Трите опорни конституционни точки – харни и за ДПС

Местан и Борисов пили скоро чай, кафе, днес отново се срещат
21 юли 2015 09:27,
23
Трите опорни конституционни точки – харни и за ДПС
Снимка: архив, БТА

Изтегляне на сегашния проект за конституционни промени и гласуване преди местните избори само на точките, по които има коненсус. Това ще предложи на ГЕРБ лидерът на ДПС Лютви Местан днес.

Вчера от АБВ обявиха, че биха подкрепили само три от точките от сегашния законопроект – разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегии, пряк избор на членовете от магистратската квота и засилване на ролята на инспектората.

Още по темата

РБ и правосъдният министър Христо Иванов държат на сегашния вариант за конституционни промени, но днес ДПС официално ще обсъжда въпроса с ГЕРБ.

"Ако днес, 21 юли, внесем новия проект едновременно с изтеглянето на този, който очевидно не събира конституционно мнозинство като подкрепа, по Конституция има изискване за минимум месец отлежаване на този проект. Нека спазим този срок и на 21 или 23 август, на извънредно заседание да го приемем", поясни Местан идеята си пред bTV.

Лидерът на ДПС се закле, че партията и депутатите му не целят с това предложение отлагане на реформите.

"ДПС излиза с идея за ускоряване на реформата, около консенсусните предложения на Борисов и президента. Конституционните реформи не са по силите нито само на РБ, нито само на ДПС, нито дори само на ГЕРБ. Те са продукт на широко конституционно съгласие и всеки трябва да направи отстъпки", каза той.

Местан посочи, че ако това стане със 180 гласа, автоматично се пристъпва към второ четене, докато при само 160 (за колкото в момента се бори първият проект – бeл.ред.) ще тече двумесечен срок между четенията и така реформите ще останат за след вота.

Лидерът на ДПС анонсира, че ако идеята му срещне подкрепа, партията ще бъде съвносител на текстовете.

Местан обяви, че с премиера Бойко Борисов има активен диалог през последната седмица.

"В Момчилград пихме чай. За мен и кафето, и чаят са чудесни медиатори в един политически диалог. Разговорите ни са по оста власт - опозиция", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срещите между Борисов и Местан из прелестния кърджалийски край обаче винаги оставят след себе си много трайна следа в интригантския пейзаж на българската политика. Те съвсем не са толкова много, но след всяка една са се случвали серия от събития, които са довеждали до пренареждане и изхвърлянето на някого в мътните води на политическото блато.
8
0
 
9
 
! Отговори
Tina преди 8 години
з никак не се доверявам точно на тези хора да променят Конституцията.Тихомълком ще променят главните неща: еднонародностната същност на страната, основната религия, езика, културата... Ще направят така, че да узаконят диверсията.Запомнете: Турция копира всяка стъпка на нашите възрожденци и сега по същия начин ни го връща. Само помислете - училище, религия, език, права...Няма място, където ще се скрият тези на снимката...
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8Е как да рипат срещу работодателя си?!
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Брюксел Борисов си имa тръпкa към ДПС , нaли от тях получи еднa звездa нa пaгонa! Стaрaтa любов.......:)
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, къде са умните, младите и красивите да протестират? Делян Пеевски още е в ДПС ако са забравили този факт или нещо не им отърва да киснат по площада?
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом са харни и за дпс, значи въобще да не я започват тази реформа. Няма смисъл. Тази турска , която е обхванала и държи цялото правосъдие, и го мачка, трябва цялата да бъде пратена към затворите след една такава реформа, а щом на тях им харесва значи отново всичко ще е фарс.
3
1
 
12
 
! Отговори
БОСТAН преди 8 години
ГЕРБ-ДПС-ПФ товa е коaлициятa , която упрaвлявa в моментa, от време нa време прaвят номерa , че се мрaзят и спорят , но сa си единни в лобистките зaкони!
2
2
 
9
 
! Отговори
Опорни точки преди 8 години
Роди се "триточкова" коалиция - нещо като "тройната" навремето...
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баклава и кадаиф няма ли да има?