези които са в чужбина да гласуват. С призовка, с глоба или силна музика...? Не ви увряха главите, че най малко демографските показатели изискват не разширяване, а забрана за неграмотници и *** да бъдат избирани и избиратели.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
що се ъчите бе.кой ще ви гласува.....
17
2
 
5
 
! Отговори
Китов преди 8 години
Мая Манолова се е родила объркана.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ивайло,Иво,Тони или по-скоро да те наричам ахмедчо! Само задължително гласуване иначе България загива в ръцете на дпс и ромите.
15
2
 
7
 
! Отговори
до15 преди 8 години
Ако всички мислим като теб и спрем да глауваме,тогава управляващите ще бъдат принудени да въведът задължителното гласуване!И пак идваме в тази ситуация! Демокрация, нали това искаме. Иначе цветнокожите ни събратя от дпс ще ни определят бъдещето още много,много години
14
3
 
2
 
! Отговори
Ивайло преди 8 години
Интересно ми е какво ще се случи ДПС пусне нареждане на своите потурковци да не гласуват за референдума. Как всички, които искаме референдум ще компенсираме тези 500-600хил. гласа
13
4
 
3
 
! Отговори
за МОРАЛА, ЕТИКАТА преди 8 години
Човек, като съзнателно същество, би трябвало първо да УВАЖАВА собственото си АЗ. А ако си политик, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да си честен, етичен, ОТГОВОРЕН. Като какъв ще определите човек, заемащ висши ръководни длъжности в една партия като БКП, построила лагерите на смъртта в Белене, сега да пали свещички за умрелите, загинали именно в лагерите на БКП. Има ли морални и етични ценности той?Па бил сега и ПРЕДСЕДАТЕЛ на НС.Този човек е Цецка Цачева.ВИЕ отсъдете.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 14Мнозинството отхвърли искането за основно образование.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз искам референдум. Не съм съгласен гласът ми да бъде "убит" от гласа на неграмотен, възтъмен примитив, срещу две кебебчета. Не искам Бат Сали да ме "управлява" и агента Местан да определя кое е правилно и кое не.
10
5
 
9
 
! Отговори
до12 преди 8 години
Аве, задължителното гласуване не те кара да гласуваш непремено за някой, можеш да пуснеш и празна бюлетина! *** депесарско
9
4
 
11
 
! Отговори
ДОКОГА!???? преди 8 години
Само задължително гласуване, референдум! Иначе няа да стъпя никога повече да гласувам.точка.Искате демокрация! Ами добре гласувайте. Не да ми гласуват купените от дпс и да чакате ред и законност
8
2
 
15
 
! Отговори
браво, ГЕРБ преди 8 години
Аз пък искам референдум, искам политиците да ме питат и да вземат моето мнение предвид.гласоподавател и гражданин на РБ