Токът за фирмите ще поскъпне... символично

Предложението на регулатора е балансирано, рече Добрев
Обновена: 11 юни 2015 14:06 | 11 юни 2015 10:54,
21
Токът за фирмите ще поскъпне... символично

Електроенергията за бизнеса ще поскъпне символично - в рамките на около 2 на сто, изчисли бившият енергиен министър Делян Добрев по време на конференцията "Индустрия, енергетика и околна среда".

Още по темата
Той посочи, че в понеделник ще бъде приета наредбата, която подпомага големите енергийни потребители. Нормативният акт е предвиден в Закона за енергетиката. Той отговаря на насоките на Европейската комисия за отпускането на държавна помощ, но ще трябва да получи формалното одобрение от Брюксел.

Според текстовете, които Добрев анонсира, бизнесът с годишно потребление над 10 гигаватчаса годишно ще получи отстъпка от 85% от таксата "Задължение към обществото". Прагът е относително нисък, а изчисленията на бившия енергиен министър показват, че индустрията ще плаща такса от 21,64 лева, вместо сегашните 18,93 лева. Предложението на енергийния регулатор е единен размер на таксата от 40,21 лева за мегаватчас.

Според Добрев предложението на Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) за новия ценови период е "изключително балансирано". С него се изчиства тарифният дефицит на Националната електрическа компания (НЕК) и дори остава буфер от 50-100 млн. лева за непредвидени случаи. Ако такива не се появят, тези средства ще бъдат използвани за покриване на старите задължения на компанията.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов поиска по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията. По думите на Борисов увеличение на цената на тока за бизнеса с 20% е много и „няма да е хубав знак и към инвеститорите“.

От индустрията също възразиха срещу готвените цени. Според Кирил Домусчиев решението ще засегне негативно цели отрасли - металургия, стъкларска промишленост, машиностроене. Според него не се търсят и резервите нито в НЕК, нито в БЕХ и препоръча на държавните енергийни компании да излязат на свободния пазар. Работодателите са категорични, че в ЕС цената на тока за бита е два пъти по-висока от тази за индустрията, защото тя дава работни места и плаща данъци.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага цената на тока от новия регулаторен период да се повиши със средно 1,99 на сто.

Граничните случаи, при които предприятия ползват малко под 10 гигаватчаса годишно, обаче притесняват бизнеса. Васил Велев от АИКБ посочи за пример една от компаниите, която е сред лидерите в своя сектор в световен мащаб, но потребява 9,5 гигаватчаса електроенергия годишно. По тази причина и Велев призова наредбата, по силата на която ще има подкрепа за бизнеса, да бъде обсъждана с представителите на бизнеса. Той приветства и коментарите на премиера Бойко Борисов, че е нужна широко обсъждане на цената на електроенергията за новия ценови период.

Велев посочи още, че не са изчерпани всички възможности за изкупуване на "скъпите покупки" на ток. Според него заводските централи са успели да намерят начин да заобиколят закона и да продават на НЕК ток, който не е произведен при високоефективно комбинирано производство.

Дефицитът в НЕК е в размер на 3,7 млрд. лева, посочи от своя страна зам.-министърът на енергетиката Николай Николов. 2,3 млрд. лева са задължения по инвестиционни проекти, а 1,4 млрд. лева е тарифният дефицит на компанията. С новото решение именно този дефицит ще бъде свит до 30 юни 2016 година.

Николов посочи още и някои и от приоритетите на енергийното министерство. Част от тях са газовите връзки със съседните страни. От думите на Николов обаче стана ясно, че отново се отлага подписването на окончателното инвестиционно споразумение с Гърция за новата газова връзка.

То трябваше да бъде подписано на 29 май, но по "технически причини" срокът беше удължен до 12 юни. Енергийният министър Теменужка Петкова обясни пред журналисти, че промяната е формална и е нужно само съгласуване на програмите с нейния гръцки колега. Днес Николов посочи, че срокът за подписването е променен и вероятно това ще стане през юли.

Ускорява се работата по връзката със Сърбия, избран е и изпълнителят на допълнителните работи по връзката с Румъния, отчете още Николов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На този мамин син когато и да му отпериш два шамара все ще е късно.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма никаква причина тока да поскъпва, даже обратното, но винаги се намират агресивни егоисти, които никога не им е достатъчно, въпреки че имат повече от необходимото им за да живеят добре, и какъвто е случаят източват колкото може повече от обикновените бг хора, които буквално имат в пъти по-малко, и които знаят какво става, но нямат нищо против да си мълчат, по-комфортно е. Какво ако всички решим да не си плащаме данъците, да не работим, ама всички сте моралисти, докато те ви мачкат и лъжат.
13
0
 
2
 
! Отговори
жоро с. преди 8 години
до 17. приятелю, не е така, 15 ст. / квтч, а детройт е 14. и не става въпрос за индивидуални заплати, а за общото брутно ценово предимство на гражданите. стига с тия най-ниски цени, не е така, а и трудът също като себестойност е ниско оценен и не е основателно да се претендира за разходи като във високо индустриализирана страна.
12
0
 
3
 
! Отговори
намръщен преди 8 години
Който се е хванал с Гърция все се е осрал. ЧЕСТЕН ГРЪК, БЕДЕН ЕВРЕИН И МЪЛЧАЛИВ АРМЕНЕЦ НЯМА
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои хора консумират алчност до повръщане.
10
0
 
3
 
! Отговори
жоро с. преди 8 години
смотльо, какво отлагане, за какво ще се отлага. в пазари условия някакви иностранни дружества ви правят на още по-***, отколкото сте т.нар управляващи, и почват да се гънат. на аборигенски доходи по-скъпа електроенергия от ню йорк. и щели да мислят. я да покажат договорите с мариците, преподписани вече, я да дадат информация за енергийните участия на миндилите в парламента. смешници и мешки с фекалии. какво ще вдигат, нали мутрата трябва да пише оставка след това.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На американския възпитаник дреме му за икономиката на България. Важно началниците от САЩ да са доволни.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Символично", защото не е от джоба на Делянчо. На чужд гръб и сто тояги малко. Малък и среден бизнес ще "отнесе". Защо ли??! Икономиката ***!
7
0
 
3
 
! Отговори
мдамм преди 8 години
Добре. За големите фирми ще има облекчения. А за фирмите които не потребяват това количество? Какво се случва с тях? Те направо са си на фалита. Ако ще правите нещо го правете в целият сектор, а не както винаги едните да са привилегировани а другите да умират.
6
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 8 години
Уж има свръхпроизводство на електричество, пък цената все нагоре върви, *** го разбери ? Тия съвсем на хаймани ни направиха.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И цените на стоките ще скочат "символично".
4
0
 
13
 
! Отговори
Kolqak преди 8 години
Чудя се това теле с колко левчета са го "балансирали" за да говори пълни глупости?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТози сополанко за чий се бърка в работата на регулатора и играе ролята на шаман?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toka sa vs.balgari schte piskapne toja lajez na snimkata otgerb laje sled isborite vsi4ko schte piskapne ne varvaite na lajite na gerb i dr partiili Kalfin nischto ne napravi sa pensii i saplati Palen lajez Masen partiizi jivkovist
1
2
 
9
 
! Отговори
Христо Ботев преди 8 години
Кажи ми, кажи, бедний народе,кой те в таз рабска люлка люлее?Тоз ли, що спасителят прободена кръстът нявга зверски в ребрата,или тоз, що толкоз годин ти пее:"Търпи, и ще си спасиш душата?!" Той ли, ил някой негов наместник,син на Лойола и брат на Юда,предател верен и жив предвестникна нови тегла за сиромаси,нов кърджалия в нова полуда,кой продал брата, убил баща си?!