200 000 деца на гурбетчии - без детски надбавки

За да ги вземат те трябва да предоставят родителски права
16 юли 2015 07:54,
36
200 000 деца на  гурбетчии - без детски надбавки
Снимка: Булфото

Гурбетчиите, които са извън страната повече от 6 месеца няма да получават детски надбавки. Това решиха депутатите, които вчера приеха окончателно Закона за семейните помощи за деца, пише "Монитор". На фона на промените проучване на фондация "Риск монитор”, изготвено по поръчка на УНИЦЕФ, показва, че родителите на 200 000 деца се трудят в чужбина. Това означава, че всяко четвърто българче се отглежда от баба или дядо.

За да не спре държавата детски надбавки на тези семейства, гастарбайтерите трябва предоставят родителски права на свои близки и роднини. "Много малка част от родителите, които работят зад граница, преотстъпват родителските си права на роднини", обясниха от социалното министерство. Промените в Закона за семейните помощи за деца предвиждат още непълнолетните майки да получават надбавки под формата на памперси и дрехи вместо пари на ръка.

Още по темата

"Промените целят да акцентират върху отговорно родителство. Но подкрепа ще получи детето, защото то не може да избере в какво семейство да се роди и на каква възраст да бъдат неговите родители”, обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров след обсъждането в пленарната зала.

Промените предвиждат без детски надбавки да останат и родителите на невръстните майки. За сметка на това момичетата, които се върнат в класните стаи, ще получат финансов стимул - цялата сума от спрените надбавки в края на учебната година.

Без детски надбавки ще остават и родителите, които не полагат грижи за децата си. Става дума за семейства, в които социалните установят, че децата са системно са недохранвани или оставяни без надзор. Парите ще се спират и на родители, чийто хлапета са настанени в услуги извън семейството, като досега тази санкция се налагаше само в случаите, в които децата са настанени в сиропиталище.

Освен насърчаване на отговорното родителство мерките целят намаляване на злоупотребите, в които родители използват надбавките не по предназначение. Според шефа на ресорната комисия в НС Хасан Адемов от ДПСобаче и с новия модел за помощи в натура няма гаранция, че ще бъдат пресечени опитите за злоупотреби. Оставала опцията памперсите и пюретата да бъдат продавани и парите пак да не се ползват по предназначение.

"Затова трябва да има контрол', категоричен бе депутатът. По-строг контрол ще има за майките-студентки, на които държавата отпуска еднократна помощ от 2880 лв. Сега, за да получават тези пари, единственото условие е младите жени да са редовни студентки. Така много бременни жени се записваха във ВУЗ само за да вземат помощта и след това прекъсваха следването си.

"Данните показват, че тези майки нараснаха от 1350 на 7300. Между 80% и 90% от тях не продължават обучението си”
заяви още Лазаров.

Затова от следващата учебна година държавата ще отпуска тази помощ на два пъти. Половината от сумата майките студентки ще получат, когато се запишат в университет, а останалата част - след заверен следващ семестър. В случай че бъде установена злоупотреба с помощта, студентките ще трябва да върнат получените пари.

Същото се отнася и за майките, които са получили еднократна помощ за раждане, но в последствие са изоставили детето си. В последните годините социалните са установили множество случаи на родилки получили помощта за раждане, и след това изоставя бебето си. Сумата, която получават, зависи от поредността на раждането – за първо 250 лв., за второ – 600 лв., за трето и всяко следващо – 200 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Детските надбавки в чужбина се дават за всяко дете . Дори и родителите ви да са милионери . Щом плащаш данъци имаш право на това . Те са за децата не за родителите . И правете разлика между детски надбавки и помощи. Помощите се дават само на социално слаби.
21
0
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
А за децата, отглеждани от държавата, родителите да дължат издръжка, поделена по равно от двамата родители (самотните майки с баща неизвестен да плащат цялата сума). Ако не могат да плащат, да полагат обществено-полезен труд, ако откажат - затвор.
20
3
 
7
 
! Отговори
27 преди 8 години
Разбира се, 26, това е целенасочена политика- за обезбългаряване на територията, на която някога е имало държава- България. Понеже такава вече има само на хартия.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ПАРИТЕ ОТ ДЕТСКИТЕ, КОИТО СЕ ПОЛАГАТ НА ДЕЦАТА, СИ СЕ ХАРЧАТ ОТ И ЗА ТЯХ. ТЕ ВСЕ ОЩЕ ЖИВЕЯТ /ДОКОГА ЛИ?/ ТУК. КАТО БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. 22, ДЪРЖАВАТА НИКОГО НЕ ОТГЛЕЖДА С МИЗЕРНИТЕ НАДБАВКИ. С ТЯХ СЕ ПОДПОМАГАТ БЕДНИТЕ ХОРА. И ДЪРЖАВАТА ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ЗОРЛЕМ ДА ПРОКУДИ ВСИЧКО МЛАДО И ЗДРАВО, ЩО Е ОСТАНАЛО ПО ПОГРЕШКА И ОЩЕ ЩЪКА ТУК.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, ТО Е ЯСНО, ЧЕ СЕГАШНАТА ВЛАСТ РАБОТИ САМО В ПОЛЗА НА ДЖИБСИ ЕЛЕКТОРАТА СИ.ХОРАТА СА ПО ГУРБЕТ ЗАРАДИ НЕКАДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ. ПЪЛНЯТ ДЪРЖАВАТА НИ С ПАРИ РЕДОВНО И ТЯ СЕ ИЗДЪРЖА ОСНОВНО ОТ ТЕХНИТЕ ДОХОДИ. ПОНЕЖЕ БИЗНЕС ТУК НЯМА. И СЕГА- КАКВО? ДАЙ ДА ГИ НАКАЖЕМ ТЕЗИ ХОРА!НЕКАДЪРНИЦИ! ПОСТОЯННО ГЛЕДАТ ОТ КОЙ ЗДРАВ ДА ИЗСМУЧАТ ПО НЕЩО, ЧЕ И ТОЙ ДА ОБЪРНЕ ГРЪБ НА ДЪРЖАВИЦАТА. И КАТО СИ ОСТАНЕТЕ САМО С , КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ? В ЧУЖБИНА ЛЕЖАЧИ НЕ ЩАТ, ВСЕ ПАК!
17
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Детски надбавки да получава само този,който плаща данъци на държавата,т.е работи.Останалите,които превръщат майчинството в доходна професия да се откажат от смученето на държавни пари цял живот.
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като един човек е стигнал до етапа в живота си и решението да има деца, се предполага, че вече е осигурен финансово и не разчита на "помощи", за да ги отглежда.
15
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откъде накъде детските ще се изплащат накуп "ако се върне на училище"?! ТОВА Е ПРЕДПОСТАВКА ЗА КОРУПЦИЯ!!!
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не трябва да има никакви помощи и надбавки, само най-умните трябва да оцеляват. Който каквото си изработи това ще яде. Не бива да се толерира паразитизма. Нали искахте капитализъм?! Единствените помощи, които държавата е длъжна да дава са пенсиите-по болест и за старост!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ot maloumnici i tapanari nishto hubavo nemoje da izleze. nashite politici sa primer za cyala evropa za tapotiya i korumpiranost. ,,KORUMPIRAN KATO BALGARSKI POLITIK" e frazata koyato se upotrebyava mejdu evrodeputatite v briuksel.
12
3
 
19
 
! Отговори
Гурбетчия преди 8 години
Да си ги задържат тези детски за себе си. Аз си ги вземам тук 320 лв на месец са. Не чакам на кирливите им 20 лв, което си е подигравка
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Купи си волво кавала и зарездаше бензин с фирмената карта Ганчоооо а тя беше за дизел... Аххх ти колко си умен
10
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** - охранителче в Лондон, с фетиш към мобилни телефони. Ако те знаят хората къв си реално, *** стара форумджия..
9
10
 
20
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 8 години
Тези надбавки са тотална гавра. С толкова пари на едно 10-15 годишно дете какво да му вземеш? Половин обувка или за една седмица ядене?Тия хора ако им стигаха парите гурбетчии нямаше да станат. През последнтите няколко години парите които внасят в държавата надмминават ПЧИ. Те родителските си права посмъртно няма да отстъпят, нали за тези деца са заминали. А и сега има евтини телефони, скайп, вайбър те и де факто са си родители.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хиляди с добри доходи получават детски, заобикаляйки закона, свободни професии......разни осигурявище се на минимума, но всъщност с високи доходи...къде е връзката между това, че се осигуряваш на малко пари, а дори по данъчна декларация реално показват доходи.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако се засили някой жирналист и се удари в шамара на гастербайтер, кой е виновен?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дреме ми за 20 кинта - тарикати. Да ви дам 20 да мълчите ли...?!
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия Гастербайтери, ако можете да сметнете колко пари са вложили в България... Нищо чудно да ползвате същите банкноти да си купите кафето сутрин уважаеми журналисти.
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и така .... разбрахме че децата на РАБОТЕЩИТЕ родители /де тук, де там/ нищо да не чакат от тази държавица, НО ДЕЦАТА НА ЛЕНТЯИТЕ са повече деца и тяхната родина ще се грижи като майка-орлица , защото и те като пораснат ще станат добри лентяйогласоподаватели... а то тук друго не трябва
3
5
 
39
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Тъкмо свършихте нещо убаво с това да няма помощи на малолетни и не порпуснахте същата секунда да се ос..те!!200 000 деца това са 400 000 човека дето пращат пари в БГ и поддържат и без това сринатата икономика!!И вие на тия ,дето крепат икономиката на тях им взимате парите!!А за зелените не бъркайте,те се мъкнат с цялата рода по чужбина!!!Така,че това са все български деца.Аман,нищо не става от вас!!