ДПС пак с поправка: Дайте да агитираме на чужд език!

Честа практика е партията да поздравява избирателите си на турски
23 юли 2015 12:50,
162
ДПС пак с поправка: Дайте да агитираме на чужд език!
Снимка: БТА

ДПС отново вкара в дневния ред старото си искане за агитация на чужд език по време на избори в България.

Депутатите от движението, начело с Лютви Местан, са внесли промяна в Изборния кодекс. С нея се предлага в алинеята, която указва, че агитацията у нас се води на български език, да се добави изречение, че "в случаите, когато кампанията е на друг език, се осигурява превод на български".

Още по темата

Това е поредният опит на ДПС да се пребори за агитация на чужд език преди избори. Честа практика на лидерите на движението е да поздравяват избирателите си на турски и така целенасочено нарушават Изборния кодекс. Затова и често те са глобявани заради това. 

Преди месеци Лютви Местан се закани и че ще сезира Европейския съд за правата на човека срещу забраната да агитира на майчин език. Тогава той настоя - наколко наказателни постановления срещу партията му да бъдат отменени.

Той изрази несъгласие с внушенията, че ако на ДПС се разрешат правата да агитира на майчин език, ще бъде застрашена националната сигурност на България. Местан коментира и една от наложените му санкции за предизборна агитация на различен от официалния български език в размер на 681 лева.

Размерът на санкцията той свърза с годината на създаването на българската държава и прозря гавра. "Все едно ни казват - внимавай, това е нашата държава и ти тук си чужд. Ако искаш да живееш тук, ще се откажеш от езика си, ще се откажеш от идентичността си и тогава ще живееш тук", каза още лидерът на ДПС.

В мотивите си да поискат отново сега да водят кампания на турски, депутатите от ДПС са написали, че така ще се отговори на многобройните препоръки на международни наблюдатели. 

Цитира се препоръка след последните евроизбори "лица, които се самоопределят като принадлежащи към малцинства, да могат да използват своя майчин език по време на предизборната кампания, така че да се промотира равнопоставеното им участие в живота на държавата". 

Съгласно препоръката трябва да се помисли включително за официална информационна кампания и други изборни материали на малцинствени езици, което ще спомогне за тяхното разбиране и за информирания избор на всеки избирател, пише още в мотивите. 

С друг проект за промени в Изборния кодекс ДПС предлага да се завиши броят на жителите за образуване на кметство - най-малкото населено място, в което се провеждат избори. В момента броят им е 100, а движението настоява да стане 300. Депутатите от ДПС искат да се завиши и прагът на преференциите за избор на общинар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
докато не запалят някой град тези няма да се спрат!Помнете ми думите ..ДПС ще разпали етническа война в България това не са никакви пазители на етническия мир ...точно обратно !
49
8
 
4
 
! Отговори
Живлотка преди 8 години
Благодаря на Б.Б за всичко което прави за държавата,има слепи и неблагодарни хора които не признават усилията на един човек който наистина се старае на фона на цялата помия в държавата да прави хубави неща ,но ако се съгласи с Местан наистина по-добре е да си ходят ,защото ще са последните предатели на българските граждани,тези които не искат да се променя официалният език в държавата и трябва да се запази с цялата си сила и мощ.Тоя мазникми е противен с появата по медииното пространство.
48
3
 
12
 
! Отговори
majorski преди 8 години
не е майчин език което той казва ...иска да каже на Турски!Да водят избирателите си в Турция да се агитират там на турски....
47
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местан да си иде в Турция и да говори на турскодунавски, колкото му душата иска. Тук е България.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Още един българинAz ot 600 god jiveya v nashata mila rodina BULGARIA i pak kazvam samo da opitate neshto neredno da varshite nebeto shte se stovari na glavite vi rasizma i fashizma e varvejen pri vas no vsi4ko si ima granici
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ! При такива предложения, въобще нямат място в българския парламент!
44
2
 
21
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Ако тези хора, претендират, че имат право да гласучат, "защото тук са родени", значи майчин език им е Българския, ако не е какво правят и искат тук? Ако признават, че друг им е майчиния език - да си ходят!
43
0
 
13
 
! Отговори
Аха преди 8 години
На ДС ченгетата от ДПС хич не им дреме дали е разрешена агитацията на майчин език! Те и без това си агитират на турски. Това са пак партийни трикове за консолидиране на тъпия им електорат преди изборите! Стига сте пилели парламентарно време за агитация, комунистически *** такива!А мюсулманите не разбраха ли най-накрая, че от ДПС никаква файда не са видели вече 20 години? Наистина са много наивни!
42
3
 
12
 
! Отговори
петър стоянчев преди 8 години
аз не мога да разбера ако е в америка на турски ли ще агитира или на англииски предполагам че ако се опита на турски ще изяде такъв шут отзат че от зор ще му излезнат всичките газове
41
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, ей! Държавата все още се нарича България и официалният език все още е САМО и единствено българският! Всеки гражданин е длъжен, ако не да говори, то поне да разбира официалният език на страната. На тия като не им харесва да се изнасят в Турция!
40
2
 
17
 
! Отговори
искрено и лично преди 8 години
Ако ГЕРБ се съгласят на приумицата на Местан се вдигаме и събаряме правителството.Местан пак се мазни и е готов да се съеши с ГЕРБ само и само да прокарва грозния си , турски език който не му е и майчин ,защото е преименуван още през османското иго целият му род ,както той и хиляди българи помохамеданчени в името да останат живи и сега да ни натрапват чужд език и колтура.Просто няма да стане.По добре да няма констуционни промени ако този ще поставя на колене Б.Б и партията му .Аман от ***.
39
2
 
7
 
! Отговори
Още един българин преди 8 години
До АнонименОт Партията ли ти подадоха колко милиона говорят български? Има ли аспект, в който откровено етническата партия да не манипулира. Да не би критерият да е колко хора говорят даден език. Ние знаем от къде произлиза нашия език, знаем кой ни е дарил буквите и кога е въведен официално в църквата ни. Вие знаете ли нещо за Вашия език или той просто е средство за спускане на опорни точки. Нима няма да Ви е по-комфортно да живеете в държава, в която официалният език е Вашия? Ами ей къде е :)
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Занимава ни тоя с такива теми, не че очаква нещо да стане, ама като не стане неговата да смятаме ние балъците, че сме го надвили. А основната му цел вероятно е докато ни залисва с други теми да се прецака съдебната реформа, както и от онова за референдума - за съжаление остана високото изискване за брой на гласувалите, за да е валиден референдума, а беше от значение да въведем задължително гласуване - нещо, от което такива като тоя на снимката наистина ги е страх. Играят си както искат с нас.
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямате ли чувството, че от началото на прехода ни управляват турците? Винаги, когато чуя ходжата съм имала желание да си получа автомата. Ние сме безпаметни същества.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо да им казват поздрав в началото на агитацията "Мерхаба ..." да им казват "Мараба ..." - този израз е вървежен и в разговорния български език. Друго на турски - като си отидат в турция.
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога прокоратурата ще се самосезира за това? ДПС съществува противоконституционно!!!
34
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РодинаKoyto iska da mi zabrani ezika da znae 4e ,dobrovolno nqma da stane moya ezik v sveta govorqt nad 200 miliona dushi a balgarskiya govorqt 3 miliona zatova umnata,az moga da si dam jivota za nashata mila rodina BULGARIA za razlika ot psevdo patriotite balgari rusofili
33
3
 
17
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Като иска да агитира на майчин език - да си ходи в Анкара и там да си агитира на турски. Тук ще агитира на български. Малцинствата да научат български, да не ядат пердах накрая. Ай стига с тая разпасана команда.
32
1
 
34
 
! Отговори
Българин! преди 8 години
Конституция на Република България!!!Член 11, алинея 4Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.
31
2
 
31
 
! Отговори
! преди 8 години
Всички които се смятате за турци и смятате че тука нямате достатъчно права... Автобусите за турция ви чакат. Желая ви успех във вашата си страна. Тука трябва дори и в джамиите да се говори единствено и само на Български!КАЗАХ И ТАКА ЩЕ БЪДЕ!