Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия

Никой обаче не смята, че трябва да излезем от ЕС, твърди проучване
10 юли 2015 19:00,
614
Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия
Снимка: архив Reuters

Мнозинството българи не подкрепят идването на американски танкове в България, нито санкциите срещу Русия. Това сочат данните от социологическо проучване, проведено от Института по модерна политика между 26 юни и 4 юли тази година.

71,4% от участвалите в допитването са категорични, че не подкрепят разполагането на тежка въоръжена техника на САЩ или НАТО в страната ни. 20,4 на сто нямат мнение по въпроса и едва 7,2% искат танковете да дойдат.

"Русия не ни заплашва", а оръжието на САЩ ще ни "превърне в мишена за руските ядрени ракети", са част от мотивите на противниците на американската военна техника у нас. Други смятат пък, че танковете на САЩ ще предизвикат ислямски тероризъм в България.

Още по темата

Отрицателното отношение към разполагането на тежки въоръжения на НАТО и САЩ доминира във всички възрастови групи, сочи изследването. Неодобрението се забелязва при 66% от най-младите и при 74% от най-възрастните анкетирани.

Най-големи противници на американските танкове има сред привържениците на БСП, следвани от тези на АБВ, Патриотите, Атака и ДПС.

64,5 на сто от анкетираните пък се обявяват срещу санкциите срещу Русия. 20,5 на сто са тези, които нямат мнение по въпроса, а 15% ги подкрепят, показват още резултатите от проучването на ИМП.

Несъгласието е характерно за всички възрастови групи и е над 50 на сто. При хората до 30 години то е 56%, а при тези над 61% стига до 73 на сто.

И тук най-силно отрицателно отношение към санкциите се наблюдава сред избирателите на БСП, следвани от тези на Атака, АБВ и Патриотичния фронт (между 75% и 85%).

Най-силна подкрепа за санкциите декларират анкетираните привърженици на Реформаторския блок (37%).

Проучването регистрира промяна и във външнополитическите нагласи на българите, съобщават от ИМП. Забелязва се известно нарастване на подкрепата за обръщане на политиката ни към Русия и Евразийския съюз. На това мнение са 31 на сто от анкетираните. В същото време намаляват тези, които декларират твърда подкрепа да ЕС – те вече са 53,3 на сто.

Според социолозите тези данни вероятно се дължат на факта, че проучването е направено по време на дебатите за разполагането на американските танкове у нас и на референдума в Гърция. От Института са категорични, че подобни нагласи не са свързани с желание за излизане от Европейския съюз.

Сред привържениците на основните партии най-висока е подкрепата за ориентация към ЕС сред избирателите на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС и АБВ, докато сред привържениците на БСП, Атака и Патриотичен фронт доминират нагласите към Русия и Евразийски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


614
Още по темата: САЩРусиятанксанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
328
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък искам американски танкове, като нямаме наши. А и кой смее да гръмне американски танк?
327
7
 
8
 
! Отговори
До Стоилов преди 8 години
Имам приятели музиканти, на държавна работа. Спукват ги да свирят руска музика, а заплащането не е от държавата, а от "някакви" частни лица. В същото време никак не е евтино да наемеш цяла филхармония да свири редовно при ВХОД СВОБОДЕН. Радостното е, че залите са полупразни - присъстващите са малко на брой червени каскети над 60 г., а млади хора няма
326
3
 
7
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
АКО НЯКОИ ТЪРСИ *** НЕ Е НЕОБХОДИМО ГОЛЯМО УСИЛИЕ ДА ГИ ОТЛРИЕ,ТЕ СА В ТОЗИ САИТ И ЛИЖАТ НЯКОИ НЕЩА НА С.А.Щ. И Е. С . БЪДЕТЕ СИ РОБИ НЕЩАСТНИЦИ,АЗ НЕ ЖЕЛАЯ ДА СЪМ РОБ НА НИКОГО. И ЩЕ ВИ НАПИША *** ЧЕ РУСИЯ НЕ Е ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРИЯ АКО ПРОКЛЕТИТЕ АМЕРИКАНЦИ НЕ РАЗПОЛАГАТ ОРЪЖИЯ НАСОЧЕНИ СРЕЩУ НЕЯ.НИТО ЕДНА СТРАНА НЕ СТАВА КОЛОНИЯ НА С.А.Щ. АКО Я УПРАВЛЯВАТ ДОСТОИНИ И ЧЕСТНИ ХОРА.ПРИ НАС КАК Е ***?
325
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скъпа, но в същото време доста евтина пропаганда. Другари, хората не са толкова елементарни.
324
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отделят се колосални суми с цел да се засили симпатията към Русия и пробуди неприязън към запада/ЕС сред българите. Както каза един анализатор Русия не пести средства когато говорим за пропаганда, а целта е да се покорят умовете и сърцата на колкото се може повече хора. Приоми присъщи на комунистите, характерни за тоталитаризмът, за съжаление и ефективни.
323
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е РАЗГЕЛЕ НАМЕРИ СЕ НЯКОЙ ДА НАПИШЕ ИСТИНАТА...СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ ТРЯБВА ДА СА ЕДИННИ А НЕ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ. А НИЕ СЕ ПОДДАДОХМЕ НА ЧУЖДИ И НЕНУЖНИ НА НАС ИНТЕРЕСИ И ИНТРИГИ
322
12
 
14
 
! Отговори
българина преди 8 години
танковете ще си идат и санкциите ще паднат като си идат *** начело с баш башибозука ***
321
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да е ясно до колко достоверни са тези резултати, трябва да се каже кой е поръчал проучването. Да не се окаже, само че е поръчано от проруските паритии - " И тук най-силно отрицателно отношение към санкциите се наблюдава сред избирателите на БСП, следвани от тези на Атака... "
320
11
 
20
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Аз искам американски танкове и яки санкции за Русия! :)))ПП Вярно ли, че руският патриот Кобзон ревял на *** да уреди да му отменят санкциите, за да може да се оперира в Щатите и да посети децата си в Западна Европа?!?! Хахаха... :)))
319
16
 
5
 
! Отговори
Nox преди 8 години
"kak тогава ГЕРБ има 50 и повече процента в управлението"Правителството е нелегитимно. Избирателната активност е около 35%. От тия 35%, ДЕРП колко реално имат дори не е и от значение. Дори и 100% да са за дерповете, остават ти поне 65% от населението с право на глас, които не се припознават нито с марионетките на САЩ и Новия Световен ред, нито с която и да е друга от партиите в момента... за това и не гласуват.Погледнете червените колко гласоподаватели загубиха, щото и те станаха пешки на NWO
318
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те така я разбират демокрацията като избори по . Съветски деветдесет и девет гласуваха и още преиждат
317
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 413 Жалка и глупава гадинка си.....Махни си розовите очила и виж около теб все по страдащи хора за хляб за лекарства и най често като теб сами си говорят"че сме добре в ЕС "*** си бил и такъв ще си останеш....
316
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми те тия заводи бяха пълни с директори партийни секретари комсомолски и какви ли не та те бяха пълен декор дето толко качество бълваше че като се разпадна империята на злото вече нямаше на кого дори да я подарим а иначе ако сега ги отворят скъпи другари бихте ли работели в тях за по 120 лева щото толко взимаха обикновените хорица
315
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво ни е тая"демокрация",като никога не се зачита волята на народа.А тези 7%,които искат американски танкове са ясни.Това са сороските хрантутници,които първи ще се скрият в горо тирилейски ако стане напечено.
314
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
искам още два танка и русия ще капатулира и ще имаме газ и петрол на аванта
313
11
 
18
 
! Отговори
Атанас преди 8 години
До АнонименМоже да мачкаш,на гейпарада.....има и нормални хора,все още в държавата наречена България !
312
3
 
8
 
! Отговори
Atanas преди 8 години
E kak тогава ГЕРБ има 50 и повече процента в управлението на ......я.....?
311
8
 
39
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
ФАКТ Е ЧЕ С РУСИЯ ИМАХМЕ ВСИЧКО - СПОКОЙСТВИЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКО НИВО НА ОБРАЗОВАНИЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И НАЦИОНАЛНО САМОЧУВСТВИЕ. СЕГА С АМЕРИКАНСКОТО ЛОБИ НА ВЛАСТ ИМА ТОТАЛНО ОПРОСТАЧВАНЕ НА НАЦИЯТА НАГЛА И ТОТАЛЕН ДЕМОГРАФСКИ СРИФ...Е ПРЕЦЕНЕТЕ САМИ !
310
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като Задунайская Република българите в България от 6.5млн станаха 9млн. Каква България ще има ако в нея няма българи?! Днес, след 25 години заедно със САЩ и деморкатичните промени българите са 6 млн, утре ще станат 4 - питай демографите, умиращите пенсионери, емигриращите бългати, нераждащите българи, и плодящите се като зайци малцинства. Това е национална политика под ръководството на САЩ. По-добре Задунайская Република с българи в България от колкото демократична България без българи.
309
4
 
8
 
! Отговори
до 441 преди 8 години
Станишко ти ли си?!