Идеята 100% мажоритарни депутати разцепи НС

БСП скочи: Не ДПС, а президентът Плевнелиев провокира
40
Идеята 100% мажоритарни депутати разцепи НС
Снимка: БТА, архив

Идеята на ДПС да предложи редакция на въпроса в изборния референдум с искане за 100% мажоритарни депутати раздели партиите в парламента.

ГЕРБ обявиха, че застават зад сегашната формулировка на президента за мажоритарен избор на част от депутатите. Против искането на ДПС се обявиха и от АБВ, а Реформаторите декларираха, че също са за 100% мажоритарни депутати, но избрани чрез преференции.

Мая Манолова от БСП обаче подкрепи идеята на Местан и я нарече абсолютно коректна.

Още по темата

"Начинът, по който Плевнелиев е задал въпроса, създава двусмислица и хората ще останат излъгани", каза тя. Соцдепутатката обясни, че дори и референдумът да успее, по този въпрос ще са гласували както тези, които искат половината депутати да се избират мажоритарно, така и тези, които искат изцяло мажоритарен вот, и тези, които искат 80 да са избрани мажоритарно, и онези, които искат да се върне старата система с 31 мажоритарни народни представители. Според Манолова каквото и да реши парламентът, хората ще бъдат излъгани. "Така че това е по-честният въпрос, защото предполага, че това, което хората ще поискат, ще се случи ясно и точно, ако референдумът успее", каза Манолова.

Тя обясни, че не ДПС провокират с предложението си, а президентът е провокирал с въпрос, на който няма ясен отговор. "А при ДПС нещата ще бъдат сложени на масата - изцяло мажоритарен вот, 240 депутати, заповядайте - ГЕРБ плюс ДПС", каза Манолова.

Шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов беше категоричен, че партията му застава зад въпросите на президента. "Те съдържат в себе си много възможности. Това, за което говори г-н Местан е една от тези възможности", каза Кирилов. Според него обаче предложението на ДПС е крайно и предполага цялостна смяна на изборния модел. ГЕРБ пък били за смесения модел, в който има и мажоритарен, и пропорционален избор.

Освен това според управляващите въпросът на ДПС е преждевременен, защото не е ясен резултатът от референдума. "Ако суверенът ни даде възможност да коментираме по този въпрос, да, тогава би могло да се обсъждат всякакви варианти", каза Кирилов.

Румен Петков от АБВ обяви предложението на ДПС като неприемливо. От партията на Георги Първанов настояват половината от депутатите да бъдат избирани мажоритарно.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
5
 
! Отговори
социолог преди 4 години
Както и да се избираме винаги ще сме недоволни , защото това ни е в природата . Всеки българин реве , че е беден , а всеки има лека кола и апартамент и къща в някое село . Ако ще и с дедектор на лъжата да избираме депутатите накрая ще кажем, че дедектора е манипулиран . Бъдете сигурни в това. Сега мразим ГЕРБ , БСП , ДПС , Атака , РФ и всички партии и казваме да си ходят. Да ама управлението или се избира на избори или с военен преврат .
10
5
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
В кой 15-20 хил град колкото е един район хората ще изберат мутра, или чалгаджия или Сидеров. Мажоритарния избор е избора на разума на мнозинството - не намират предстватилство изчанчените идеи. Сидеров например няма да е депутат при мажоритарен избор.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мажоритарно звучи много модерно, обаче на практика вече се оказа катастрофа. Мажоритарни са и доктор генерал Бойко Борисов и учителката Фандъкова, но Борисов беше изгонен с камъни през 2013 г., а Фандъкова не иска да се справи с корупцията в софийска община и събарянето на незаконните строежи.
8
0
 
8
 
! Отговори
Край преди 4 години
Мажоритарни избори не искат вождовете на партии защото изчезва властта им да ви назначават депутати с "листи" за които вие да гласувате Но даа не избирате. Партии в България реално няма - това са мафиотски групировки с тумби от клинтелисти след тях.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да има краен мандати за депутати ...

не може едни и същи НАГЛИ, КРАДЛИВИ, ПРОСТИ, ОТВРАТИТЕЛНИ физиономии да са в парламента от 20 години.

Това отвращава хората и ги демотивира да гласуват.
6
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 4 години
При 100 % мажоритарни избори в два тура от 1 район влиза само кандидат събрал поне 50% плюс 1 от гласувалите. Това значи че в този район този човек се ползва с доверието на болшинството. При такива избори са невъзможни Гошо тъпото, Лъчо Мозъка, Баракова, Бареков, Сидеров, Владо Кузов и пр. паплач които сега се назначават за депутати. Такива избори ще променят България и за сега са ви забранени.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изисквания за мажоритарни кндидати, трябва да включат задължително висше образование-магистратура и поне десет години стаж по специалността. Здрави психически и с добра говорна култура.
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При мажоритарно парламента ще се напълни с мутри, чалга звезди, бармани, стриптизьорки, азиски, герп калинки и спортисти които няма да приемат качествени закони и ще си гласуват само високи заплати.
3
1
 
8
 
! Отговори
ДС преди 4 години
Хитра лисица е. Играе ва ***. Всичко или нищо. Така ще сретне останалите хрантуткоци (депотатите) и никога няма да стане.
2
0
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Ние в Кривунделово сме за...пълна анархия.То до сега си беше същото,но ние сме за още по...пълна.
1
1
 
7
 
! Отговори
Шеф на НС преди 4 години
Който цепи НС, НС ще му го нацепи!