NYT: Гръцката криза намали евроапетита на България

Според изданието ексклузивният клуб на 19-те в еврозоната е рисков
15 юли 2015 09:37,
34
NYT: Гръцката криза намали евроапетита на България
Снимка: Reuters, архив

Някога това беше ексклузивен клуб, в който всички в Европа искаха да се присъединят. Но сега, с оглед на гръцката финансова криза и непоколебимия отговор на силните държави, да станеш партньор в европейската единна валута изглежда все по-малко привлекателно за мнозина от държавите, заявили по-рано желание за присъединяване, пише вестник "The New York Times".

От Полша до Чехия и Унгария, и дори още по на юг и изток, присъединяването към еврото все повече е разглеждано като придружено с рискове и разходи – включително значителен отказ от суверенитет – значително превишаващи ползите, пише изданието.

"Ще трябва и да дадем пари на Гърция. Бедният ще дава на богатия. Не виждам логиката в това", коментира неотдавна Бойко Борисов, премиер на България – най-бедната страна членка на ЕС.

Но дори ако България и останалите затруднени държави решат да продължат, кризата в Гърция може да накара сегашните страни-членки на еврозоната по-малко готови да ги приемат за членове.

Още по темата

"Смятам, че Гърция ще бъде урок за самата еврозона. Апетитът за приемане на нови държави ще намалее", каза Ивайло Калфин, вицепремиер на България, в интервю през седмицата.

Румъния си бе поставила крайна цел 2019-та година за приемане на еврото, но всъщност малцина вярват, че това е реалистична цел. Мугур Исъреску, управител на националната банка на Румъния, заяви миналата седмица, че не вижда процесът да бъде осъществен и до 10 години.

"Гърция ни е урок как една неподготвена за еврото страна може да се справи зле", коментира Чиприан Даскалу, главен икономист за макроикономически изследвания в банка ING в Румъния.

Золтан Погатса, политически икономист, който учи в университета в Западна Унгария коментира, че най-големите ползи от присъединяване към еврозоната идват от финансовите реформи, необходими за членство.

След като те се постигнат, е по-разумно да се запаси местната валута заедно с еврото, както направиха Дания и Швеция, пише още изданието. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
6
 
! Отговори
да преди 8 години
Гърция щяла да бъде превърната в колония..ама Гърция цял живот е била колония на Запада..за това и получаваше толкова пари..няма как гърка днес да стане роб,защото той никога не е бил свободен..просто Запада свали розовите очила на гърците,които сам им беше подарил преди..хахаха..робите мислели,че са свободни,ама не били..хахаха
22
4
 
6
 
! Отговори
чичко маркс преди 8 години
Ех,Владимир Илич,имам чувството,че ако бяхме построили комунизъм с банани и портокали,така наречените десни,нямаше да има ,за какво да се хванат.Просто хоризонта им стига до един банан с два портокала.
21
1
 
3
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
България няма апетит за еврозоната... Смешниците, които минават на политици в България имат апетити за там.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..."най-големите ползи от присъединяване към еврозоната идват от финансовите реформи, необходими за членство"!!!!...Леле, какви щуротии! Каква реформа, какви пет лева? Да накарат хората да си вкарат парите в необезпечени банки, които с мошеннически схеми ти ги ОБИРАТ!!!!...Това ли ви е раформата? Айде бегайте да се снимате! Или по-добре да бегаме от този скапан ес, докато не е съвсем късно. Справка - Гърция!
19
0
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
По темата: За България има разходи по резерви и съответно поддръжка на паричния съвет, но те едва ли могат да превишат това, което могат да изядат и изпият гърлежите. В този ред на мисли ББ е прав! В момента нямаме далавера да се присъединяваме към донорите на Гърция ако спазваме стриктно правилата на паричния съвет.Това, което водещи икономисти считат за негатив на еврото а именно невъзможността да обезценим лева не е предимство за обикновения гражданин. Драги и без това направи достатъчно :(
18
0
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До старо макеБрат'чед, виждам ,че хич не си забравил езика на баба си, дядо си и съответно моя :). Няма да те поправям, ти сам знаеш кое си сбъркал и как се пише на српската редакция на българският език. Това че не те боли (за съжаление) е също чисто българска черта, а не сръбска, но както и да е в крайна сметка в днешната им държава има исторически повече български земи и асимилирани българи отколкото сърби.
17
0
 
6
 
! Отговори
vdch преди 8 години
До МомоТова всъщност засяга цяла Европа. Аз работих в едно военно производство около промените. Изнасяхме по линия на Варшавския договор. След това го купиха комунисти, но бяха стабилни хора. Преорентираха се на запад, изнасяха дори и за САЩ. Преди 3 години срещнах един от тях и го попитах как върви и той ми отговори: "Приключихме, китайците ни убиха с цени". Както знаеш те изкуствено си поддържат нисък йоана. Друг проблем на България е че сме малък пазар.
16
4
 
4
 
! Отговори
Момо преди 8 години
До vdchПроизвеждай качествена продукция на конкурентни цени, та да видим дали ще останеш без пазар. :) След като не върви очевидно нещо куца. Дали проблема е в производството или в маркетинга - не знам.
15
1
 
8
 
! Отговори
vdch преди 8 години
До МомоТова за пазарите на СССР, не е съвсем вярно защото нашите металорежещи машини, електротелфери и електрокари се изнасяха в цял свят. Друг е въпросът, че голяма част от производствата ни отидоха на кино заради Китай. Сега също в Сливен и Враца правят качествени стругове, но заради цените няма как да конкурират азиатските, които иначе не са по-добри.
14
0
 
11
 
! Отговори
Смешник преди 8 години
Евромераците в българско намаляват защото ако ни лепнат едни германски инспектори като на гърците, за нула време течовете към джобовете на мафията ще се пренасочат към джобовете на гражданите. Ей това, вече хич не е европейско..!
13
5
 
11
 
! Отговори
Момо преди 8 години
До vdchДа, защото българските продукти бяха идеални за пазара на СССР, но не и за глезения западен пазар. На това му се вика пазарна икономика - купуваш най-качественото и най-евтиното.Фантазия е, че по времето на социализма всичко е било по мед и масло. Гледайте, ако искате стари български филми да си припомните действителността и ежедневието на българите тогава. Не, не казвам, че тогава е било по-зле, просто казвам, че и тогава не е било по-добре.
12
4
 
5
 
! Отговори
vdch преди 8 години
До МомоДоклад на СББългария в средата на 1990-те години изнасяше продукти, които бяха на много високо ниво спрямо останалите страни. Много страни тогава се опитваха да си осигурят високотехнологични продукти, а България изнасяше именно такива. След това обаче всички направиха всичко възможно, за да имат качествен скок в произвежданите от тях продукти. Те станаха по-сложни и високотехнологични. България обаче остана на същото ниво.Ето какво всъщност е ставало.
11
1
 
19
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
Много ми е мъчно за Гръцките пенсионери , от 2600 евро щяла да стане 1300 евро. То у нас няма такива заплати , а за пенсиите да не говорим .
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не говори за Исландците защото те усъдиха президента си, че е подписал неизгодни заеми които не отговарят на законите и конституцията на страната и пратиха кредиторите да си ги търсят от него. Те платиха само 7% от дълга и всичко свърши. Англичаните реваха, че нямали да им пускат самолетите, щели да им блокирват сметки ... али-бали и никой не говори за тях за да не вземат и другите да направят същото.
9
11
 
16
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Не мога да ви разбера каквороптаете срещу ЕС и НАТО.Първите 15-тина години от демокрацията ни не бяхме нито в единия съюз, ни в другия. Помните ли какво стана и то май на два пъти? Забравихте май, а?А защо ходите да работите на запад, а не на североизток където ви влече уж?Според мен добре, че е ЕС да дърпа малко юздите на нашите изедници горе, че иначе за нас долу и коричка хляб няма да остане да си накиснем за попара!
8
1
 
11
 
! Отговори
Антон преди 8 години
Ще ви кажа само едно: Колкото и да сме зле, нас не могат да ни бутнат!! Ние сме над нещата!
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е много далеч от развитата Западна цивилизация.
6
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Levcheto e nai hubavata valuta :)
5
15
 
8
 
! Отговори
Закари преди 8 години
В днешно време всеки които не желае да поеме евроатлантическите ценности и отказва да прави реформи трябва да бъде изхвърлен от цевилизования свят.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Podgotvena nepodgotvena jivq si tolko godini na cuhujd grub pa i na shefove se praviha sirtaadjiite , sega za nakazanie na vi tiq miliardi , a "purvencite po stegane na kolanite" da stegat kolanite :D