Румен Овчаров: Дупката в НЕК е неспасяема!

Той обвини бизнеса у нас, че харчи прекалено много ток
12 юли 2015 19:55,
53
Румен Овчаров: Дупката в НЕК е неспасяема!
Снимка: архив, Булфото

Дупката в НЕК не е значителна, тя е неспасяема. НЕК има годишни приходи около 3 млрд.; дупката беше 3 млрд. преди две години и половина, сега вече е над 4 млрд, коментира пред bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"Аз напоследък използвам едно сравнение между популизма в политиката и алкохола в бита – в малки количества и двете са полезни... Когато прекалиш следва тежък махмурлук, когато продължаваш да правиш това, то се превръща в хронично пиянство", иронизира той.

Още по темата

По думите му премиерът вече е наясно, че не може да се мърда с цените на електроенергията и всячески се опитва да прехвърли вината другаде – напр. на КЕВР, който хем е независим регулатор, хем стана обект на политически натиск в края на миналия месец.

Според Овчаров, интерес от замразяване на цените имат не само политиците, които непрекъснато говорят за резерви в енергетиката без конкретни резултати. Той нападна българския бизнес (същият, който протестираше срещу новите цени преди месец – бел.ред.), като посочи, че той е с най-голямата енергоемкост в целия ЕС, като повечето конкуренти на родните компании достигат с пъти по-висока ефективност. Това, по думите на бившия министър, е на фона на цени на тока в размер на 50% от средните за евросъюза.

Според него не е нормално всички производители на свободния пазар да са освободени от такса "Задължение към обществото" и тя да се поема от обикновените потребители.

Румен Овчаров отбеляза, че колкото по-късно се стигне до поскъпване на това, толкова по-невъзвратими ще са загубите.

"Докато продължаваме да робуваме на тезата, че цената на електроенергията е социалната категория, а не икономическа, ще се получава така", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
Гунчо Гунчев преди 8 години
Няма как да не се рабере по самото изказване, че е бивш минитър: "Според него не е нормално всички производители на свободния пазар да са освободени от такса "Задължение към обществото" и тя да се поема от обикновените потребители." И веднага на другия полюс, неговия или по-скоро ПЛЮС: "Докато продължаваме да робуваме на тезата, че цената на електроенергията е социалната категория, а не икономическа, ще се получава така" В България докато има роми социалния момент е водещ и нарастващ !!!
13
2
 
20
 
! Отговори
Р.Овч. преди 8 години
Дупката в НЕК е неспасяема,но благодарение на нея,портфейла ми е без дупки.
12
3
 
12
 
! Отговори
Авонимен преди 8 години
НЕК е в това положение заради управлението на тоя и подобни.Те получават прихода от подписаните по време на управлението им договори и получените комисионни. Той е в играта, нека не си правят на .....
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАК ЩЕ МИ ОБЯСНИШ ЧЕ ЗА ТРИ ГОДИНИ БЕЗ ДА ПОЛЗВАМ ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ЗАЩОТО НЕ ЖИВЕЯ В БГ ИМАМ 75 ЛВ. ТОК КОЙТО НЕ СЪМ ИЗРАЗХОДВАЛ? ТОВА АКО МИ ОБЯСНИШ ОВЧАРЧЕ ЩЕ ТЕ ПРИЗНАЯ ЗА ГОЛЕМА ДУПКА. ВСЕКИ МЕСЕЦ СА МИ НАЧИСЛЯВАЛИ ПО 1 ЛВ. И 20 СТ. ЗАТОВА ЧЕ КАБЕЛА МИ Е ВЪРЗАН ЗА СТЪЛБА. ВСЕКИ МЕСЕЦ ЛИ СА МИ ВРЪЗВАЛИ КАБЕЛА ЗА СТЪЛБА БЕ ОВЧАРЧЕ? УТРЕ ЩЕ ИМ СЕ СТЪЖНИ НА МУТРИТЕ В ЕНЕРГОТО. ЩЕ ГИ ПРАТЯ В СТРАСБУРГ ДА ДАВАТ. ЗАЩОТО ТОЗИ 1 ЛВ. И 20 СТ. ГО ВЗИМАТ ОТ ВСИЧКИ ВСЕКИ МЕСЕЦ. А ТОВА СА МИЛИОНИ ПАРИ..
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно р.овч се е погрижил руските му приятели да цунат нек за една рубла!
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако имаше работеща и не корумпирана съдебна власт, индивиди като тоя отдавна трябваше да са по затворите.... Пълна помия е всичко...
8
1
 
10
 
! Отговори
Хари преди 8 години
На такива, като тоя, не им ща ни жилото, ни меда. Видяхме ги какви специалисти са. Моля господа журналистите, да не ни занимават повече с тях! Дразнещо е да ни напомнят за хора, които имат пряка вина за тежкото икономическо състояние на България.
7
2
 
23
 
! Отговори
Black Sea преди 8 години
Марш в Гърция да оправиш тяхната енергетика заедно с аверите си левичари от Сириза. И си вземи пари за из път щот нали знайш....по 60? само на ден!
6
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Р. Овч, не сме забравили, че част от дупката в енергетиката е и по твоя вина
5
32
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Можете да го плюете този на снимката колкото си искате, обаче през 2008-2009 НЕК е на печалба - макар и минимална. 2013-та вече е на 500 милиона загуба годишно. Докладите ги има на сайта на НЕК, обаче е много лесно да тракате по клавиатурите и да чакате Вожда да ви раздува врели-некипели.
4
1
 
39
 
! Отговори
смехурко преди 8 години
Тоз не е ли в затвора .Таз дупка е от него и другите покрай и до него.Но цаца за гл прокурор как да вкара акулите и китовете в затвора
3
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадеца вика дръжте крадеца
2
3
 
28
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Не само е дълбал ами и е гушил от нея. Интересно ми е: Как при скапаният соцоализъм нямаше дупки а при добрата демокрация цените се вдигат постоянно и парите все нестигат. Истината е" демократична мафия" и балъци които постоянно ръкопляскат наведени.
1
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая дупка и ти я дълба, така че си трай!