Контра от ГЕРБ: Референдумът е законен!

БСП тълкува неточно закона, допълват от президентството
Обновена: 4 юни 2015 14:49 | 4 юни 2015 14:47, Екип на Dnes.bg
98
Контра от ГЕРБ: Референдумът е законен!
Снимка: архив Булфото

Референдумът, внесен от президента Росен Плевнелиев, е законен. Това успокои шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Малко по-рано Мая Манолова от името на БСП обвини държавния глава, че е нарушил закона, който забранява да се внася подписка със същите въпроси за допитване преди да е изтекла поне година, след като парламентът веднъж ги е отхвърлил. Парламентът отказа да насрочи референдум по същите въпроси като внесените сега от Плевнелиев на 17 юни миналата година. Според Манолова той трябва да изтегли искането си и да го внесе отново на 18 юни. 

Още по темата

"Твърденията на Мая Манолова са неоснователни и неправилни", обяви Кирилов. Той обясни, че текстовете, на които се позовава соцдепутатката, касаят процедурата по иницииране на референдум с подписка от гражданите, а не от президента. "Подписката е единият от петте способа да се инициира референдум. В другите случаи при инициатива на президента, на депутати – тези срокове не са относими", каза Кирилов. Според него изявленията на Манолова са пореден опит да се заблуди публиката. 

"Мая Манолова се опита да тълкува, сравнявайки президента като инициатор на референдума с гражданите, твърдейки, че президентът следвало да бъде наравно с гражданите. Инициативите са различни по технология", категоричен е шефът на правната комисия. 

Реформаторите дадоха принципна подкрепа за референдума. "РБ се консултирахме с президента за трите въпроса", припомни Найден Зеленогорски. Той обясни, че Реформаторите са против въпроса за мажоритарния елемент, тъй като и сега има такъв. 

"Нека да питаме хората за задължително гласуване. Аз на този етап не бих го подкрепил. Идеята, че има едно единствено лекарство, което да излекува болната ни деморкация, е задължителното гласуване, честно казано не ми се струва достоверно", обясни Зеленогорски.

В общия хор срещу аргументите на Манолова и и в подкрепа на законосъобразността на предложения референдум от Президенството отново излязоха с позиция. В нея се казва, че внесеното предложение в НС е в съответствие със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

"В закона няма срок, който да ограничава президента да внесе отново същото предложение. Текстът, който предвижда едногодишен срок, се отнася само до започване на нова подписка от гражданите с предложение за референдум по същите въпроси. Разширителното и неточно тълкуване на закона показва единствено нежелание да се проведе референдум и да се даде възможност на гражданите да кажат мнението си по поставените въпроси", твърдят от институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
6
 
! Отговори
Саботьори преди 8 години
Още едно доказателство за това , че БСП освен своя глас и гласа на Кремъл не желае да бъде чут никакъв друг глас, най-малко пък гласа на българския народ и че за тази саботажна организация няма законност и морал ! Не е ли показателен факта, че се опитваха и в предишния парламент, и в този парламент с всевъзможни технически хватки да осуетят всеки опит за допитване до народа ?</body></html>
6
2
 
9
 
! Отговори
кк преди 8 години
Е, дами и господа, какъв е този закон, който не баба и дядо от село го четат по различен начин, а НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, хора, които са го писали, обсъждали и гласували ????Не е ли най-добре тези, които четат като дявола евангелието, собствените си закони и ги тълкуват по различен начин, ДА СИ ВЪРВЯТ ???Предлагам този текст да се даде на Конст. Съд за тълкувателно решение, и онези, които са го чели в собствена изгода - дали са от ГЕРБ или БСП, да си ходят от Парламента.Справедливо е, нали!!!
5
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от една страна задължително гласуване , от друга искаме нисък праг за референдумите . Ъ ? или само 1000 умни и красиви да са достатъчниПоредният гаф на герберасткия президент
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е дежурното поведение на ГЕРБ.За пред хората иска това,което искат всички,но само за пред хората.
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горчиво на БОСТАНджиите.Сега вече ясно си пролича, кой с кого е в коалиця, макар и тайна.Жалко, че има толкова заблудени българи, които да гласуват за протурската партия ГЕРБ.
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мдаа, Герб са големи радетели на идеите за повече пряка демокрация и въобще не са милиционери в съдружие с дпс.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама вие какво си въобръзявате, че ще се допусне да се има в предвид какво мисли драното до кожа население на тази територия ли? Друго си е да си правят каквото поискат без оглед на това какво мислят тези дето им плащат масрафа...