Задължителният вот е като задължителния секс – омразен

Анализ на Николай Близнаков от Института за модерна политика
12 юни 2015 17:28, Анисия Иванова
88
Задължителният вот е като задължителния секс – омразен
Снимка: архив Булфото

Задължителното гласуване е погрешна идея, която нито прави изборите по-честни и справедливи, нито ще намали "етническия вот", смята социологът Николай Близнаков от Института за модерна политика.

"Ако едно право стане задължение – то става отвратително – като задължителните манифестации или задължителния секс", пише той в анализ, изпратен до редакцията на Dnes.bg. 

Темата за задължителното гласуване отново е на дневен ред, след като президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще инициира референдум заедно с местния вот за промяна в изборните правила. Преди дни държавният глава внесе предложението си в парламента. Той настоява допитването да е по въпросите за задължително гласуване, мажоритарни избори и електронен вот.

"Задължителното гласуване е погрешна идея, която нито прави изборите по-честни и справедливи, нито дори удря ДПС и неговия "етнически вот", смята Близнаков.

В подкрепа на тезата си той дава данни за избирателната активност от изборите от 2009, 2011, 2013, 2014 и сравнява големите български крепости – София, Пловдив, Варна, Бургас – с основно турските райони на Кърджали, Търговище, Разград. Усреднено за трите последни избора съотношението на избирателната активност е 56% : 46% в  полза на условно "българските" райони. Заради това точно ДПС може да спечели от задължителния вот, убеден е социологът.

Според него има три категории хора, които не гласуват.

Едните го правят от принципни съображения – не харесват никого от кандидатите и не искат да носят отговорност за един предизвестено лош избор. "За тях задължителното гласуване ще е като изнасилване – и реакцията им е ясна – задраскани бюлетини, надписани с ядни послания, бели бюлетини и прочие протестен вот", пише той. Тези невалидни бюлетини вдигат процента на гласувалите, но по никакъв начин не участват в разпределението на местата, тоест няма никакъв ефект да правиме подобен протестен вот, убеден е социологът.

Подобно е положението и с втората категория негласуващи – хора, които по работа или друга причина са извън местоживеенето си и не могат да стигнат до урните.

Третата група са онези "напълно дезинтересирали се от политическия (и обществен) живот хора", които не знаят даже кой е царят. Част от тях са нискокултурни и не са само от малцинствата. Тази група не прави разлика между президент и министър, да не говорим за Европейския съвет и Европейския съюз, посочва Близнаков.

"Тези хора са идеални за подкупване, нещо повече, те сами жадно ще търсят някой да осмисли напълно безсмисленото, според тях, разкарване до урните – и ще увеличат със сигурност броя на подкупените гласове", допълва социологът.

В този смисъл държавата ще свърши половината работа на купувачите на гласове.

"Ако досега купувачът трябва да накара избирателя: първо, да се вдигне и да отиде до секцията да гласува и, второ, да гласува с определена бюлетина, то при новата ситуация първата част от работата ще е свършила държавата. Под заплаха тя ще накара тези безразлични към политиката хора да се вдигнат до секциите. За купувачите остава да подпомогнат втората част – как именно да се гласува", анализира Близнаков.

Още повече, че е безумно да се опитваш да глобиш напр. 1 000 000 души от 6-те милиона, имащи право на глас. Да не говорим за онези близо 2 милиона, които са временно или постоянно в чужбина. Усилията и разходите ще са огромни. Нервите, съпротивата и саботажите – повсеместни. Представяте ли си какво ще ви струва да накарате строителния работник от София или пък продавачката от морския курорт да се върне в родното си село, за да гласува? Цялата ни съдебна и административна система ще запуши от напрежение и ще блокира, категоричен е социологът. Най-важното обаче остава предателството към принципите, смята социологът.

Заради дребничка, конюнктурна цел, за да си осигурим 2-3% отгоре, за да ударим някоя несимпатична ни партийка, да си направим едно ефимерно пиарче, ние сме готови да се откажем от принципите си, пише той в анализа си.

"Задължително гласуване, задължителни манифестации, задължителна любов, задължителна вяра – знаем накъде вози този път. С тежък грях ще натоварят душите си онези, които биха се опитали да ги въведат", убеден е той. 

Затова предлаганото средство (задължителното гласуване) е абсолютно негодно и е морално неприемливо. Подкрепяте задължителното гласуване? Тъпанар - или тоталитарен мракобес – изберете сами…, призовава в край на анализа си Близнаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
7
 
! Отговори
неправилно правилно преди 8 години
Правилно! Животът в България е като насилствен секс! На сила и насила, и двете са правилни!
30
1
 
8
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 8 години
Хаха слагат ми минуси! Ае да видим дали няма да ви писне още на третия път като трябва да гласувате по задължение! Особено като ви вдигнат тока още 30 - 50 %! Ша ви дойде акъла, ама късно.
29
0
 
9
 
! Отговори
до 23 преди 8 години
Ти ако си мислиш, че само от субсидиите са им парите....Това ли и е довода за негласуване, 11 лева?!Познавам един депутат в две поредни народни събрания, само джиповете на двамата му сина струват 500 хиляди лева - Mercedes G63 AMG и Porsche Cayenne! Да не говорим за къщите им, които са за по няколко милиона всяка!И това е депутат от дълбоката провинция!Какво остава за хора като Местан, Борисов и т.н. - милиардери!
28
0
 
15
 
! Отговори
чумата и холерата преди 8 години
Ще те карат задължително да избираш, между чумата и холерата!
27
1
 
4
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 8 години
Насила се пише слято! Една дума е. Научете да пишете грамотно, срамота.
26
8
 
13
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 8 години
Твърдо НЕ на задължителното гласуване! Тука да не е ИДИЛ алоууу. Ще ни задължават сами са си избираме палачите! Тока поскъпва нон стоп. Както каза депутат от Атака , даже в Нова Калединия взимат по високи заплати.
25
6
 
9
 
! Отговори
младен преди 8 години
"Задължителното гласуване е погрешна идея, която нито прави изборите по-честни и справедливи, нито дори удря ДПС и неговия "етнически вот", смята Близнаков."Близнаков, миризлив продажник такъв
24
3
 
10
 
! Отговори
Балканджи преди 8 години
Прав е човекът! Със насилствено гласуване няма да се промени фактът, че липсват качествени хора за избиране, нито пък ще изчезне ефектът оти пролетарските гласове. По-смислено предложение е електронното гласуване и мажоритарният вот, от които има някаква полза, а не да задължиш кварталните пияници и хайлъзи да си дадат мнението за нещо, от което грам понятие нямат.
23
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Умници...Та вие май забравяте , че в България гласуват около 50 % от населението.Аз твърдо ще гласувам -ПРОТИВ.Нещо да се е променило през последните 26 год.????
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задължителното гласуване е обирджийство за народа! Повече гласували - повече субсидии за партиите! Един глас - 11 кинта за думбазите!Тичайте да им гласувате, а те да не ходят на работа, да си возят *** в Мерцедесите и да маат кифтета без пари по почивните си станции.А, и здравна реформа в Правителствена болница!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще дам 30 лева за Плевен и с чиста съвест ще гласувам! Не искам да виждам хора като Кунева, Местан, Борисов и Миков в Парламента!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя да не ми дава акъл как да гласувамМоже да живея в София, но ще гласувам тук по настоящ адрес!
19
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте публикували *** речи от подкупни *** без грам акъл и самоуважение. *** готови да продадат собствената си майка на .... ДПЦ и сие. Хвана ги страх и започнаха с глупостите. Безсмислено било ... Николай Близнаков, ТИ СИ БЕЗСМИСЛЕН!!! Явно само секс ти е в главата ... Може би отдавна не си го виждал .. Не знам ...По-гадно е някакви *** и ТУРЦИ да ми опрелят живота.
18
5
 
10
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Нали като не гласуваш, все едно подкрепяш статуквото - ДПС, ГЕРБ и БСП!Ако гласуваш за друга партия, вече е друго!Едно и също ли е според теб, гражданино?
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом *** като Борисов, Местан и Каролев призовават да не се гласува, значи българите трябва да гласуват!
16
3
 
20
 
! Отговори
2+2 преди 8 години
Ако предложителите на закона ги пусна на пазар с гнили зеленчуци и ги задължа да си купят ще го направят ли ? Не. Същото прави и избирателят. Не харесва предложените му кандидати и не желае да плаща за тях. Затова справедливото решение е броя на народните представители да бъде пропорционален на избирателната активност -50% активност =половин Народно събрание или 120 души весто 240. Това тябва да стане.
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами не гласувайте беПлащайте и издържайте ромите, като толкова ви е акъла!
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ша *** хванат за таш...да гласувам
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Партиите на статуквото ГЕРБ БСП ДПС не искат и да чуят за образователен ценз! Защото има опасност стадото което го стрижат да им избяга!
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целият този дебат е абсолютно ***. Това което трябва да се направи е обарователен ценз. Завършено средно образование и платени данъци и осигуровки в България. Всичко останало са пълни таратанци.