Задължителният вот е като задължителния секс – омразен

Анализ на Николай Близнаков от Института за модерна политика
12 юни 2015 17:28, Анисия Иванова
88
Задължителният вот е като задължителния секс – омразен
Снимка: архив Булфото

Задължителното гласуване е погрешна идея, която нито прави изборите по-честни и справедливи, нито ще намали "етническия вот", смята социологът Николай Близнаков от Института за модерна политика.

"Ако едно право стане задължение – то става отвратително – като задължителните манифестации или задължителния секс", пише той в анализ, изпратен до редакцията на Dnes.bg. 

Темата за задължителното гласуване отново е на дневен ред, след като президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще инициира референдум заедно с местния вот за промяна в изборните правила. Преди дни държавният глава внесе предложението си в парламента. Той настоява допитването да е по въпросите за задължително гласуване, мажоритарни избори и електронен вот.

"Задължителното гласуване е погрешна идея, която нито прави изборите по-честни и справедливи, нито дори удря ДПС и неговия "етнически вот", смята Близнаков.

В подкрепа на тезата си той дава данни за избирателната активност от изборите от 2009, 2011, 2013, 2014 и сравнява големите български крепости – София, Пловдив, Варна, Бургас – с основно турските райони на Кърджали, Търговище, Разград. Усреднено за трите последни избора съотношението на избирателната активност е 56% : 46% в  полза на условно "българските" райони. Заради това точно ДПС може да спечели от задължителния вот, убеден е социологът.

Според него има три категории хора, които не гласуват.

Едните го правят от принципни съображения – не харесват никого от кандидатите и не искат да носят отговорност за един предизвестено лош избор. "За тях задължителното гласуване ще е като изнасилване – и реакцията им е ясна – задраскани бюлетини, надписани с ядни послания, бели бюлетини и прочие протестен вот", пише той. Тези невалидни бюлетини вдигат процента на гласувалите, но по никакъв начин не участват в разпределението на местата, тоест няма никакъв ефект да правиме подобен протестен вот, убеден е социологът.

Подобно е положението и с втората категория негласуващи – хора, които по работа или друга причина са извън местоживеенето си и не могат да стигнат до урните.

Третата група са онези "напълно дезинтересирали се от политическия (и обществен) живот хора", които не знаят даже кой е царят. Част от тях са нискокултурни и не са само от малцинствата. Тази група не прави разлика между президент и министър, да не говорим за Европейския съвет и Европейския съюз, посочва Близнаков.

"Тези хора са идеални за подкупване, нещо повече, те сами жадно ще търсят някой да осмисли напълно безсмисленото, според тях, разкарване до урните – и ще увеличат със сигурност броя на подкупените гласове", допълва социологът.

В този смисъл държавата ще свърши половината работа на купувачите на гласове.

"Ако досега купувачът трябва да накара избирателя: първо, да се вдигне и да отиде до секцията да гласува и, второ, да гласува с определена бюлетина, то при новата ситуация първата част от работата ще е свършила държавата. Под заплаха тя ще накара тези безразлични към политиката хора да се вдигнат до секциите. За купувачите остава да подпомогнат втората част – как именно да се гласува", анализира Близнаков.

Още повече, че е безумно да се опитваш да глобиш напр. 1 000 000 души от 6-те милиона, имащи право на глас. Да не говорим за онези близо 2 милиона, които са временно или постоянно в чужбина. Усилията и разходите ще са огромни. Нервите, съпротивата и саботажите – повсеместни. Представяте ли си какво ще ви струва да накарате строителния работник от София или пък продавачката от морския курорт да се върне в родното си село, за да гласува? Цялата ни съдебна и административна система ще запуши от напрежение и ще блокира, категоричен е социологът. Най-важното обаче остава предателството към принципите, смята социологът.

Заради дребничка, конюнктурна цел, за да си осигурим 2-3% отгоре, за да ударим някоя несимпатична ни партийка, да си направим едно ефимерно пиарче, ние сме готови да се откажем от принципите си, пише той в анализа си.

"Задължително гласуване, задължителни манифестации, задължителна любов, задължителна вяра – знаем накъде вози този път. С тежък грях ще натоварят душите си онези, които биха се опитали да ги въведат", убеден е той. 

Затова предлаганото средство (задължителното гласуване) е абсолютно негодно и е морално неприемливо. Подкрепяте задължителното гласуване? Тъпанар - или тоталитарен мракобес – изберете сами…, призовава в край на анализа си Близнаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Веселине,е щом си стигнал до там , все пак може и да си направиш и ........Я.
50
4
 
7
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
По добре задължителен секс от колкото без такъв
49
2
 
6
 
! Отговори
a преди 8 години
Ако европейските лидери наистина смятат, че Боко отговаря на всичките критерии за европейски ценности, дали тогава доверието към тях няма да спадне ? Дали няма да спадне доверието към ЕС въобще ?Ако според тях Боко на всяка цена трябва да представлява държавата ни, какъв е тогава смисълът от съществуването на самия ЕС ? Толкова ли в БГ няма достойни хора с висок морал, интелект и чисто минало, които да бъдат приети от европейските лидери като част от голямото европейско семейство ?
48
1
 
10
 
! Отговори
a преди 8 години
Това е действителността , от която Боко дори и не се срамува !Забелязвате ли ,че дори и някои от европейските лидери прихванаха от неадекватното поведение на Боко и започнаха да се държат като него на срещи на най - високо европейско ниво ?Но какъв по - точно е истинският проблем ?Защо европейските лидери , като А. Меркел, Д. Камерън, Юнкер и Ж. Дол , например, приемат Боко като част от голямото европейско семейство ? Защо не се дистанцират от него ? Наистина ли той е човек с морал, интелект и достойно поведение, че е част от европейското семейство ?
47
1
 
13
 
! Отговори
a преди 8 години
Всички многократно сме ставали свидетели на неадекватното поведение на Боко / няма да падам на неговото ниво ! / - определи пенсионерите като ' лош мат'риал ' , посъветва българските студенти в САЩ да станат овчари , каза, че пенсионерите му изяждали бюджета, хвалеше се, че бил доил овце и копал картофи и т. н.За съжаление , повече от 700000 български пенсионери мизерстват с месечна пенсия от 154 лв. За сравнение - издръжката на едно куче е 300 лв месечно, а на един затворник - 1300 лв месечно. Това е действителността , от която Бок
46
1
 
7
 
! Отговори
' преди 8 години
Никой няма право на сила да кара хората да гласуват эа който и да е ,това е гавра с хората насилие,спрете се надали е важно дали гласуваме или не,ако е така няма кой да ви иэбере в парламента
45
2
 
3
 
! Отговори
ген.Луков преди 8 години
До 7-ми.... И ти си един от тях.Усещам те.Предателю....
44
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Умнико 40,я моля те, отвори ме за разликата от гласуването по Тошовото време и СЕГАШНОТО.Та сега като какви ви изкарват да гласувате ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.....
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
e що бе те нашите бг политици от /всички партии /ни секс-ят редовно ,така че -сега и задължително
42
3
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Путин, спаси ни!
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДПС си свършиха задачата...южните Родопи до 2-3 години са турски!
40
1
 
19
 
! Отговори
какъв смисъл? преди 8 години
Какъв смисъл има да обсъждаме как да гласуваме, след като няма за кого да гласуваме?
39
1
 
7
 
! Отговори
демократор преди 8 години
Демокрация е, когато тиквените политици ни налагат волята на американските концерни и на Нато. За награда, ние имаме правото да гласуваме за тях и да им плащаме огромните заплати.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябва да има отметка в бюлетината "нито един"и тогава като не искаш да гласуваш за мошеници гласа ти пак ще се зачете и бюлетината ще е действителна
37
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задължителното гласуване е "омразно" само на ДПС.
36
3
 
7
 
! Отговори
без мутри преди 8 години
Българите тайно завиждат на жителите на ДНР и на ЛНР, защото те имаха възможност да гласуват свободно, без мутри и без купуване на гласове. Не е тайна, че изборите в т.н. Западен свят са манипулирани и нечестни. В Сащ Уолстрийт решава кого да назначи за президент. В България пожарникарят назначи плевела за президент.
35
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Умници.Не се ли чувствате засегнати. Един глас струва около 50 лв. , а вие им излизате безплатно.Мислите , че гласувате за леви или десни?Кога , че ви дойде акълът , че всички гласувате за.... КОМУ НИСТИ......
34
4
 
3
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Турчин нямало да му реди живота абе ....ПАПАГАЛ живот и здраве да имаш ако ти позволи москов ще видиш кой ще оправи държаватм ни която ваште грешни избори затриват
33
3
 
6
 
! Отговори
Панталеев преди 8 години
Не им изнася задължителният ВОТ на тези който си цакат за гласове
32
1
 
12
 
! Отговори
младен преди 8 години
И сега се сетих нещо полезно(поне така си мисля).Бюлетините да са празен лист, разбира се със сответните защити, и на него на БЪЛГАРСКИ избирателят да изписва за кого гласува. Примерно:"Подавам гласа си за партия XXXX" или "....за еди кой си"Неграмотно написаните бюлетини да се считат за невалидни. Е тогава да ги видим купувачите на *** воте