Окончателно пада банковата тайна за КТБ

Вече ще се проверяват всички, заемащи висши длъжности
5
Окончателно пада банковата тайна за КТБ
Снимка: БТА

Без дебат депутатите приеха окончателно промените в Закона за кредитните институции, с които отпада банковата тайна за Корпоративна търговска банка (КТБ).

Вносител на измененията е временната комисия, която трябваше да провери всички данни и обстоятелства около фалита на банката.

В закона вече е записано, че ще се проверяват "икономическите зависимости" на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

С тази задача депутатите ще натоварят Сметната палата, която ще има един месец да извади тези данни от декларациите, които политици и висши държавни служители предоставят по Закона за публичност на имуществото.

Сметната палата ще трябва да предостави списък на юридическите лица, с които политици и публични длъжности имат икономическа свързаност.

6 месеца, след като в търговския регистър се запише, че КТБ е изпаднала в несъстоятелност, синдикът ще обяви информацията.

Редактиран между първо и второ четене беше и текстът, свързан с отпускането на кредити на т.нар. "кухи фирми" или "пощенски кутии", които от своя страна отпускат нови кредити на трети лица и т.н., като по този начин банката се източва.

Депутатите решиха текстът да гласи, че ще се оповестява информация за кредитни сделки, по които "имущество на банката е предоставено от кредитополучател на други лица", като в този случай ще се разкриват последователно всички лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vse li si pomaka Vejdi Ot bkp a Sega ot gerb 2.5 miliona ot bk
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошо Седларов , лошо . Вече никой не бръсне мнението на нашите от БКП-БСП . Много лошо. Сега трябва да се чудим как да лъжем пак .
2
4
 
9
 
! Отговори
Отсъдете преди 8 години
Тъй било при бай Тошо инък било. Тъй било сега инак било сега. Спорят, спорят и????А истината е много проста: Другарите от силовите структури по бай Тошово време, сега ни таковат яката. И другарите правоимащи да не забравяме. Но сякаш милиционерите излязоха по-хитри:СИК- ВИСТ *** и прочиеТе са сега БИЗНЕСА . Те казват колко слама да се даде на говедата.А плюнки като тиквята да се плюнчат колкото си искат. Каквото решат ПРАВОИМАЩИТЕ и МИЛИЦИОНЕРИТЕ това ще е!Тодор Живков обаче ги държеше изкъсо. И имаха страха. Сега ??????????????Прочети още на: dnes.bg/stranata/2015/
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Законът ще е успешен, ако поне Иван Лихвата влезе в панделата, все пак той създаде КТБ и направи един Бай *** банкер. Иначе си е някакво писание!